Rondreis IJsland met jonge kinderen

Een bestemming die bij de meesten op het wensenlijstje qua reizen staat is  IJsland. Ook bij ons staat deze al een tijdje vrij hoog op de lijst dat we besluiten om ons er eens in te verdiepen. Al snel waren we om en besluiten een rondreis IJsland met jonge kinderen te maken – in een 4×4 camper. Wanneer? In de herfstvakantie, want dan heb je ook nog een grotere kans om het Noorderlicht te spotten!

Lees dit artikel met plekken die je écht niet mag overslaan tijdens je bezoek;

De eerste vraag die je waarschijnlijk hebt is; is IJsland wel geschikt voor jonge kinderen? We hebben ervaren dat dat zeker het geval is. Speeltuinen zijn er niet veel, maar eigenlijk is de hele natuur één grote speeltuin. Klimmen over grote stenen en rotsen, achter watervallen langs, over hekjes wandelen, en nog veel meer.

IJsland is nog zo puur, uniek en ruig. Een land welke heerlijk is om met kinderen te ontdekken.

Heinabergsjökull

Welke plekken moet je zeker bezoeken in IJsland?

Ik zal in een ander artikel onze precieze reisroute nog delen, maar wat je gaat ontdekken maakt eigenlijk niet uit. Iedere plek van IJsland is uniek, vulkanen ontdekken, lava begroeid met mos bekijken, je ogen uitkijken bij spuitende geisers en nat worden bij enorme watervallen. IJsland is erg veelzijdig en de natuur kan zomaar geheel veranderen als je alleen maar over een bruggetje rijdt. Waar ga jij voor naar IJsland?

Gletsjer

De mooiste watervallen in Zuid-IJsland
 • Seljalandsfoss, een gave waterval waar je ook achterlangs kan lopen. Deze is wel redelijk druk bezocht, maar de ervaring is gewoon té tof.
 • Gljúfrafoss, deze is een beetje verstopt in een gleuf van de berg. Je komt er niet zonder natte voeten (of met waterdichte schoenen). Waar precies? Een paar honderd meter naast Seljalandsfoss! Ideaal om te combineren dus.

Kvernufoss

 • Kvernufoss, achter het Skogar Museum in een prachtige groene kloof. Zeker niet overslaan! Alleen het wandelingetje ernaartoe is al de moeite waard.
 • Gjain, heb je een 4×4? Sla deze fantastische vallei zeker niet over. Ga redelijk op tijd om helemaal alleen door dit gebied te struinen, je krijgt er geen spijt van. Het is echt een klein stukje paradijs op aarde! Oh en rijdt dan zeker nog even door naar Haifoss, één van de hoogste watervallen van IJsland.

gjain vallei

Badderen in gratis Hot Springs
 • Seljavallalaug, eigenlijk is dit een openbaar zwembadje. In de zomer een heerlijk idyllisch plekje. Tijdens ons bezoek in de herfst was het water net iets aan de te lauwe kant om er lang te verblijven.
 • Gudrúnarlaug, een nog niet zo’n bekende locatie op weg naar de Westfjorden. Doordat deze niet in het toeristische gedeelte ligt kan het maar zo dat je hier helemaal alleen bent, een bijzondere ervaring! Ook fijn; er is een klein kleedhokje bij gebouwd.
 • Laugavallalaug, een fantastisch plekje. Alleen al de beleving om onder een waterval te douchen!

Thermische rivier IJsland

 • Reykjadalur Thermal River, toegegeven is de wandeltocht van zeker 45 minuten best pittig. Maar de gehele route kijk je je ogen uit, de glooiende omgeving, stapstenen en bruggetjes zijn een mooie afleiding. Vergeet niet wat eten/drinken mee te nemen voor een gezellige picknick.
Must-Visits in Zuid-IJsland
 • Krysuvik, dit is één van de actiefste heetwaterbronnen van Zuid-West-IJsland. Een prachtig kleurrijk gebied met felgele, rode en groene tinten. We hebben hier zelfs kokende modderpoelen gespot!
 • Geysir, deze geiser spuit ongeveer iedere 10 minuten meters hoog heet water in de lucht. Ontzettend indrukwekkend om te zien. Het maan-achtige landschap is overigens ook een prachtig decor.

 • Stokksnes, de pikzwarte duinen en de puntige Vestrahorn berg maken dat dit, samen met Kirkjufell Mountain op Snæfellsnes in het westen van IJsland, de meest gefotografeerde berg op IJsland. Let op! Het strand van Stokksnes is privéterrein. Er dient entreegeld betaald te worden in het Viking Café (of je blijft een nachtje met de camper hier overnachten en dan zit entree bij de overnachting in!). Niet overslaan dit plekje, het is écht de moeite waard.

Vestrahorn

 • IJsmeren, Jökulsárlón is veruit het bekendste ijsbergenmeer in IJsland. Maar bezoek ook eens de mindere bekende Fjallsárlón, Heinabergsjökull of Hoffell gletsjertongen met hun ijsbergenmeren. Let op! Niet alles is zonder 4×4 te bereiken.
 • Verder nog aan te raden; de kloven Pakgil (alleen in de zomer bereikbaar) en Fjadrárgljúfur (vanuit het eindkijkpunt heb je écht een prachtig uitzicht over de kloof).

Groene kloof IJsland

Meer weten over onze rondreis IJsland met jonge kinderen? Bijvoorbeeld over onze bagagelijst of (binnenkort) de precieze kosten van een dergelijke reis! Wanneer gaan jullie?

2 antwoorden op “Rondreis IJsland met jonge kinderen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *