Verbazingwekkend mooi en ruig Noord Portugal

Wil je -net als ons- het meeste uit de tijd in Portugal halen én volop genieten van de prachtige omgeving? Check dan zeker de tips in dit artikel! We bezoeken onder andere Porto en daarna rijden we door Serra da Cabreira, een buitengewoon ruige natuur met Siberische wolven! Lees hieronder over hoe verbazingwekkend mooi en ruig Noord Portugal is;

Met een lange, toeristische route, van circa 5 dagen rijden we naar Portugal. Onderweg bezoeken we al heel wat toeristische plaatsjes en bezienswaardigheden. Meer weten hierover? Check dan onze prachtige route naar Portugal met peuter

 • IMM – Internationale Mini Meeting – een festival voor alle Miniliefhebbers

Na een reis van meerdere dagen komen we aan bij Praia de Mira, waar het IMM plaatsvindt. Meer dan duizend Miniliefhebbers zetten hun tentjes op. Het festivalterrein bevindt zich op een gemeente camping, vlakbij het strand.

Tijdens het weekend worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals sightseeing en een parade over de boulevard. Naast deze activiteiten zijn er standjes met onderdelen, wat erg handig is, omdat er meestal wel een en ander gemaakt moet worden van de reis naar het evenement toe. Zo ook wij, onder andere de homokineet moet ingevet worden en de Mini heeft een koelingsprobleem. Tijdens het weekend wordt er dan ook volop gesleuteld en Tess is de opzichter, zij ziet toe dat papa alles goed uitvoert.

Naast het kijken naar Mini’s en het sleutelen aan Mini’s is er ook voldoende vermaak, zoals een springkussen, voor de kinderen. En de oudere kinderen – en volwassenen – kunnen zich vermaken op de rodeostier. Sommige volwassenen hebben nog twee dagen plezier van de rodeostier door spierpijn, haha!

Op het gastronomie terrein staan meerdere foodtrucks waar heerlijk gegeten kan worden, we eten onder andere een keer verse pizza’s en genieten van een broodje pulled pork welke gemaakt is van een varken aan het spit

Het toppunt voor Tess is het ‘zelf’ mogen rondrijden. Ze gierde het uit van plezier;

In de avonden is er altijd gezelligheid in de tent, een Mini Moke komt met een bandje binnen rijden en trapt daarmee het feest af. Verschillende bands staan op het podium en alle aanwezigen gaan los op de muziek. Een erg gezellige bedoeling!

Na een lang weekend ontspanning, plezier en internationale contacten rijden we door naar Porto. Nu we hier toch zo dichtbij zijn moeten we deze stad ook even bezichtigen. We zeggen iedereen gedag op de laatste dag van het festival en vervolgen onze route.

Op naar verbazingwekkend mooi en ruig Noord Portugal, via Porto;

 • Porto, een prachtige stad aan de noordoever van de rivier de Douro

We hebben een aantal campings gevonden aan de voet van Porto en kiezen er eentje uit vanwaar de busverbinding het makkelijkst is. Een simpele camping, maar wel met een parkeerplaats binnen de muren van de camping. Toch wel vrij belangrijk als de auto je veel waard is.

We genieten verder deze dag van het strand, want Porto ligt ook dicht bij de zee. ’s Avonds barbecueën we bij de vouwwagen, we hebben nog een hele vakantie voor ons.

Een dag later zitten we al vroeg in de bus naar City Centre Porto! We struinen door deze prachtige stad. Het uitzicht over de Ribeira, het sfeervolle oude centrum met haar kleurige huisjes is schilderachtig. De traditionele Port-boten en de imposante ijzeren bruggen maken het uitzicht compleet.

We hebben een buggy bij ons en dat is toch vrij lastig met de vele trappen, dus mocht je een peuter hebben; neem een draagzak mee! Geregeld zit Tess op de nek of wandelt ze zelf een stuk. Op de boulevard genieten we van een heerlijke lunch mét wijntje erbij, wat een top dag.

Tips voor een bezoek aan Porto met een dreumes of peuter:
 • Bezoek het treinstation São Bento met haar wel 20.000 beschilderde tegels, azulejos, in de stationshal.
 • Geniet van de prachtige street art, geen graffiti, maar prachtige kunstwerken. Geverfde kunst, maar ook met afval en metaal gemaakt.
 • Maak een tochtje in de historische, elektrische tram. Wij namen Linha da Batalha door de meest typerende straatjes van de binnenstad. Kosten zijn €2,50 per kaartje.
 • Neem het kabeltrammetje, Funicular dos Guindais, naar het hoog gelegen Batalha. Het ziet eruit als een achtbaan, maar het trammetje rijdt een stuk rustiger.
 • Kijk je ogen uit op de Ponte Dom Luís brug over het schilderachtige Porto.
 • Zweef naar de boulevard in de kabelbaan ‘Teleférico de Gaia’ vanuit de Ponte Dom Luís brug.
 • En natuurlijk hier niet te missen, bekijk de portkelders en neem een teug van de heerlijke Portwijnen.

 • Serra de Cabreira – genieten tussen de dieren

Voor ons is één dag Porto ruim voldoende, we houden zelf meer van de natuur. We trekken dus vlug nog wat noordelijker richting Juguelhe en verblijven hier voor meer dan een week op een prachtige camping, middenin een natuurgebied. Serra da Cabreira laat je voelen alsof je honderd jaar terug in de tijd gaat. Er lopen koeien met indrukwekkende horens, de huizen zijn gebouwd van granieten rotsen uit de omgeving en overal doemen opvallende bouwwerkjes op. Deze bouwwerkjes zijn, zo blijkt later, van oorsprong opslagschuurtjes voor het graan.

Via internet hebben we een gave boerencamping gevonden. De locatie ademt bergleven, glooiend landschap en heeft een magnifiek wijds uitzicht. Naast kampeerplekken hebben ze hier ook glamping tenten, een stroleemhuisje en houten mountainlodges. Allen met een uitzicht waar je u tegen zegt;

De paarden, ezels en Portugese berghonden van de camping lopen los rond, een erg gezellige combinatie. Tess krijgt niet genoeg van alle dieren hier én wij ook niet!

Bij aankomst krijgen we een map vol met tips voor de omgeving, hoe handig! En bij vragen kun je altijd bij de eigenaren terecht. Een praktische bijkomstigheid is dat deze locatie gerund wordt door Nederlanders, dat maakt het contact nét wat makkelijker.

De eerste dag genieten we van niets doen en het enorme uitzicht vanaf de kampeerlocatie. Tess vermaakt zich met haar speelgoed, het knuffelen van de ezels en de twee Portugese honden. Deze laatste twee beschermen de kudde (ezels en paarden) tegen Siberische wolven, maar het zijn ook echte aandacht-vragers en dol op aaien.

Wat verbazingwekkend mooi en ruig is Noord Portugal!

Benieuwd wat je hier o.a. kan ondernemen?

 • Een kijkje in het authentieke bergleven

  We zijn niet echt mensen die stil kunnen zitten, dus na een dag bijkomen en van de camping genieten gaan we erop uit. We verkennen de omgeving en rijden een ronde via Agra,  een goed geconserveerd dorp, naar Vieira do Minho. De terugweg naar de camping toe rijden we via Sobreira. We staan versteld van de omgeving, de wegen hebben wat weg van de landweggetjes in Engeland. Smal, kronkelig, met muurtjes langs de wegen. De natuur eromheen is ruig. Het is wat mistig en dat maakt de uitzichten en de omgeving nog mystieker dan dat die al is. Prachtig!

De route smaakt naar meer en de dag die erop volgt gaan we verder op verkenning, deze keer gaan we de andere kant op richting Juguelhe. Dit dorpje had vroeger 200 inwoners en kent er nu nog maar 12. Het dorp doet ook verlaten aan, bijna een spookdorpje. We rijden door naar Uz, een prachtig dorpje boven op de berg. Het leven is hier nog authentiek, puur en rauw. Er is hier geen elektriciteit en geen stromend water. Het wegdek bestaat uit granieten stenen, vergelijkbaar met kinderkopjes. Dit is met de Mini wel een uitdaging en het wordt ons duidelijk waarom we zoveel 4×4 wagens zien. Regelmatig horen we de uitlaat aan de grond, een enkele keer zitten we goed vast, de onderkant van de Mini heeft wat te verduren. Maar… eigenlijk maakt de omgeving door de bergweides, weidse vlaktes en de bergen alles goed;

 • Guimaraes – de wieg van Portugal

  In de ontvangen map lezen we over Guimaraes en we besluiten dat dit onze bestemming van de volgende dag wordt. Guimaraes is de geboortestad van Portugal, een prachtige historische stad. Met name het plein grenzend aan voormalig klooster Nossa Senhora da Oliveira geven het ultieme middeleeuwse sfeertje met fraaie gebouwen. De plaats loont zich om doorheen te struinen: de levendige smalle steegjes, vele verstopte binnenhofjes, de naastgelegen ruïne en het gerestaureerde kasteel maken het ook voor Tess een perfecte dagtrip.

 • Douro vallei, betoverend!

  Met de auto starten we in Peso da Régua en rijden we naar Pinhao en deze route is moeilijk te beschrijven, adembenemend, fantastisch, prachtig en nog veel meer woorden beslaan deze vallei. De wijnranken en groene velden op de heuvels geven zo’n waanzinnig uitzicht. Ik wil deze omgeving niet teveel beschrijven, deze vallei moet je met je eigen ogen zien! Naast een mooie autoroute is het ook mogelijk om met de trein of boot de omgeving te bekijken.

 • De grootste markt van Noord-Portugal

  Op donderdagochtend vindt de grootste markt van Noord-Portugal plaats; Marche de Barcelos. Uiteraard willen we dit beleven! De markt is kleurrijk, druk en gezellig. We kijken onze ogen uit. Van alles is hier te koop, van inboedel, tot verse groenten en fruit. Van levende konijnen en kippen tot artisanaal gemaakte souvenirs.

In de ontvangen map staan nog veel meer tips! Maar laat je vooral verrassen door het verbazingwekkend mooi en ruig Noord Portugal!

Jammer genoeg moeten we alweer aan de terugreis beginnen. Maar daar trekken we dan ook bijna een week voor uit. Zo zullen we een aantal plaatsen in Spanje bezoeken en trotseren we de Pyreneeën. Onderweg gaat het alleen niet helemaal goed….

Eén antwoord op “Verbazingwekkend mooi en ruig Noord Portugal”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *