Rondje IJsselmeer in een klassieke Mini

Het IJsselmeer is een prachtige ex-zee met grootse geschiedenis en dorpjes die je in het buitenland wanen. Ter ere van het 20-jarige bestaan van de Twentse Mini Club (Mini Owners Club Twente) rijden we met een aantal liefhebbers een rondje om het meer.

We zijn nog maar net aangekomen in Provincie Noord-Holland en worden plotseling aangereden door een busje. Benieuwd naar het volledige verhaal? Lees dan snel verder;

De vergezichten over het water, de dijken die je van stadje naar dorpje en omgekeerd voeren zijn niet in één woord te omschrijven. De omgeving is verrassend gevarieerd en onderweg passeren we tal van mooie historische plaatsjes en gemalen.

De start van een gezellig weekend
Op vrijdagochtend verzamelen we bij Carpoolplaats de Poppe en drinken we eerst nog gezamenlijk een kop koffie voordat we aan de toertocht beginnen. Niet veel later start het avontuur: de route gaat eerst door een prachtig bosrijk gebied. Zoals je zult verwachten rijden we géén grote wegen en crossen we heerlijk over kleine wegen naar Holland.

Sneller dan verwacht zijn we in de buurt van Bunschoten-Spakenburg. Bijzonder hoe snel de tijd gaat als je gewoon geniet van de schitterende natuur die Nederland te bieden heeft. We kiezen een mooie lunchlocatie aan het water. Voor de kinderen is er een strandje met speeltuin en de volwassenen relaxen even op een picknickkleedje met heerlijke broodjes en zelfgemaakte wraps. Op-en-top genieten!

Na de ontspannen lunch stapt iedereen weer in hun klassieker en gaan we verder richting de overnachtingslocatie in Muiden.

Een smet op de dag; aanrijding met een busje
Kort daarop komt er een kleine smet op de dag – wij worden aangereden.

Een busje wilde graag uit het parkeervak. Hij liep al erg te dingen om er tussen te komen. Hij dacht een gaatje te zien en probeerde zich tussen de Mini en de achtervolgende auto te wurmen, tevergeefs – hij rijdt pardoes tegen het aanhangertje. De bestuurder had niet verwacht dat er nog een kleine aanhanger achter de Mini hing. Ietwat beduusd kijkt de bestuurder toe terwijl zijn vrouw de schade afhandelt. Gelukkig valt het allemaal mee. Er is wat lakschade aan het aanhangertje en de spatbordverbreder is in twee stukken geknapt. Snel wordt dit afgehandeld en met de schrik nog in de benen rijden we in colonne verder.

Een prachtige overnachtingslocatie tegenover het Muiderslot
Al snel is het hele voorval vergeten en rijden we een mooi stuk vlak langs het Gooimeer, door het historische vestingstadje Naarden. Tess is lekker in slaap gevallen en we besluiten om niet door Naarden te struinen, maar door te rijden naar de overnachtingslocatie. De beslissing is redelijk snel gemaakt, een aantal deelnemers zijn wat later vertrokken uit Twente in verband met schoolgaande kinderen en/of werk. Maar zij zijn ook al in de buurt van de slaaplocatie.

Dichtbij het Muiderslot en de slaapplek stuitten we op een lastig straatje. De straat loopt bol en er staan auto’s aan de kant geparkeerd. Met een lage auto als een Mini is het onoverkomelijk om niet de uitlaat aan de grond te krijgen. Er volgt dan ook heel arsenaal aan uitlaat-steen contact. Gelukkig blijven alle uitlaten op hun plek en is iedereen een paar honderd meter later – als we bij de overnachtingslocatie; een oude burcht aankomen – de onderkant schade van zijn/haar Mini alweer vergeten.

Tess voelt zich in dit ‘kasteel’ net een prinses en kan er niet over op houden. Ze is helemaal enthousiast en haar enthousiasme is aanstekelijk. Iedereen vindt het een top locatie – en geef ze eens ongelijk?

 

 

 

 

’s Avonds zwemmen Tess en de andere kinderen nog even in het IJmeer. Ondertussen worden er pizza’s besteld bij de plaatselijke pizzaria en na het avond eten is er, voor de liefhebbers, tijd voor een ontdekkingstocht (wandelend) in de nabije omgeving. De avond staat bol van de gezelligheid en is het voor sommigen een korte nacht.

 

 

 

 

Een Mini colonne over slingerende dijkjes
Om 10 uur de volgende dag zijn alle spullen weer ingepakt en worden de Mini’s aan geslingerd. Met een lange stoet aan Mini’s vervolgen we de route door een prachtige polder. We slingeren over dijkjes met meertjes erachter en komen aan in Marken voor een koffiepauze.
Dit schiereilandje met haar Hollandse sfeer is een geliefd stadje voor bezoekers vanuit alle landen. We parkeren de Mini’s op de parkeerplaats aan het begin van Marken en wandelen gezamenlijk door het schattige plaatsje. Aan het water genieten we van een lekker kopje koffie. Menigeen van de deelnemers verbaasd zich over de kleinheid en popperigheid van de straatjes en huisjes.

Via historische dorpjes naar het einde van de wereld
Een uurtje later zitten we allemaal weer in de Mini, we hebben nog een lange – mooie – weg te gaan. We rijden via vissersdorp Volendam naar het plaatsje van de 500.000 Edammer kazen. Edam staat met name bekend om haar levendige kaasmarkt met een mooi oud (historisch) decor.

Niet lang daarna komen we aan in Hoorn, de stad van de gouden eeuw. Dit havenstadje doet ons versteld staan, wat een sfeervol en veelzijdig centrum. Daarna komt een prachtig stukje dijk. Doordat je voor de verandering eens op de dijk rijdt kun je mijlenver uit kijken. Met het kader van de Miniraampjes kijken we uit op honderden zeilbootjes.

We passeren verder onder andere de haringstad Enkhuizen en rijden door Medemblik. Deze laatste is het oudste stadje van West-Friesland en ligt middenin uitgestrektheid. Het stadje is wel aardig, maar toegegeven hebben we al mooiere historische steden gezien onderweg.

 

 

 

 

Na Medemblik lijkt het alsof de wereld eindigt. We rijden over kaarsrechte wegen en kachelen snel de A7 op en gaan over de afsluitdijk.

Gassen over de afsluitdijk
De afsluitdijk is aangelegd doordat de onstuimige Zuiderzee een constante bedreiging vormde voor de steden en dorpen. Na de bouw viel het getijdenverschil weg en werd het zout water zoet.

Na de afsluitdijk gaan we snel de snelweg weer af en vervolgen we de route achter een hoge dijk. Doordat je hier regelmatig over wildroosters rijd, tussen de schapen, is het geen hinder dat we momenteel geen zicht hebben op het IJsselmeer.

Een deel van de elfstedentocht
De route brengt ons door Makkum, een boerendorp op een terp. We moeten even wachten tot de weg weer teruggedraaid is – de bootjes mogen eerst door de sluizen. Een leuk aangezicht en stiekem wel erg toevallig in een plaats die de bijnaam ‘Poort naar de Zuiderzee’ droeg in de Middeleeuwen.

Niet lang daarna komen we aan in Workum waar we in trekkershutten op een camping de nacht zullen doorbrengen. De slager komt een barbecue pakket en barbecue langsbrengen en in de schaduw – iedereen is een beetje klaar met de warme temperaturen (niet gek als je bedenkt dat het zo’n 30 graden is en een Mini geen airco kent) – bereiden we een lekker stukje vlees, genieten we van de salades en proosten we met een (redelijk) koud biertje op de laatste avond.

Het Kerkepad in Workum
Ook deze avond staat een avondwandeling op het programma en wandelen een aantal deelnemers naar het gezellige dorpje Workum. Workum kent een zeer levend centrum en is onder andere bekend aan het Jopie Huisman museum. Bijna drie jaar geleden zijn we hier al eens geweest en het is er nog net zo sprekend. Helaas is het museum al gesloten op het moment dat we er aankomen, maar nog genoeg te kijken.

De Wielerronde van Workum is in volle gangen en komt door het centrum van Workum. Geregeld stoppen we even om te klappen.

We halen even een ijsje en lopen via de Tillefonne – een smal steegje waarlangs men vroeger naar de kerk liep. We komen uit op een prachtig pad door de weilanden en lopen van het ene witte bruggetje naar het volgende. Deze bruggetjes heten ‘Tillen’ en een stuk land dat niet zo vaak gemaaid wordt heet ‘Fonne’. Vandaar dan ook de naam ‘Tillefonne’.
Voor ons zien we de zon steeds verder ondergaan en aanschouwen het gouden uur, waar veel fotografen het over hebben.

We lopen de dijk over en gaan over de weg weer terug naar de camping. Nog even gezellig na kletsen over de dag om vervolgens snel het bed in te duiken.

Het laatste stuk van het rondje IJsselmeer
Het is alweer tijd om het laatste stuk te rijden, bij Hindeloopen zien we de voormalig Zuiderzee weer. Er staat wat meer wind dat gisteren en dat is te zien aan de vele windsurfers die zich laten gaan over de golfen.

Bij Lemmer is het tijd voor een groepsfoto, bij het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld gebouwd stellen we onze Mini’s op en schieten een paar mooie plaatjes. Helaas is het Woudagemaal nog niet open dus aanschouwen we deze alleen van de buitenzijde.

De mooie omgeving van Overijssel
Na Lemmer wijken we af van het IJsselmeer en vervolgen de route naar Blokzijl, waarna we door de Weerribben-Wieden de weg vinden naar Zwartsluis. De stad Kampen verrast mij ook, wat een indrukwekkende Stadsbrug met gouden wielen. Deze hanzestad ziet er imposant uit en houd ik in gedachten om eens wat langer te bezoeken!

Op de terugweg pakken we ook twee veerbootjes mee, altijd een leuke ervaring – Tess kijkt haar ogen uit. Via Wijhe, Raalte, Rijssen, Enter rijden we weer terug naar huis.

Nog nagenietend bekijk ik de foto’s, het weekend was zo ontzettend gezellig. Ik zeg, laten we er een jaarlijkse traditie van maken om zulke lange toertochten te maken met de club!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *