Vlonderpad in Natuurgebied de Wieden

Het is te warm om Mia in een draagdoek te knopen, dus we zoeken een korte wandelroute geschikt met de kinderwagen. Zo belanden we na een korte online speurtocht bij natuurgebied de Wieden.

Vanaf hier starten twee wandelroutes; het laarzenpad en het vlonderpad. Deze laatste is een route van circa 1 km over vlonders, voorheen was het een houtenpad maar deze is onlangs verduurzaamd en daardoor uitermate geschikt voor onze huidige samenstelling.

Buitencentrum de Wieden
We parkeren de auto en lopen richting het buitencentrum. Binnen kun je terecht voor verschillende zaken, je kunt hier bijvoorbeeld een bootexcursie boeken naar zowel Giethoorn als Blokzijl (aanrader).
Wij besluiten echter om rechts langs het centrum te lopen op weg naar een speeltuin en natuurlijk voor een heerlijk stukje wandelen. Het paadje langs het centrum is erg schattig, het loopt tussen huisjes door en voelt haast als een dorpje.

Het Vlonderpad
Nu het nog niet té warm is – het is eventjes bewolkt – besluiten we het Vlonderpad te lopen. De afstand van dit pad telt in totaal bijna anderhalve kilometer. Helemaal niet lang en voor ons ideaal; het is namelijk begaanbaar met de kinderwagen!

Het Vlonderpad loopt door een prachtig natuurgebied, langs sloten, over het moeras, door rietlanden en over ‘drijvend land’. Langs de route vind je ook informatieborden mocht je meer te weten willen komen over dit prachtige gebied.

Veenschuur
Als we ongeveeer op de helft zijn komen we op een kruispunt. Rechtsaf vind je een uitkijkpunt en linksaf een bruggetje. Uiteraard heeft dat bruggetje de interesse van Tess gewekt. We lopen het bruggetje over en komen bij twee gebouwtjes uit.
Een kijkje in deze gebouwen leert ons dat het gaat om een veenschuur. Deze werd voorheen gebruikt door turfstekers. In de schuur kom je meer te weten over de werkzaamheden vroeger.

We neuzen even binnen, maar al sne; begint Mia honger te krijgen. We zien iets verderop een bankje staan op een idyllisch plekje. Het paadje ernaartoe gaat ‘gewoon’ over gras en niet over vlonders. Op weg naar het bankje wordt het gras steeds zompiger, het veert zelfs. Je loopt hier over ‘drijvend land’. Aangekomen bij het bankje blijkt het echt een perfecte locatie voor een kleine picknick; Tess krijgt wat aardbeien en Mia de fles.

Theeschenkerij met terras en OERRR speeltuin
Het vlonderpad loopt rond, verdwalen kan dus niet! Aan het einde (of begin) van de route is een theeschenkerij te vinden. We nemen plaats op het terras voor een kopje koffie terwijl Tess de OERRR speeltuin aan de andere kant van het straatje ontdekt.

Eerst komt ze even teleurgesteld terug, want; geen glijbaan of schommel. Even naar het toilet en daarna vliegt ze de speeltuin toch weer in. Als ik even later ga spieken is ze heerlijk met het speelzand in de weer.

Laarzenpad
Is het koeler? Dan is het laarzenpad een grotere aanrader dan het vlonderpad! Lekker met de laarzen aan (en beschermende kleding tegen de muggen) dit prachtige natte gebied ontdekken. Hebben jullie hier leuke foto’s van?

Meer informatie?
Wil je meer weten over deze locatie van Natuurmonumenten? Bezoek dan; https://www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum-de-wieden

Eén antwoord op “Vlonderpad in Natuurgebied de Wieden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *