Zoutmuseum Delden met kinderen

In het pittoreske stadje Delden vind je precies in het centrum in een prachtig pand het Zoutmuseum. Al meer dan 100 jaar wordt er in Twente zout gewonnen. Tijd om hier wat meer over te leren met mijn oudste dochter. Lees hier meer over het bezoeken van zoutmuseum Delden met kinderen.

Regelmatig zijn we al langs het pand gefietst en zelfs langs de ingang gewandeld. Ikzelf ben er al een aantal keren binnen geweest en nu is het aan Tess om wat meer te leren over zout.

zoutwinning

Zout uit de tuinen van kasteel Twickel

Wist je dat in 1886 men in de tuinen van kasteel Twickel zout aantroffen? De eerste informatie krijgen we al bij de kassa. Een aantal zeer enthousiaste vrijwilligers op leeftijd begroeten ons en vertellen al één en ander over zout.

Gewapend met een klapbord, quiz, pen en interesse lopen we het museum verder binnen. De eerste vraag is simpel en kunnen vinden we gelijk. Sommige vragen zijn wat hoog gegrepen, we moeten op zoek naar een foto maar Tess heeft eigenlijk geen idee. De informatieborden zijn niet zo interessant vindt madam, maar er is veel interactie. Filmpjes die uitleg geven, maar ook de werking van zouthuisjes is gevisualiseerd.

zouthuisje

Collectie zout- en peperstellen

De leukste verdieping vindt Tess de eerste verdieping. Na de entree volgt relatief veel informatie en foto’s, maar mijn dochter wil graag bewegende beelden of liever nog échte voorwerpen. Op de eerste verdieping is onder andere zout in veel verschillende vormen te vinden. De vragen “waar komt zout vandaag, hoe wordt het gewonnen, wat doen we ermee” komen voorbij. Het allerleukste? De tablets met spelletjes!

interactief museum

En de leukste vraag van de quiz? De vraag over de peper- en zoutstellen. Het zoutmuseum heeft een enorme collectie met zoutstellen in alle vormen en maten.

Handige informatie

Door de quiz is het museum best geschikt voor een familiedag. Het is niet een heel groot museum dus met circa een uur sta je waarschijnlijk weer buiten.  Lang genoeg voor onze kleuter die zich nog niet heel lang kan concentreren. Ook ideaal! Vanaf het station in Delden is het maar vijf minuutjes wandelen. Het heb je een kinderwagen bij je? Het museum heeft een lift en is geheel toegankelijk voor mindervaliden.

Kinderen onder de zes jaar zijn nog gratis. Voor volwassenen betaal je €5,50 per persoon.

Ben je in Delden en heb je nog tijd over? Combineer het zoutmuseum Delden met kinderen dan met een bezoek aan ‘t Hoogspel of een wandelen bij Kasteel Twickel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *