Het begon met een nieuwsbericht; houtzagerij Twickel als Decor voor een toneelspel van Macbeth. Een prachtig decor voor dit zware en bloederige verhaal van Shakespeare. Een kans die we niet kunnen laten schieten.
Samen met vier andere vriendinnen worden de kaartjes gekocht; eindelijk weer een uitje met de dames! Maar Voorstelling van King’s Men; Wie speelt Macbeth?
Op de fiets gaan we ernaartoe. De laan naar de houtzagerij is voorzien van fakkels aan weerszijden. De sfeer zit er al goed in. We parkeren onze fiets en laten de kaartjes scannen.
Over de sfeervolle buitenplaats zijn twee stretchtenten gespannen. Daaronder ruim opgezet bistro-tafeltjes met ieder twee stoeltjes. Een intieme setting, netjes 1,5 meter uit elkaar. De houtenplanken die over het hele terrein verspreid staan geven de voorstelling nét dat beetje extra.
Meertalige voorstelling
De vier acteurs welke het gehele stuk vertolken spelen in meer talen; grotendeels Duits, maar ook Engels, Nederlands en Twents klinken in de oren van het publiek. Vooral de laatste taal maakt het stuk wat luchtiger, komischer.
De tekst is poëtisch geschreven. Grotendeels in het Duits en dat doet het stuk goed. De harde Duitse taal past perfect met het verhaal dat verteld wordt. Sommige stukken zijn in het Engels, omdat dat gedeelte in de taal van Shakespeare nou eenmaal het mooiste overkomt. De scenes zijn zo geschreven, dat als je even iets niet mee krijgt door de snelheid van het stuk, zich de clou via de andere acteurs toch nog aan je ontvouwt.
Wer spielt Macbeth?
De vraag van de avond; wie speelt Macbeth? In hoog tempo wisselen de acteurs van rol. Door middel van een ‘shotgun’-achtige kreet eisen ze één voor één de rol van Macbeth op. De andere acteurs vertolken de andere rollen van die scéne. Ook de vrouwenrollen, zoals normaal in een Shakespeariaans toneelstuk.
De vier mannen spelen sterk, toegankelijk, energiek en met humor. Zo wordt er in sommige scenes zelfs geïmproviseerd met een knipoog naar de huidige tijd om de lachspieren van het publiek los te krijgen. Een voorbeeld zonder teveel vrij te geven wat je kan verwachten? Middenin het stuk geven de spelers elkaar geen hand, maar een elleboogje of voetboks. En zo volgen er nog meer spontane – grappige – momenten.
Een prachtige vertelling zoals Shakespeare bedoeld is, meeslepend, confronterend, vol humor. Een aanrader!
Of ga je toch voor Anastasia de Musical?