Tijd reizen op de Veluwe

Wist je dat je op de Elspeetse Heide een wandelpad hebt waarbij je mammoeten ziet grazen en graafmachines aan het werk ziet? Je kunt echt tijd reizen op de Veluwe! Deze 4,5 kilometer lange wandelroute is voorzien van verschillende ’tijdkijkers’ waarmee je terug in de tijd kunt kijken. Een leuke manier om kinderen te enthousiasmeren voor een wandeling, toch!?

We parkeren de auto bij Natuurgebied Stakenberg, naast een grote speelweide. Dit gebied bevindt zich tussen Nunspeet en Vierhouten en wordt ook wel de ‘Elspeetse Heide’ genoemd.

Al snel zien we bovenop een informatiebord een rode tijdkijker. De tijdkijkers hebben wat weg van een telescoop. Omdat deze eerste bovenop het bord staat komen we er nog niet helemaal achter wát je dan precies ziet. We volgen de rode pijltjes en lopen van de speelweide weg.

Start tijdkijkerpad

Informatie over Stakenberg heel lang geleden

Onder de rode tijdkijkers staat ook informatie over het verleden. Je begint in de tijd van de mammoeten, door middel van stuwwallen is het gebied ‘Stakenberg’ ontstaan. Op de route kom je steeds weer nieuwe tijdkijkers tegen waarmee je eigenlijk steeds verder naar de huidige tijd wandelt.

Tijdkijken

Tess vindt het vooral leuk om het plaatje erin te bekijken. Voor oudere kinderen staat er ook een leuke quizvraag op (met antwoord). En mocht je zelf meer willen weten over dit gebied is er ook wat informatie te vinden op het paaltje met de tijdkijker!

uitkijktoren veluwe

Uitkijken over de prachtige heide

Na bijna 4 kilometer komt een houten toren in zicht. Een mooi exemplaar van zo’n 20 meter hoog. Natuurlijk beklimmen we deze en kijken onze ogen uit. Je kan echt heel ver over de heide turen.

Wijds uitzicht Elspeetse heide

We spotten ook de speelweide. Snel klimmen we weer naar beneden en doen een wedstrijdje wie als eerste in het speelbos is. Niet een heel eerlijke wedstrijd aangezien er een aantal op een loopfiets zijn, maar de kinderen zijn wel gelijk weer gemotiveerd.

Speelweide Elspeetse Heide

Er wordt nog even geschommeld, de glijbaan wordt uitgetest en natuurlijk de kabelbaan. Daarna is de koek op. De kinderen zijn moe van het wandelen en spelen. Het is tijd om naar huis te gaan.

Spelen @ Speelweide

De wandelroute is zeker wel een aanrader. De tijdkijkers zijn een nieuwe unieke ervaring. Tess rende ook echt naar de tijdkijkers toe als ze deze in het vizier had!

Zoek je nog een uitje hier in de buurt en is de uitkijktoren wel bevallen? Bezoek dan zeker ook een onwijs toffe uitkijktoren inclusief ijzingwekkend klimnet!

Handige informatie

De route liepen wij met een kinderwagen, maar dat was eigenlijk niet echt praktisch. Beter is het om een loopfietsje mee te nemen voor jongere kinderen en baby’s te dragen in een draagzak.

Wandelroute Elspeetse heide

De speelweide is erg ruim opgezet met voldoende speeltoestellen. Onder andere verschillende schommels, een glijbaantje en kabelbaan. Het grote grasveld leent zich ook perfect voor (bal)spelen of bijvoorbeeld vliegeren.

Ook fijn; er bevinden zich ook twee toiletgebouwen bij de ingang van de speelweide (aan de parkeerplaats gelegen).

Benieuwd naar meer informatie over het verleden? Bezoek dan ook het verscholen Dorp, stammend uit de tweede wereldoorlog! 

Eén antwoord op “Tijd reizen op de Veluwe”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *