Wandelen over de Steenhaarplassen bij Buurse

Het Buurserzand, een prachtige veelzijdige wandelomgeving met veel mogelijkheden en verschillende startlocaties. Wandel door een begrazingsgebied tussen enorme Schotse Hooglanders, langs beken, door bossen, heide en over vlonders.

Er zijn hier ook kortere -kindvriendelijke- routes te vinden, maar het liefst wandel ik hier een langere afstand zonder kinderen.

Een perfecte locatie om de gedachten om nul te krijgen. Alleen te genieten van de omgeving waarin je loopt en gezellig bij te kletsen met een vriendin.

Een eigen gemaakte route

Hoewel je hier ook prima alleen één kleur pijltjes kan volgen besluit ik een route om maat te maken. Eerst volgen we een stuk oranje, daarna geel en als laatste blauw.  Ik wil graag over het vlonderpad over de Steenhaarplassen en daar kom je alleen via de blauwe pijltjes.

Nu vraag je je vast af, waarom dan niet alleen de blauwe pijltjes volgen? Dat antwoord is vrij simpel. De blauwe route is namelijk ‘maar’ 6,9 km en ik wil graag minstens 10 km lopen.

Tess blijft bij papa en Mia gaat gezellig met mij mee. Ze is niet helemaal in haar nopjes, dus lekker in de draagzak hangen en bij mama dutten is dan het fijnste natuurlijk.

Hindernis over de Buurse Beek?

Het eerste stuk van de route is prachtig. Vanaf de parkeerplaats steek je eerst de N-weg weer over. Van daaruit kom je uit in een enorm uitgestrekt heidelandschap. Na ca. 3 km steek je weer de weg over, waarbij je langs de beek loopt. Hier kom je uiteindelijk op een punt waarbij je je afvraagt of je nou daadwerkelijk over de losse steentjes het water over moet steken. Nou, dat hoeft -gelukkig- niet, mag en kan natuurlijk wel. Aan de linkerkant is eventueel een paadje er langsheen.

Als je er links langsheen bent gegaan moet je een klein heuveltje op waarna je op een soort kruispunt komt. Hier staat géén pijltje maar moet je gewoon rechtdoor.

Wandelen over de Steenhaarplassen bij Buurse

Uiteindelijk kom je uit op de Meijersgaardenweg. Daar loop je zo’n 1,5 km langs de weg. Dat stuk is vrij saai. Als we bij punt Z43 de brug over gaan, wijken we af van de route. We lopen nog een stuk rechtdoor langs de weg en daarna bij Z30 volgen we de gele pijltjes. Dit is wel een mooi stuk, ook wel populair want je wandelt hier door een begrazingsgebied.

Let goed op de wandelpaaltjes! Vanaf Z23 volg je de blauwe pijltjes om over verschillende vlonderpaden te wandelen;

Daarna loop je nog een klein stukje over een zandpad en langs een sloot weer terug naar de parkeerplaats. Lekker gewandeld en zo’n aanrader dit gebied!

Handige informatie

De route start bij Parkeerplaats Ronde Bulten. Hier is vrij veel parkeerplek, gratis toegankelijk en goed bereikbaar via de N-weg. Let wel op dat je niet de afslag mist.

Vanaf deze parkeerplaats starten 6 routes;

  • Rood = 3,2 km (ook leuk met kids!)
  • Oranje = 10,7 km
  • Geel = 11,1 km
  • Groen = 13,7 km
  • Blauw = 6,9 km (door Steenhaarplassen!)
  • Paars = 7,4 km

Is het je bevallen over de vlonderpaden? In Twente is nog een prachtige route over vlonders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *