Umfassungsweg Twickel in Twente

Zie je die zebra daar? Helemaal daarachter. Ik wijs hem bijna aan ^
Goed kijken! Zie je hem?

Of zie je die giraffe, die van de boomblaadjes eet, helemaal in het hoekje achter mij? Daar bovenaan op de foto!

Alle gekheid op een stokje natuurlijk… Als je hier loopt waan je je echt in het buitenland! Dit stukje buitenland in Nederland vind je in Twente, een prachtige wandelroute over grond van Kasteel Twickel.

De Umfassungsweg is één van mijn lievelingsroutes. Eén van de voordelen is dat het voor ons vlakbij huis is. maar dat is natuurlijk niet de hoofdreden. Het is één van mijn lievelingsroutes door de afwisseling van natuur. Heerlijk wandelen door het bos, door de weilanden langs koeien en schapen, eventjes een uitstapje naar Zuid-Afrika op de vlonders en over de Esch voor prachtige vergezichten.

Er zijn verschillende plekken waar je je auto (of fiets) kan parkeren om aan deze route te starten. Mijn advies is Parkeerterrein Noorderhagen in Delden, deze bevindt zich achter Hotel de Zwaan met een prachtig terras om voor of na de wandeltocht een lekker drankje te nuttigen. Volg met de auto bij binnenkomst van Delden centrum de borden P1. Ook fijn; het parkeren is hier gratis.

Vanaf deze parkeerplaats kun je ook gelijk met de route starten. Volg de houten (jacht)palen met de zwarte letters UW en laat je de komende 10 kilometer verrassen door alles wat deze omgeving te bieden heeft!

Het stuk langs de grote weg, vanwaar je Carelshaven ziet liggen, is onlangs vernieuwd. Langs een wadi met daarin twee kunstige bootjes loop je richting de Twickelervaart. Tegenwoordig lijkt het op een sloot, maar rond 1800 voeren hier vrachtboten met handelswaar van Carelshaven via de Regge naar allerlei plekken in Nederland. Met hout van de houtzagerij Twickel is er een prachtige brug over de vaart gebouwd.

Langs mooie Twickel boerderijen, te herkennen aan de typische zwart-witte luiken, loop je door een mooi bosgebied. Na de Bornsestraat kom je uit bij Erve Bokdam. Deze staat op de grens tussen heide- en bosgebied Bornseveld en het weidegebied langs de Azelerbeek. Hier vind je ook een picknickkraam. Voor kleine prijsjes is hier van alles te koop, koffie/thee, koeken, jam, etc.

Vanaf hier ga je het weiland in. Wandel tussen de koeien en schapen door en geniet!

Tijdens natte perioden zijn hoge wandelschoenen of laarzen aan te raden! Een andere optie is het om de ‘honden’route te volgen. Honden mogen het weiland niet in, de koeien worden ziek van hondenpoep. De ziekte kan zelfs overgedragen worden via met hondenpoep in aanraking gekomen gemaaid gras (kuilvoer). Er is daarom een de-tour aangegeven. Deze hondenroute is ook gepijld door middel van UW paaltjes maar dan voorzien van een hondje erbij;

De route met hond brengt je via de watermolen ook bij het houten voetpad. Dit stukje buitenland hoef je dus niet te missen! Want zeg nou zelf, dit fantastische vlonderpad in combinatie met de bijzondere naaldbomen doen je toch wanen in Zuid-Afrika? Niet voor niets is dit gedeelte erg geliefd voor fotoshoots.

Wandel het laatste gedeelte over de glooiende essen. Deze hoger gelegen landbouwgrond is in de voorlaatste ijstijd ontstaan. De Deldeneresch ligt namelijk op het noordelijke deel van de stuwwal van Delden. Het kruiende ijs zorgde voor afzettingen als grote schubben welke dakpansgewijs op elkaar werden gestapeld.

Stap Delden weer binnen over de recent gebouwde stalen voetgangersbrug en slenter via het schattige centrum weer terug naar de parkeerplaats. Kijk ook eens binnen in één van de leuke boetiekjes!

Door de afstand is de route niet heel erg geschikt met jonge kinderen. Dus plan gewoon wat heerlijke me-time in met deze prachtige wandelroute! Wandelen met een kinderwagen kan, alleen is het wat omslachtig bij de poortjes. Ik moest iedere keer een wiel van de wagen halen om er tussendoor te passen, maar dan kan je in ieder geval de route lopen!

Wanneer ga jij!? Of ga je toch voor een andere route in Twente?

 

3 antwoorden op “Umfassungsweg Twickel in Twente”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *