Wandelen van cultuur naar zandbergen in Losser

Erve Kraesgenberg is een uniek cultuurpark, vanuit hier kun je bewegwijzerd wandelen van cultuur naar zandbergen in Losser. De route is ongeveer 6 kilometer, maar kan eenvoudig ingekort worden tot een kleine 5 km. Een leuke afstand ook geschikt met kinderen!

We parkeren de auto vlakbij Erve Kraesgenberg, vlak voor het zwembad staat het wandelroute bord. Wij gaan de rode pijltjes volgen en twee keer een klein stukje afkorten zodat we rond de vijf kilometer uit komen.

Erve Kraesgenberg wandelen

Spelen bij Erve Kraesgenberg

Eerst lopen we over het cultuurpark. Tess ziet gelijk al klimobjecten, er is hier een leuke natuurspeeltuin aangelegd. Samen met papa gaat ze over de toestellen heen,  en nog eens, en nog eens. Na vier keer opper ik of we verder zullen lopen. Maar liever wil ze dat niet, het spelen hier is zo ‘leuheuk’.

natuurspeeltuin Erve Kraesgenberg

Voorheen hadden ze ook geitjes, maar die zijn overgeplaatst in verband met te weinig vrijwilligers. Wel jammer, een paar diertjes op deze locatie zou niet misstaan.

De route leidt ons langs het openluchttheater. Het krioelt hier van de kraaien en J. is bang om ondergepoept te worden, hij heeft een stevige looppas erin. Hij steekt Tess aan met z’n angst voor vogelpoep en lopen allebei met hun capuchon op.

Op weg naar de Zandbergen

Als we het ‘kraaienbos’ verlaten komen we op een asfaltweg. We volgen de rode pijltjes en blijven een stuk op de harde weg lopen. Met een brug gaan we de Dinkel over, de Duitse grens is hier vlakbij. Eindelijk slaan we het bos weer in. Eerst komen we langs een trimparcours. Het slingertouw trekt Tess haar aandacht, ze wil graag even slingeren. Wanneer we verder komen lopen we langs de zandvlakte van Losser. Mia en papa blijven even op het pad terwijl Tess en ik het hek doorgaan de zandvlakte op. Wat een leuke plek! Ik krijg er spontaan een vakantiegevoel bij. De volgende keer neem ik zeker een emmer en schepje mee.

Als we niet veel later over de Oelemars uitkijken met het heerlijke zonnetje erbij is het vakantiegevoel compleet. We gaan aan het water zitten en smikkelen van ons meegebrachte fruit.

Oelemars Losser

Uitkijktoren beklimmen

Een klein stuk wandelen we parallel aan het grote meer, tot we rechtsaf het bos weer inslaan. En daar staat hij; de uitkijktoren. Een prachtexemplaar. Tess kan niet wachten om erin te gaan. We zien net een stel naar beneden afdalen, dus wachten we even totdat zij beneden zijn. Deze wil je toch eens beklimmen!?

Het uitzicht is ook prachtig. Helaas waait het best wel hard en is het bovenaan een beetje fris. Maar je hebt er bovenop een mooi uitzicht over de Oelemars en het bos.

Na de uitkijktoren wordt de route ook leuker; je loopt stukken door het bos, langs de Dinkel. We komen bij een mooi bankje met uitzicht over weilanden en besluiten daar onze lunch te nuttigen. Tess kan erg genieten van een picknick tijdens het wandelen. Het liefst zit ze daarbij op een zelf meegebracht picknickkleed, maar een bankje is soms ook akkoord.

Zandbergen Losser

Als we weer op de verharde weg uitkomen korten we de route in. We slaan aan het einde van de weg rechtsaf in plaats van links. Sla daarna bij het afvalbrengpunt rechtsaf het fietspad op en dan nog twee keer rechtsaf. Zo kom je weer uit bij Erve Kraesgenberg en natuurlijk de parkeerplaats!

Een prima route, maar wel vrij veel verharde weg. Overigens wel prettig met een kinderwagen 😉

Liever een andere ‘off-road’ route? Zie hier andere wandelroutes met kinderen in Twente?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *