Watermolen van Bels en Frans

In Mander (ja, dit is écht een plaatsje in Nederland) vind je twee eeuwenoude watermolens; de watermolen van Bels en Frans. Beide zijn gelegen aan de Mosbeek, omringd door prachtige natuur met glooiende heuvels.

Als je naar het startpunt gelegen bij bezoekerscentrum IJs en Es rijdt waan je je haast in het buitenland. Het zonnetje, de herfstkleuren en groene heuvels zijn de perfecte ingrediënten voor een heerlijke wandeling.

We parkeren de auto op de (gratis) parkeerplaats bij het bezoekerscentrum. Wij liepen de route vanaf Watermolen Bels gelijk naar Watermolen Frans, maar ik adviseer om vanaf de parkeerplaats de rode pijltjes (3 km) linksaf te volgen. Dus eerst weg van de watermolen.

Bekkenscheid

Op deze manier kom je eerst bij een ‘Bekkenscheid’, dit is een Twents woord voor het scheiden van beken. In de negentiende eeuw werd hier een kunstmatige beek gegraven die de droge delen van Mander van water moest voorzien. Deze Bekkenscheid is dus een bevloeiingstechniek.

De route is volgens het startbord geschikt met kinderwagens, maar persoonlijk zou ik dat niet doen. Het is vrij drassig en ongelijk, een (buik)drager is veel handiger.

Na het scheiden van beken wandel je over de glooiende heuvels. In de verte zie je de kerktoren van Vasse. Met de zon op de achtergrond loop je langs een mooie skyline.

Watermolen Frans

Het is heerlijk wandelweer, de omgeving prachtig, al zijn de wandelpaden van deze route iets minder bijzonder. Ik had kleine bospaadjes verwacht, maar we lopen veelal over zandwegen en moeten regelmatig aan de kant voor tegemoet komende auto’s.

Als je weer bij de Mosbeek uitkomt vind je aan de rechterkant het waterrad van Watermolen Frans. Al meer dan 300 jaar wordt deze aangedreven met water uit de beek. De papiermolen is momenteel zondags -onbemand- geopend. Voorheen (lees: zonder Corona) werden hier leuke activiteiten georganiseerd, zoals een oogstdag of met kinderen uilenballen uitpluizen. Hopelijk kan dat allemaal volgend jaar weer!

Watermolen Bels

De watermolens Frans en Bels bevinden zich op een steenworp afstand van elkaar. Via een leuk paadje met aan de ene kant de Mosbeek en de andere kant een weiland met koeien wandelen we via een klaphek naar de volgende watermolen.

Hoewel je bij Watermolen Bels nu geen gebruik kan maken van het sfeervolle restaurant kun je er wel terecht voor een koffie-to-go en eventjes opwarmen bij de kachel.

Al met al toch een heerlijk uitje! Ben je niet gebonden aan afstanden met kleine kinderbeentjes? Kies dan één van de (nog) leukere routes die hier starten; bijvoorbeeld de gele route (7,5 km) die je ook over de Manderheide brengt.

Of kijk naar andere routes in Twente.

Eén antwoord op “Watermolen van Bels en Frans”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *