Weekend op Texel met Peuter

Toen ik zelf een peuter was ben ik, schijnbaar, al eens op dit eiland geweest: niet dat ik me er nog wat van kan herinneren… Nu was het tijd voor een familie- weekend op Texel met peuter!

We koppelen de vouwwagen achter Fien (onze klassieke Mini) en vertrekken naar het grootste eiland van Nederland. Ben jij net als ik erg benieuwd naar dit eiland? Volg dan zeker dit artikel;

Het eiland is wat vlak en de eerste indruk valt wat tegen. Maar naarmate er meer dagen verstrijken maken we kennis met de gemoedelijke sfeer. De bewoners zijn erg vriendelijk en er worden leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Let wel dat je het eiland niet met vouwwagen en windkracht 8 bezoekt! Daar kunnen vouwwagens niet zo goed tegen hebben we gemerkt…

Zandstorm op de heenreis

We gaan voor de toeristische route en rijden via de Markerwaarddijk. Even wanen we ons buiten Nederland, we zien geen steek voor ogen doordat we in een heuse zandstorm terecht zijn gekomen. Maar we laten ons er niet door afschrikken: weekend op Texel met peuter, here we come!

Gelukkig komen we voorspoedig aan in Den Helder. Even op de boot wachten en dan zijn we echt ‘op’ vakantie! Het is vrij druk en ook al hebben we al via internet een ticket geboekt; doordat we langer zijn dan 6,5 meter kunnen we niet via de ‘versnelde’ rij.
Circa 45 minuten later is het zover en rijden we de boot op. We gaan nog even het dek op en kijken hoe we Den Helder achter ons laten.

We slapen op camping de Krim en rijden gelijk door naar het andere eind van het eiland. De weg naar de camping is vrij recht toe recht aan. We missen een beetje de charme van een eilandje zoals Ameland waar we nu meerdere keren zijn geweest.

Stormige eerste ervaringen op Texel

Na  het opbouwen van onze vouwwagen gaan we gezellig uit eten op de camping. Later die avond, als Tess in bed ligt spelen we gezellig bordspelletjes en kruipen laat het bed in. De wind en regen zorgen voor een behoorlijk verstoorde nachtrust. We moeten meerdere keren het bed uit om de haringen opnieuw vast te zetten of de stokken weer in elkaar te maken. Ondanks twee stormbanden is het een groot drama. De wind staat volop de luifel en dat helpt niet mee.

Tegen zessen val ik – eindelijk – in slaap om vervolgens om acht uur gewekt te worden door Tess. Wonder boven wonder voel ik me nog wel redelijk en we starten rustig op. Helaas regent en waait het nog steeds: dat beloofd een bijzondere dag te worden.

Die ochtend eten we ons ontbijt in de tent van familie, die ook mee zijn op het eiland. Doordat de regen maar blijft aanhouden besluiten we naar Ecomare te gaan. Ecomare is onder andere een natuurmuseum en heeft ook een zeehondenopvang. Het voordeel is dat dit deels overdekt is, perfect voor deze dag!

Zeehonden spotten bij Ecomare

We proberen te genieten van de dag, ondanks de regen en wind. Na een klein stukje rijden – we kiezen een toeristisch stuk door het centrum van de Koog – komen we bij Ecomare aan.

De entreegelden zijn €12,25 per volwassene. Tess is nog gratis (t/m 3 jaar). We gaan eerst naar het natuurmuseum. Het is er interactief opgezet, leuk voor kinderen! Je leert er onder andere wat plastic doet in het water en wat er dan met de dieren in het water gebeurd. Er is ook een powerboat waar je foto’s kunt maken, Tess vindt hierop spelen erg vermakelijk.

Een bezoekje aan Ecomare zonder de zeehonden en bruinvissen te hebben gezien is natuurlijk geen bezoekje. We trotseren de wind en komen er buiten achter dat het zowaar eventjes droog is! Niet veel later worden de zeehonden gevoerd. Een hele horde aan mensen – waar komen ze ineens allemaal vandaan? – verzamelen zich om de zeehondenbassin. Niet veel later blijkt dat iedereen bij de verkeerde staat en snel lopen we naar de goede.

Veel van deze zeehonden verblijven permanent in Ecomare omdat ze bv. blind zijn.

Niet alleen mensen hebben zich verzameld om het bassin, ook de zeemeeuwen vinden het erg interessant. De meeuwen zijn erg brutaal en proberen vis af te pakken van de dierenverzorgers. Nadat een aantal zeehonden gevoerd zijn is Tess er wel klaar mee en vertrekken we naar het zeeaquarium. Een goede keuze! Alle mensen staan nog bij de zeehonden dus we kunnen lekker rustig rondstruinen.

In de verschillende aquariums zitten allerlei soorten vissen en zeedieren. Bij ieder aquarium staat een touchscreen welke toelichting geeft over de dieren die er te vinden zijn.

Na hier even rond te hebben gelopen gaan we naar het restaurant. Iedereen heeft trek gekregen en we genieten hier van een lekker broodje. Aansluitend aan de lunch kijken we nog even in de walviszaal, hier hangen onder andere twee walvisskeletten (immensgroot!). Er zijn allemaal interactieve computerspellen langs de kanten, maar Tess is daar nog te jong voor. We hebben het eigenlijk ook wel gezien en gaan terug naar de camping.

Van horen zeggen is er ook nog een kleine duinwandeling en een speeltuin, maar deze hebben we door het slechte weer niet gedaan. Ben je hier met mooier weer dan kun je dit zeker meepakken als je hier bent.

Zwemplezier terwijl het buiten stormt

Die middag knapt het weer helaas nog niet op. We hebben vrijkaartje voor het binnenzwembad op de Krim en besluiten daarheen te gaan. We vermaken ons meerdere uren met de verschillende glijbanen en de wildwaterbaan! Ook is er voor de kleinere kinderen een spraypark waar ze lekker kunnen spelen. Een top plek waar je weinig merkt van het slechte weer.

Die middag als we terug komen bij de vouwwagen schrikken we wat we aantreffen. Onze vouwwagen ligt er zielig bij. Meerdere stokken zijn krom en geknapt en er zitten scheuren in het tentdoek. De wind heeft het gewonnen van onze vouwwagen… Snel breken we de luifel en voortent af en gooien het onder de bak. Dat is van latere zorg – het regent nog steeds en we willen dit niet een te grote stempel op ons weekendje laten zetten.

’s Avonds koken we in de tent van familie en spelen we net zoals de eerste avond nog een bordspel. Redelijk bijtijds gaan we naar bed, de slechte nachtrust breekt nu toch wel wat op.

Een zonnige dag op Texel tegemoet

De voorspellingen zijn goed, de wind is gaan liggen en de zon laat zich zien. Hier hebben we lang op gewacht! We huren wat fietsen om onder andere de Slufter te verkennen. De Slufter is het meest bijzondere natuurgebied van Texel en ligt vlak achter de camping. De zee kan hier namelijk achter de duinen komen.

We fietsen door de duinen naar de vuurtoren op het noordpuntje van Texel. De natuur is hier prachtig. De vuurtoren is erg mooi en je kan deze beklimmen. Na de eerste trap betaal je voor iedereen boven de vier jaar een entreeprijs van €4,50. De weg naar boven is al de moeite waard, er is veel te zien op de verdiepingen. Eenmaal bovenaan kun je zover kijken als het oog reikt. Je ziet de zee, de duinen en zelfs in de verte een booreiland. Het is ons niet gelukt, maar met heel helder weer kun je Vlieland en soms zelfs Terschelling zien – hoe gaaf!

De terugweg fietsen we door Cocksdorp en kopen wat bolletjes van Texels meel bij de plaatselijke bakker. In de middag fietsen we naar het strand bij Paal 28, we nemen wat blikjes drinken mee, een tasje strandspeelgoed voor Tess en de vlieger. We kiezen een mooi plekje uit en genieten van het prachtige weer. Bizar hoe groot het verschil is met de dag ervoor…

We leren de familie ook vliegeren en ze komen erachter dat het er toch echt makkelijker uitziet dan dat het is. Een aantal keren klapt de vlieger hard op de grond, maar dat mag de pret niet drukken. We zitten nog even lekker op het strand, nemen een kijkje bij de zee en fietsen dan terug om de fietsen weer in te leveren.

Die avond maken we lekker pannenkoeken en kunnen we zelfs nog buiten eten – wat genieten!

Gemoedelijk Texel in een charmant havenstadje

De laatste dag is alweer aangebroken, voordat we de boot terug naar het vaste land nemen gaan we nog even naar Oudeschild. Een charmant havenstadje met vissersboten en er starten verschillende excursies.

Een aanrader is een droogvaltocht. Je gaat dan met een – voormalig – vissersbootje mee de waddenzee op. De kapitein vaart dan naar een drooggevallen zandplaats, waarna je met (oude) schoenen over het wad kunt lopen. Voor kinderen kun je ook een schepnet lenen en op ontdekkingstocht. De kosten zijn ca. €18,- per volwassene.

In Oudeschild winkelen we even bij de schattige boetiekjes voor wat souvenirs. Bij de jachthaven is ook een 32 meter lang piratenschip met touwen, netten en een uitkijktoren te vinden. Een leuke speeltuin om lekker even te klimmen en klauteren.

Ervaar het boerenleven op Texel

We lopen hier even rond en gaan dan door naar de Novalishoeve. Dit is een biologische en dynamische zorgboerderij waar (jong)volwassenen met een hulpvraag wonen en werken. Je kunt vrij rondlopen door de stallen en op het erf. Het is een operatieve boerderij en dat is te zien in de schuren. Tess vindt de kippen en de kalfjes het leukst. De varkens zijn nogal lui en slapen lekker in de wei. We lopen verder langs een grote moestuin, terug naar de speeltuin aan het begin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de boerderij is ook een restaurantje. Tess gaat lekker spelen en wij bestellen wat te eten en dalen neer op het terras. Het begint zowaar lekker warm te worden en genieten nog even van de tijd op Texel.

Na een lekkere tosti, met Texelse kaas, rijden we terug naar de boot.

Het zit er alweer op

We hebben geluk, we komen 1 minuut voor de afvaart aanrijden en kunnen gelijk de boot op. Na 20 minuutjes varen zijn we alweer op het vaste land en rijden terug naar huis.

Jammer dat we niet langer kunnen blijven nu het weer zo mooi is opgeknapt, maar desalniettemin waren het topdagen!

Helaas heeft onze vouwwagen het dus niet overleefd, maar gelukkig vinden we niet veel later een prachtig vergelijkbaar exemplaar via Marktplaats!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd geworden naar andere eilanden van Nederland of ga je liever voor een weekendje Zeeland?

 

Eén antwoord op “Weekend op Texel met Peuter”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *