Stedentrip Marrakech met Dreumes

Niet lang na onze huwelijksreis kriebelde het om een volgende reis te boeken, we wilden Tess graag eens meenemen in het vliegtuig en besloten om naar Marokko te gaan. Deze stond al lang op mijn lijstje om te bezoeken! Een prachtig land, maar wat een cultuurverschil, dat was echt wel even wennen.

Marokko is dichterbij dan je denkt, met 4 uurtjes vliegen ben je er dan eigenlijk ook zo. Tess had erg veel zin in de vliegreis en mama was een beetje nerveus. We kozen voor gunstige vliegtijden, beide keren rond het middagslaapje, in de hoop dat ze wat slaap zou pakken onderweg.

Eerste keer vliegen met een dreumes
Tijdens het stijgen en dalen mocht ze stiekem nog even sabbelen op een speen, zodat ze geen last kreeg van haar oren. Oudere kindjes kun je een sabbelsnoepje of wat te drinken geven. Eenmaal in de lucht maakte Tess al snel contact met de mensen in de rij achter ons, deze mensen vonden dat gelukkig niet erg en Tess vermaakte zich prima. Ze vond het vliegen zo leuk dat ze niet heeft geslapen, maar ze gedroeg zich prima, dus wat ons betreft geen probleem.

Vliegveld Marrakech is erg kindvriendelijk, overal krijg je voorrang en ben je dus zo door de paspoortcontroles.  Per kind mag je twee kinderitems meenemen in het vliegtuig en we kozen voor de buggy en het deryan tentje. We wisten namelijk niet of het Riad (een soort bed&breakfast) waar we sliepen een baby bedje hadden. De eigenaren van het Riad spraken geen Engels en elk contact verliep via Google Translate, niet het meest gemakkelijke contact dus. Achteraf gezien raad ik aan om in plaats van een bedje/tentje, een autostoel mee te nemen. Een kind, of in ieder geval de onze, kan eigenlijk overal wel slapen als ze maar moe genoeg is. Een autostoel huren kost vaak voor meerdere dagen net zoveel als nieuw aanschaffen…

Eerste kennismaking met Marokko
Wel had het Riad had een taxi geregeld en de chauffeur stond dan ook met onze naam op een bordje klaar bij de aankomsthal. Ik wilde dit altijd al eens meemaken, dus ook dat kunnen we van onze bucketlist afschrijven.

Na een korte, roekeloze, tocht – want man, wat een bijzonder verkeer – kwamen we bij onze Riad in het centrum van Marrakech. Een mooie locatie, te midden van de souks waar de plaatselijke bevolking inkopen doen, een mooiere, centrale plek dan hier is er volgens mij niet en deze is dan ook zeker een aanrader.

Na alle spullen een beetje een plekje te hebben gegeven, besloten we vast rond te slenteren door de souks. Doordat het bij ons Riad minder toeristisch was konden we een heel stuk lopen zonder aangesproken te worden. We keken onze ogen uit. Er is van alles te koop, van tajines tot kleden, van groentes tot kippen. Deze kippen waren nog levend ook en werden ter plekke geslacht.

 

 

 

 

Hoe dichter we bij het grote plein,  Djemaa el Fna, komen, hoe meer mensen ons aanspreken, ons willen helpen en dus eigenlijk geld van ons willen. Natuurlijk zien ze van verre dat wij toeristen zijn en op slinkse manieren proberen ze geld af te troggelen. Als je eruit ziet dat je mogelijk verdwaald bent helpen ze je graag verder, wat meestal resulteert dat ze geld van je willen hebben. Een behoorlijke cultuurshock en in het begin echt wel even wennen. Let dus altijd goed op en geloof niet alles wat ze je vertellen!

Prachtige tuin, middenin Marrakech
De volgende dag vertrokken we vroeg naar Jardin Majorelle, dit ligt een klein stukje buiten het echte centrum, maar is nog wel op loopafstand. Jardin Majorelle staat bekend als kleurrijkste plek van Marrakech en daar is geen woord van gelogen.

 

 

 

 

 

 

 

We kwamen er iets te vroeg aan, blijkbaar hebben we daar een handje van, en moesten even wachten voor we naar binnen konden. Deze botanische tuin is echt oogverblindend. Je wordt er omgeven door cactussen, bloemen, fonteinen en kleurrijke planten. In het midden van de tuin bevindt zich een atelier gebouwd in opdracht van de Franse kunstenaar Jaccques Marjorelle. Het atelier is geschilderd in een schitterende kobaltblauwe kleur. We blijven hier zo’n twee uren, tot het er wemelt van toeristen en vertrekken dan snel weer.

Het indrukwekkende, overweldigende plein
Na het middagslaapje van Tess stapten we weer de bijzondere wereld van de Medina binnen en besloten een kijkje te nemen op het meest toeristische plein, Djemaa el Fna. Een immens groot plein met slangenbezweerders, aapjes en nog veel meer. Een groot gedeelte van het plein is overdag nog leeg, maar dat veranderd bij nacht, daarover later meer.


De verkopers zijn erg slim, ze gaven Tess allemaal speelgoed in de hand in de hoop dat ze het niet terug wil geven en dat de ouders het dan maar kopen. Gelukkig was dat bij Tess niet zo’n probleem en ze gaf alles gewillig terug als wij daarom vroegen. Ook kwam het voor dat een verkoper speelgoed ‘gratis’ geeft en je dan achtervolgt om alsnog geld te ontvangen, wees er dus op je hoede!
De mensen met aapjes zijn al net zo, snel zetten ze een aap op je schouder en eisen dan dat je geld betaald. Dit is ons gelukkig bespaard gebleven, we liepen vaak in een grote boog om hen heen. Wilden ze met ons praten negeerden wij ze of zeiden dat we geen interesse hadden.

Sightseeing in een koets
We hadden online gelezen over een Caléche, een koets met twee paarden. Tess is helemaal gek van paarden en wij vonden het wel een leuke manier om meer te zien van Marrakech. We besloten een ritje te maken. Eerst checkten we nog even de status van de paarden, maar ze zagen er goed verzorgd uit en ze kregen na iedere ronde vers water te drinken.

Een geslaagd ritje, waarbij we meer hebben gezien dan we lopend hadden kunnen zien en Tess vond het geweldig! Zeker met kinderen dus een aanrader.

Toen het donker werd besloten we het avondeten te nuttigen op het grote Djemaa el Fna plein, we hadden namelijk gehoord dat het plein in het donker erg sfeervol is.
Het is er een drukste van jewelste. Het hele plein staat vol met ‘foodtrucks’. Iedere verkoper probeerde ons met de mooiste praatjes bij hun tentje naar binnen te krijgen. We besloten even een rondje te lopen, maar werden al gauw gek van alle aandacht en gingen bij een willekeurige foodtruck aan tafel zitten. We werden verwend met super veel vlees, vis en brood. Een heerlijke maaltijd en genoten er volop van.
Achteraf bleek dat ze ons ook hier een poot wilden uit trekken, de rekening was belachelijk hoog. Na een hoog oplopende afding-sessie moesten we uiteindelijk omgerekend 15 euro per persoon betalen.

Met een volle buik en alle indrukken doken we snel het bed in, de dag erna stond een privé-dagtocht naar het Atlasgebergte op het programma!

Een Roadtrip naar het Atlasgebergte
Na een heerlijk ontbijt in het Riad werden we door de chauffeur opgepikt, tijd om naar het Atlasgebergte te gaan. We hadden geen autostoel voor Tess, dus ze mocht op schoot plaatsnemen, kon ze ook nog wat uit het raam zien. Onderweg waren een aantal vaste stopplekken, eerst bij een pottenbakkerij, later bij een traditioneel Berberhuis voor thee en nog een locatie waar arganolie werd gemaakt. De route was prachtig en we keken onze ogen uit!

Bij de pottenbakkerij hebben we redelijk wat souvenirs ingeslagen, ze hadden er leuke artikelen allemaal prachtig geglazuurd.

Bij het Berberhuis maakten we kennis met de Marokkaanse thee traditie. Interessant om te zien hoe de thee gemaakt wordt. Vanaf het Berberhuis had je ook een prachtig uitzicht op het ruige gebied om ons heen.

 

 

 

 

De volgende stop was bij een locatie waar arganolie gemaakt werd. Arganolie wordt alleen in Marokko geproduceerd. De argannoot uit de arganvrucht is de grondstof voor de olie. De argannoten hebben een harde schil en kan alleen geopend worden door er met stenen op te slaan. De arganpitten worden met de hand gemalen in een speciale stenen handmolen. De pasta die hieruit komt wordt hard gekneed en de deegbollen worden gescheiden van de pure arganolie. Een erg intensief proces en indrukwekkend om te zien, aangezien het allemaal handwerk is;

Een klein stukje verder was het tijd om wat te eten. Bij een restaurantje aan een bergriviertje kregen we Tajine en dat smaakte voortreffelijk! Hier genoten we nog even van het uitzicht om daarna aan de reis terug naar Marrakech te beginnen.

 

 

 

 

 

Wat een ontzettend gave dagtrip, zeker aan te raden om mee te pakken op een stedentrip naar Marrakech!

Op onze laatste dag in Marrakech liepen we nog door de Medina en genoten van het grote cultuurverschil. We bleven deze dag weg van de toeristische gebieden, want we waren wel een beetje klaar met die opdringerige mensen.

’s Middags vlogen we weer terug naar Nederland en werden we door een taxi weer naar het vliegveld gebracht. Wat een avontuur, wat een prachtig land en wat een cultuurverschil! Wij hebben genoten en zijn blij dat we Tess met deze cultuur kennis hebben laten maken.

Eén antwoord op “Stedentrip Marrakech met Dreumes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *