Weekendje Ameland

Eenmaal per jaar gaan we een weekendje weg met de hele familie. De eerste keer met Tess erbij gingen we naar Ameland! Benieuwd naar onze tips voor dit eiland? Lees dan snel verder!

Om op Ameland te komen moet je met de boot. De overtocht van Holwerd naar Ameland duurt ongeveer 50 minuten, je bent er dus zo! We besloten de auto in Holwerd te laten en gebruik te maken van het openbaar vervoer en fietsen. Op Ameland verbleven we in een vakantiehuis vlakbij Buren, het meest Oostelijke dorp op het eiland. Dit is prima te bereiken met de bus die gelijk vanaf de boot vertrekt. Om vanaf de halte bij het huisje te komen moest je een paar minuutjes lopen, maar prima te doen!

Onze tips voor een bezoekje Ameland;

  • Natuurlijk het strand! Tess is nog een beetje jong en we waren wat vroeg in het seizoen, maar met oudere kinderen kun je je hier top vermaken voor een dag. Schepje en emmer mee, picknickmand en lekker zandkastelen bouwen, schelpen zoeken en misschien nog even vliegeren?

  • Bornrif vuurtoren. Deze was tot 2005 nog in gebruik door de kustwacht, maar nu kan je hem beklimmen! Onderweg naar boven zie je een tentoonstelling van onder andere de werkkamer van de vuurtorenwachten en helemaal bovenaan heb je een prachtig uitzicht.

  • Het Oerd, vlakbij het vakantiehuis is een natuurgebied te vinden. Een prachtig begroeid duinencomplex met de hoogste duin van het eiland. Aan de voet van deze duin staat een schuilhut en op de top een informatiepaneel van waaruit je een prachtig uitzicht hebt. Al met al een hele wandeling, ca. 16 km in totaal, ben je niet zo’n wandelaar kun je ook op de fiets natuurlijk!

  • Tewaterlating van de reddingsboot, een echte belevenis op zich! De paardenreddingsboot gaat uit om te demonstreren hoe het vroeger ging. 10 prachtige Friese paarden brengen de boot door het dorp naar Zuidwest. Vier paarden aan weerszijden van het onderstel brengen de boot te water, waarna de paarden losgekoppeld worden en teruglopen naar het strand.

  • En de laatste tip is natuurlijk fietsen! Het eiland is maar circa 25 km lang. Tegen de wind in is het overigens wel een pittige tocht, maar de omgeving maakt veel goed! Onderstaande route is een aanrader om veel van het eiland te zien;

Vanuit Buren kun je over een prachtige duinroute naar het Westelijke gedeelte van het eiland fietsen naar Hollum. In Hollum heb je onder andere een koren- en mosterdmolen waar je vele mosterdsmaakjes kunt proeven. In Hollum vindt ook de tewaterlating van de reddingsboot plaats, dus ideaal om te combineren.

De route gaat verder via de Kaasboerderij aan de Pietje Miedeweg, bij deze boerderij kun je verschillende soorten en smaken kazen en ijs kopen, naar het pittoreske dorp; Ballum. Hier kun je eventueel een terrasje pakken voor een heerlijk kopje koffie/thee.

Vervolgens fiets je door langs de Amelander bierbrouwerij naar de dijkwachters in de Ballumerbocht. Op deze pier zijn er verschillende oudere typen reddingsboten te zien.

De route terug naar het vakantiehuis is het mooiste via Nes, waar je bij Bakkerij de Jong heerlijke zelfgemaakte Roggebroodjes en Amelander ‘duumkes’ kunt kopen.

Ameland is een top locatie voor een heerlijk weekendje en zélfs langer, want er is nog zoveel meer te bekijken en te doen!

Heb jij nog tips voor Ameland met kinderen? Laat graag een berichtje achter, want naar dit eiland gaan we zeker nog eens terug!

Eén antwoord op “Weekendje Ameland”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *