Theater of Bioscoop met peuter?

Wat is leuker met je peuter: een Theatervoorstelling of een film in de Bioscoop? Tess en ik gingen op onderzoek uit!

Onlangs bezochten wij een theatervoorstelling van Meneer Monster over de Gruffalo in het openluchttheater van Eibergen. Vlak daarna gingen we naar het verjaardagsfeest van Juf Roos in Cineast Enschede Centrum.

Benieuwd naar onze ervaringen? Lees dan snel verder!

Het spannende verhaal van de Gruffalo

Tess is helemaal verzot op boekjes lezen en zo kwamen we eens bij de huisarts het boekje over de Gruffalo tegen. Het boek is grappig, rijmend, geschreven over een muis die alle dieren in het bos om de tuin leidt met een fantasiedier. Maar… is dat wel écht een fantasiedier?

Redelijk bijtijds komen we aan bij het openluchttheater in Eibergen, Tess viel het laatste stukje bijna in slaap in de auto – de voorstelling begint om 16.00 uur – maar gelukkig kan ik haar nog wakker houden. Niet veel later staan we in de rij om naar binnen te gaan. Ze hebben een speciaal decor opgebouwd zodat de kinderen aan weerszijden van het speelveld kunnen zitten. Het is mooi klein en overzichtelijk, ideaal voor de aanwezige peuters en kleuters.

De drie acteurs zijn heel spontaan en betrekken de kinderen er een beetje bij. Voor Tess is het allemaal wat overweldigend en kruipt snel bij me op schoot. Met haar zonnebril op en hand voor de ogen spiekt ze soms naar het toneelspel.

Ik zal niet teveel over het gespeelde verhaal verklappen, maar er wordt wat afgelachen. De spelers brengen veel humor over op de kinderen. Ze maken er een pakkend verhaal van die ook voor de ouders leuk is om te volgen.

Tess is redelijk opgelucht dat het voorbij is, volgens mij klopte de hele 45 minuten haar hart in haar keel. Maar! De eerste kennismaking met theater is gezet en hoewel het niet helemaal succesvol is geweest voor haar. Zeker voor herhaling vatbaar!

Na afloop van het verhaal kun je nog op de foto met de acteurs, natuurlijk zijn ze dan nog verkleed als personages van het verhaal. Daarnaast kun je het verhaal van de Gruffalo kopen – met handtekening van de hoofdrolspeler; Muis.

We blijven nog even hangen. Kijken naar het decor. Tess wil toch nog op de foto met de personages. Als laatste kopen we het Gruffalo boek en beginnen aan de terugreis naar huis. Onderweg valt Tess tevreden in slaap. Het was een geslaagde, gezellige middag.

Zingen en dansen op het verjaardagsfeest van Juf Roos

Zoals al bekend is, is Tess een echte boekenwurm. Daarnaast vindt ze zingen en dansen ook erg leuk! We werden door vrienden gewezen op de kleuterbios en besloten deze samen uit te testen. Juf Roos draait in de bioscoop en laat dat nou net over zingen gaan.

Juf Roos woont in een kleurrijke molen waar ze het liefst de hele dag zingt. Iedere dag krijgt Juf Roos bezoek van haar buurjongen Gijs, hij is grappig en een beetje onhandig en dol op verkleden. Samen beleven ze nieuwe avonturen.

Het ideale aan de kleuterbioscoop is dat de film ’s ochtends afspeelt. We zijn iets aan de vroege kant, maar gelukkig staan er bekertjes ranja, een schaal met spekjes en kleurplaten met kleurpotloden klaar om de kinderen te vermaken.

De film begint bijna en iedereen begeeft zich naar de zaal, er staat een hele stapel stoelverhogers klaar en ik pak er snel eentje mee; top! Als iedereen eenmaal gesetteld is start de film met voorafgaand reclame. De reclame is gelukkig ook aangepast op het publiek en gaat over een knuffel-tekenfilm. De verlichting van de zaal gaat niet helemaal uit en het geluid staat een stuk zachter dan normaal, aan alles is gedacht!

Voor Juf Roos’ verjaardag heeft buurjongen Gijs de molen waar Juf Roos in woont helemaal versierd met ballonnen. Door alle ballonnen komt de molen los van de grond en gaan Gijs en Juf Roos heel wat avonturen tegemoet. Ze vliegen onder andere naar het wilde westen, gaan skiën en brengen een bezoek aan een eiland waar papegaaien wonen.

De kinderen in de zaal kijken met veel aandacht naar de film en zingen gezellig met de liedjes mee. Erg prettig dat het niet helemaal stil hoeft te zijn, want zoals men weet is dat vrij onmogelijk met een peuter… Enthousiast roept Tess steeds wat ze ziet en zingt ook uit volle borst met de liedjes die ze kent mee. En mama; ik geniet volop van die pretoogjes en grote glimlach.

De film heeft ook wat humor die kinderen nog niet helemaal begrijpen, maar erg leuk is voor de ouders die mee zijn. Het is geen straf om mee te kijken dus!

Halverwege de film is er een korte pauze. In deze pauze kun je nog eventueel nog wat drinken en/of eten halen of even naar het toilet. Wat mij betreft is deze pauze niet helemaal nodig en de 10 minuten gaan redelijk langzaam voorbij.

Als de film verder gaat is de aandacht bij sommige kindjes een beetje verloren en wordt het wat rumoeriger in de zaal. Hoewel dit absoluut geen hinder is  – alleen maar erg begrijpelijk – wel jammer van de pauze. De spanningsboog van deze leeftijdscategorie is erg klein en de pauze kwam niet ten goede.

Na afloop van de film krijgen de kinderen een echt filmdiploma. Trots dat Tess daarop is! De eerste kennismaking met een bioscoop is erg positief verlopen en ook voor herhaling vatbaar.

Theater of Bioscoop?

Voor nu heeft Tess een prettigere ervaring met de bioscoop, Juf Roos was iets minder eng dan de Gruffalo!

Maar als het aan mij ligt gaan we zeker vaker naar een theatervoorstelling. Ik vond het erg leuk en theater is wat interactieve en leuker voor peuters (en kleuters) als je het mij vraagt!

En… als buitenmens gaat mijn voorkeur (natuurlijk) uit naar een voorstelling in een openluchttheater. Lekker genieten in de buitenlucht.

Waar ligt jullie voorkeur – bioscoopje pakken of juist theater bezoeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *