Stedentrip Marrakech met Dreumes

Niet lang na onze huwelijksreis krijg ik alweer de reiskriebels. Ik wil dolgraag Tess eens meenemen in het vliegtuig. Marokko staat al langer op mijn reis-verlanglijst en besluit vrij spontaan een tripje naar Marrakech te boeken. Lees hieronder meer over onze stedentrip Marrakech met Dreumes!

Een prachtig land, maar wat een cultuurverschil, dat is best wel even wennen.

Marokko is dichterbij dan je denkt. Met 4 uurtjes vliegen ben je er dan eigenlijk zo. Tess heeft vooral veel zin in de vliegreis en mama is een beetje nerveus. Voorheen interesseerde mij de vluchttijden niet zo, maar deze keer kiezen we voor gunstige vliegtijden; beide keren rond het middagslaapje, in de hoop dat ze wat slaap zou pakken onderweg.

Eerste keer vliegen met een dreumes

Tijdens het stijgen en dalen krijgt ze nog even haar geliefde speen toegestopt. Het sabbelen voorkomt pijnlijke oren. Oudere kindjes kun je een sabbelsnoepje, lolly of wat te drinken geven. Eenmaal in de lucht maakt Tess al snel contact met de mensen in de rij achter ons. Deze mensen vinden dat gelukkig niet erg en Tess vermaakt zich prima. Het vliegen is zo spannend dat ze geen tijd heeft om te slapen. Gelukkig is er er niet vervelend om.

Vliegveld Marrakech is erg kindvriendelijk. Overal krijg je voorrang. We zijn dan ook super snel door de paspoortcontroles.

Ook handig: per kind mag je twee kinderitems meenemen in het vliegtuig. Wij hebben een buggy en Deryan tentje mee. We weten namelijk niet of het Riad (een soort bed&breakfast) waar we slapen een baby bedje heeft.

De eigenaren van het Riad spreken geen Engels en elk contact verloopt via Google Translate, niet het meest gemakkelijke contact. Achteraf gezien raad ik aan om in plaats van een bedje/tentje, een autostoel mee te nemen. Een kind, of in ieder geval de onze, kan eigenlijk overal wel slapen als ze maar moe genoeg is. Behalve in de auto, daar heeft ze echt een autostoel nodig. Deze huren kost echter vaak voor paar dagen net zoveel als nieuw aanschaffen…

Eerste kennismaking met Marokko

Het Riad heeft voor ons een pick-up met taxi geregeld. Netjes zoals afgesproken staat de chauffeur met onze naam op een bordje klaar bij de aankomsthal. Een kinderwens om dit eens mee te maken. Je voelt je op zo’n moment stiekem best belangrijk!

Na een korte, roekeloze, tocht – want man, wat een bijzonder verkeer – komen we bij onze Riad in het centrum van Marrakech. Een mooie locatie, te midden van de souks waar de plaatselijke bevolking inkopen doen, een mooiere, centrale plek dan hier is er volgens mij niet. Het Riad is dan ook zeker een aanrader.

Na alle spullen een beetje een plekje te hebben gegeven, besluiten we vast rond te slenteren door de souks. Doordat het bij ons Riad minder toeristisch os kunnen we een heel stuk lopen zonder aangesproken te worden. We kijken onze ogen uit. Er is van alles te koop, van tajines tot kleden, van groentes tot kippen. Deze laatste is best luguber. De kippen zijn nog levend en worden ter plekke geslacht.

Hoe dichter we bij het grote plein,  Djemaa el Fna, komen, hoe meer mensen ons aanspreken. Of ons willen helpen en dus eigenlijk geld van ons willen. Natuurlijk zien ze van verre dat wij toeristen zijn en op slinkse manieren proberen ze geld af te troggelen. Als je eruit ziet dat je mogelijk verdwaald bent helpen ze je graag verder, wat meestal ook resulteert in het vragen van geld. Een behoorlijke cultuurshock en in het begin echt wel even wennen. Let dus altijd goed op en geloof niet alles wat ze je vertellen!

Prachtige tuin, middenin Marrakech

De volgende dag vertrekken we vroeg naar Jardin Majorelle. Dit ligt een klein stukje buiten het echte centrum, maar is nog wel op loopafstand. Jardin Majorelle staat bekend als kleurrijkste plek van Marrakech en daar is geen woord van gelogen.

 

 

 

 

 

 

 

We komen er iets te vroeg aan. Blijkbaar hebben we daar een handje van, en moeten even wachten voor we naar binnen kunnen. Deze botanische tuin is echt oogverblindend. Je wordt er omgeven door cactussen, bloemen, fonteinen en kleurrijke planten. In het midden van de tuin bevindt zich een atelier gebouwd in opdracht van de Franse kunstenaar Jaccques Marjorelle. Het atelier is geschilderd in een schitterende kobaltblauwe kleur. We blijven hier zo’n twee uren. Daarna wemelt het er van toeristen. Een gelukje dat we van die vroege vogels zijn dus.

Het indrukwekkende, overweldigende plein

Na het middagslaapje van Tess stappen we weer de bijzondere wereld van de Medina binnen en besluiten een kijkje te nemen op het meest toeristische plein van Marokko; Djemaa el Fna. Een immens groot plein met slangenbezweerders, aapjes en nog veel meer. Een groot gedeelte van het plein is overdag nog leeg, maar dat veranderd bij nacht, daarover later meer.


De verkopers zijn erg slim, ze geven Tess allemaal speelgoed in de hand in de hoop dat ze het niet terug wil geven en dat de ouders het dan maar kopen. Gelukkig is dat bij Tess niet zo’n probleem en ze geeft alles gewillig terug als wij daarom vragen. Ook komt het voor dat een verkoper speelgoed ‘gratis’ geeft en je dan achtervolgt om alsnog geld te ontvangen, wees er dus echt op je hoede!
De mensen met aapjes zijn ook net zo. Snel zetten ze een aap op je schouder en eisen dan dat je geld betaald. Dit is ons gelukkig bespaard gebleven, we lopen dan ook altijd met een grote boog om hen heen. Willen ze met ons praten? Dan negeren wij ze of geven aan dat we geen interesse hebben.

Sightseeing in een koets

We hebben online gelezen over een Caléche, een koets met twee paarden. Tess is helemaal gek van paarden en wij vinden het wel een leuke manier om meer te zien van Marrakech. We besluiten een kijkje te nemen of de paarden er gezond en goed verzorgd uit zien. Misschien omdat het nog vroeg is, maar de paarden zien er goed uit en krijgen vers water te drinken. We maken een ritje.

Een geslaagd ritje, waarbij we meer hebben gezien dan we lopend hadden kunnen zien en Tess vindt het geweldig! Met kinderen dus wel een aanrader.

Als de avond valt besluiten we het avondeten te nuttigen op het grote Djemaa el Fna plein. We hebben namelijk gehoord dat het plein in het donker erg sfeervol is.
Het is er een drukste van jewelste. Het hele plein staat vol met ‘foodtrucks’. Iedere verkoper probeert ons met de mooiste praatjes bij hun tentje naar binnen te krijgen. We besluiten eerst even een rondje te lopen, maar worden al gauw gek van alle aandacht en gaan bij een willekeurige foodtruck aan tafel zitten. Een beetje naïef misschien… We worden verwend met super veel vlees, vis en brood. Een heerlijke maaltijd en genieten er volop van.
Achteraf blijkt dat ze ons ook hier een poot uit willen trekken, de rekening is belachelijk hoog. Na een hoog oplopende afding-sessie moeten we uiteindelijk omgerekend 15 euro per persoon betalen.

Met een volle buik en alle indrukken duiken we snel het bed in. Morgen staat een privé-dagtocht naar het Atlasgebergte op het programma!

Een roadtrip naar het Atlasgebergte

Na een heerlijk ontbijt in het Riad worden we door de geboekte chauffeur opgepikt. Tijd om naar het Atlasgebergte te gaan. We hebben geen autostoel voor Tess, dus ze mag op schoot plaatsnemen. Kan ze ook nog wat uit het raam zien. De route is prachtig en we kijken onze ogen uit! Onderweg zijn een aantal vaste stopplekken;

De eerste stop is bij een pottenbakkerij. Aldaar hebben we redelijk wat souvenirs ingeslagen. Ze hebben er leuke artikelen allemaal prachtig geglazuurd.

Even later stoppen we bij een Berberhuis en maken we kennis met de Marokkaanse thee traditie. Interessant om te zien hoe de thee gemaakt wordt. Vanaf het Berberhuis heb je ook een prachtig uitzicht op het ruige gebied om ons heen.

 

 

 

 

De volgende stop is bij een locatie waar arganolie gemaakt werd. Arganolie wordt alleen in Marokko geproduceerd. De argannoot uit de arganvrucht is de grondstof voor de olie. De argannoten hebben een harde schil en kan alleen geopend worden door er met stenen op te slaan. De arganpitten worden met de hand gemalen in een speciale stenen handmolen. De pasta die hieruit komt wordt hard gekneed en de deegbollen worden gescheiden van de pure arganolie. Een erg intensief proces en indrukwekkend om te zien, aangezien het allemaal handwerk is;

Een klein stukje verder is het tijd om wat te eten. Bij een restaurantje aan een bergriviertje krijgen we Tajine en dat smaakt voortreffelijk! Hier genieten we nog even van het uitzicht om daarna aan de reis terug naar Marrakech te beginnen.

 

 

 

 

 

Wat een ontzettend gave dagtrip! Zeker aan te raden om mee te pakken op een stedentrip naar Marrakech.

Onze laatste dag in Marrakech is ingegaan. We lopen nog door de Medina en kunnen nu wel genieten van het grote cultuurverschil. We blijven deze dag weg van de toeristische gebieden, we zijn wel een beetje klaar met die opdringerige mensen.

’s Middags vliegen we weer terug naar Nederland. Zoals afgesproken met het Riad worden we door een taxi weer naar het vliegveld gebracht.

Stedentrip Marrakech met dreumes

Wat een avontuur, wat een prachtig land en wat een cultuurverschil! Wij hebben genoten en zijn blij dat we Tess met deze cultuur kennis hebben laten maken. Dit land is zeker een aanrader. Ik kom graag nog eens terug om meer van de cultuur te proeven en van het land te bekijken.

Liever ergens anders naartoe? Wist je dat Cyprus ook zo’n 4 uren vliegen is? Of ga voor iets verder naar bijvoorbeeld Jordanië of juist iets dichterbij; Mallorca! Allemaal zo gaaf met kids!

3 antwoorden op “Stedentrip Marrakech met Dreumes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *