Waar we bij Tess vlak voor haar 4e levensmaand al starten met bijvoeding – eerste hapje, omdat madam onverzadigbaar was. Is het bij Mia wel anders, ze gaf met 4 maanden nog helemaal geen signalen af dat er behoefte was naar iets anders dan melk.
Sinds ze ongeveer 5 maanden is, kijkt ze meer en meer het eten van mijn vork en probeert ze zelfs mijn eten af te pakken, de bandiet. Voor mij het teken om langzaamaan bijvoeding te introduceren.
Maar hoe doe je dat eigenlijk?
Bij jullie aan tafel
Doordat je baby nog niet goed kan zitten is het handigste – om je handen vrij te hebben – om je kindje in een wipstoel op tafel te plaatsen of in een babykuipje op een kinderstoel. Wij hebben de Tripp Trapp met newbornset en ik vind het ideaal. Ze zit er gezellig bij met het eten en ze kan mooi rondkijken.
Daarnaast is de Tripp Trapp een ideale meegroei stoel en kunnen we er nog jaren mee verder.
Wat geef je dan?
Tja, dan heb je met 4, 5 of 6 maanden besloten om te beginnen met bijvoeden, maar wát dan? Ga je voor vers gemaakt of een potje? Gepureerd lepelen of in stukken? Beginnen we met groente of fruit? En welke groente-/fruitsoort dan? Op zo’n moment komen ontzettend veel vragen op je af. Ik heb in het begin Google platgezocht naar wat dé beste manier is. Maar die is er niet…
Je moet doen wat voor jezelf goed voelt. Er is geen goed of fout. Wil je alleen vers? Prima! Ben je geen keukenprinses en ga je voor potjes? Ook prima! Start je met fruit? Prima! Of wil je liever dat ze eerst groente eten? Ook prima!
Wij geven een combinatie van vers en potje, en zijn begonnen met groente.
Als ik wat vers maak, vries ik dit in in ijsblokjes makers, zodat ik zelf portie groottes kan kiezen om te ontdooien. De voeding is ingevroren nog zo’n 3 maanden houdbaar.
De eerste hapjes!
Het allereerste hapje van Mia (en Tess overigens 4 jaren geleden ook) komt van de pompoen. Even koken, pureren en 3 hapjes van geven. Iedere dag kom je ongeveer één ieniemienie lepeltje verder.
Het duurt even voordat ze gewend zijn aan een smaak. Start dus met enkelvoudige smaken en geef deze meerdere dagen achter elkaar. Geef daarna pas de volgende smaak.
Wij kozen als eerste hapje voor pompoen. Allereerst omdat het de seizoengroente is en het een zachte smaak heeft. Daarbij, ook fijn, pompoen is redelijk mild voor de darmen. Helaas viel deze na 5 dagen nog niet bij Mia in de smaak… We stapten over op sperziebonen en dat was meer haar smaakje. Al op dag twee ging de hele portie (ter grote van één diepvriesblokje) glad op.
Nu we bijna 3 weken verder zijn hebben we ook voorzichtig het fruit geïntroduceerd. Het fruit komt tot nu toe nog uit potjes, ze krijgt ongeveer een half potje (4 mnd) per dag. En ze heeft nu 2 dagen peer en 2 dagen mango achter de kiezen.
Onthoud dat tot zeker acht maanden het nog echt gaat om bijvoeding, dus lekker aan verschillende smaakjes laten wennen! Geen verplichtingen. Een dagje alleen melk is echt geen ramp.
Bijvoeding uitbreiden
Nu Mia bijna een halfjaar is kunnen we rustig aan beginnen met het combineren van smaakjes. We zijn met name op zoek naar receptjes die de darmen goed in werking stellen (pompoen, bloemkool, tomaat, etc.). Mia’s darmpjes reageren nog niet heel tof op de bijvoeding, lees: obstipatie. Maar daarover schrijf ik binnenkort meer.
Ik kreeg onlangs de tip; bruine bonen met appel, dus die ga ik zeker eens maken. Onze jongste is nooit fan geweest van eten, dus recepten voor de lekkerste (baby)hapjes zijn erg welkom!
2 antwoorden op “Starten met bijvoeding – eerste hapje!”