Roadtrip Ierland met baby

Na een hele planning en voorbereiding is het dan zover! Een roadtrip Ierland met baby. 10 maandjes oud is Tess als we in een klassieke Mini gaan roadtrippen. Hoeveel zin ik er ook in heb, ik ben ook erg zenuwachtig of alles wel goed gaat.
We missen bijna de boot nadat we met pech staan en wat ben ik blij dat ik altijd reserve voedingen meeneem! Lees snel het hele verhaal;

Traditiegetrouw plannen we onze vakantie om het IMM (Internationale Mini Meeting) heen welke in 2017 georganiseerd wordt in Ierland. Het IMM is een evenement waar veel Mini liefhebbers samenkomen. Je kunt het een beetje zien als een festival van mensen met dezelfde hobby (sommigen noemen het zelfs levenstijl)!

Het toppunt van de heenreis; Snowdonia, Wales!

Gelijk besluiten we te gaan. Ierland staat al langer hoog op ons lijstje om eens te bezoeken! Gelukkig vindt Tess het tot op heden altijd erg leuk om in de Mini te zitten, dus niets houdt ons tegen. Allereerst boeken we voor de heenreis een nachtboot van Hoek van Holland – Harwich. Zo kunnen we slapend al een heel stuk van de reis afleggen.

Na heel wat voorpret over de route en het inpakken van de Mini (precisie werk, want het is nou eenmaal een kleine auto…) is het eindelijk zover! Op de boot naar Harwich slapen we een tweepersoonshut. Tess slaapt in een Deryan tentje. Ideale tentjes trouwens, die gebruiken we erg veel! De boot vertrekt om 22:00 uur en meert rond 05.30 uur aan waarna we om 06.30 uur de boot af moeten. Erg vroeg, maar dat komt goed uit! Vandaag doorkruizen we heel Engeland.

Tot aan Wales rijden we voornamelijk over snelwegen. Als we voorspoeding in Wales aankomen kiezen we een toeristische route door Snowdonia National Park. En wat een goede keuze! Snowdonia is een ontzettend prachtig natuurgebied.

De dag is lang en de zon brand er goed op. Ik ben blij dat ik Tess geleerd heb om poedermelk met koud water te drinken, dit scheelt echt zoveel stress en gedoe onderweg! Als we Snowdonia achter ons laten komen we al snel bij ons hotel vlakbij Holyhead aan.
De dag erna gaat onze boot om 8.55 uur naar Dublin! We eten in het restaurant van het hotel en gaan op tijd naar bed.

De overtocht naar Dublin is maar een kleine 3 uurtjes en deze tocht is overdag dus kan Tess volop genieten;

Ook is het wel even fijn de benen te strekken, want na aankomst in Dublin rijden we helemaal naar de andere kant van Ierland; County Mayo. Daar is de Internationale Mini Meeting!

Genieten met vele andere (klassieke) Mini rijders

Het festival start op donderdagmiddag en duurt tot en met maandagochtend. Dit lange weekend staat helemaal in het teken van de Mini’s. Er zijn hier standjes met onderdelen en kleding, een foodcorner, tentfeest en andere evenementen zoals een toertocht. Verder is er een prachtige wandelroute. Vervelen hoeven we ons dus niet en ook Tess kijkt haar ogen uit.

De ruige prachtige natuur van Ierland en de fantastische klipkusten

Na het IMM vervolgen we onze tocht door Ierland via een ruig natuurgebied (Burren) naar Cliffs of Moher. Deze klipkusten behoort tot de hoogste in Europa. Het is er vrij toeristisch, maar de rotsen zijn er erg prachtig en kun je beter niet overslaan. Na van het uitzicht te hebben genoten rijden we naar onze Bed & Breakfast in Ballytigue.

We rijden door naar de camping Flemings White Bridge in Killarney waar we een paar nachten verblijven. Onderweg rijden we door Adare en besluiten hier een pauze te houden. In dit dorp staan mooie schilderachtige huisjes met rieten daken.

Tips voor je bezoek aan West-Ierland;
  • Bezoek Dingle Peninsula, één de mooiste plekjes van Ierland en rijdt nog even door via de Conor bergpas naar Dunquin, zeker de afstand waard! De terugweg langs Inch (een van de vele stranden op dit schiereiland). Inch beach is ook toegankelijk met de auto en we konden het niet laten om hier een paar plaatjes te schieten!

  • Wandel door het Killarney National Park en bezoek de Torc waterval (20 meter hoog). Hier staat ook Ross Castle, een kasteel bij een schitterend meer.
  • Het toppunt van deze locatie is toch wel de Ring of Kerry, de beroemde autoroute welke ca. 176 km lang is. Een fantastische weg met mooie vergezichten over de Atlantische Oceaan! De weg leidt door groene dalen en langs indrukwekkende bergen, zoals de Carantuohill (de hoogste berg van Ierland). Het uitzichtpunt Ladies View is zeker een stop waard.

Niet iedere dag zitten we in de auto. We houden ook een aantal rustdagen op de camping zodat Tess kan bewegen en spelen. Hiervoor hebben we een opblaasbadje meegenomen welke als box fungeert. Dit is overigens een aanrader bij kleine kinderen! Ze kunnen lekker spelen en kruipen, maar ze worden niet zo nat of vies van het gras.

En een roadtrip is geen roadtrip zonder doorreizen, dus ook wat tips voor Zuid-West Ierland!

Na 5 dagen besluiten we verder te trekken richting het Zuiden van Ierland. We rijden via Kenmare om vervolgens een deel van de Ring of Beara mee te pakken over de adembenemende Healy Pass met buitengewone haarspeldbochtwegen naar Bantry. Dit stuk is echt fantastisch en mag je niet missen als je in Ierland bent. Ik ben er nog niet overuit maar misschien vind ik deze nog wel mooier dan de Ring of Kerry!

Al gauw komen we daarna aan bij een Bed en Breakfast in Baltimore; ‘Church Strand View’ en een uitzicht, dat was er zeker! De volgende dag stappen we weer vroeg in de Mini om via de Zuidkust en het kleurrijke plaatsje Kinsale naar het bekende Blarney te rijden. Blarney is bekend door het oudste kasteel van Ierland. Hier vlakbij is ook Cobh, daar is de Titanic afgevaren voor haar laatste reis. We overnachten hier in een mooie lodge, Blarney Heights.

Omdat we nog een paar dagen bij Dublin willen doorbrengen besluiten we om over de snelweg naar Dublin te racen. In de buurt van Dublin vinden we een camping inclusief bus transfer naar het centrum.

Wat te doen in Dublin?
  • St. Patrick’s Cathedral
  • Trinity College
  • Dublin City Castle
  • Kilmainham Gaol (former prison), erg indrukwekkend!
  • Guinness Brouwerij
  • Phoenix Park
  • Wicklow Mountains. Een adembenemend natuurgebied met een powerscourtwaterval (121 meter hoog), ongeveer 30 km van Dublin.

Na drie dagen op de camping bij Dublin verlaten we het eiland waar we super gave herinneringen hebben gemaakt. Rond 12.00 uur komen we aan in Holyhead. We hebben geen overnachting meer in Engeland en moeten dus snel Engeland doorcrossen. Onze boot in Harwich vertrekt om 23.00 uur. Reuze spannend met klassieke auto’s!

Gaan we de boot terug naar Nederland wel halen…?

Zoals het meestal gaat met een race tegen de klok én dan ook nog met name in een oldtimer, alles zit tegen. Even een snelle plaspauze langs de weg resulteert in een kapotte Mini, veel olie op de weg en stress. Na wat sleutelwerk is de conclusie dat de ontsteking kapot gelopen is en we dus niet verder kunnen. De KNAC is gebeld en ondertussen zetten we een hulpvraag op facebook in een besloten groep voor Miniliefhebbers.

We hebben geluk! Een zeer vriendelijke Engelsman, welke vlakbij woont, neemt contact op. Hij biedt aan de ontsteking van zijn Mini af te sleutelen en deze te brengen zodat we in ieder geval de boot naar Nederland kunnen halen. Daar maken we dankbaar gebruik van.

Terwijl hij in de auto stapt regel ik het eten voor Tess. In de tussentijd is het namelijk tijd om te avondeten. Voor onszelf vind ik het niet zo erg, maar op dit moment ben ik (heel!) erg blij dat ik altijd reserve voeding bij me heb. Hoewel we het niet echt warm kunnen maken, smikkelt Tess met veel smaak het potje, koude, op.

Nadat we in totaal toch al 2 of 3 uren stil staan is daar de ‘nieuwe’ ontsteking wordt snel op de Mini gemonteerd. De Mini start en snel rijden we door naar de boot. We moeten nu echt haast maken. De KNAC hebben we nog altijd niet gespot, dus besluiten we die maar af te bellen.
Rond 22.00 uur rijden we Harwich binnen! We hadden het gehaald! Wat een opluchting! Met knorrende magen stappen we aan boord van de boot; nu eerst pizza!

Eenmaal teruggekomen in Nederland hebben we de ontsteking teruggestuurd naar onze held, inclusief wat cadeautjes als dank.

Zoals je zult begrijpen zijn we erg blij dat we bij dit Mini-wereldje horen!
Twijfel je om naar Ierland op vakantie te gaan? Wij kunnen dit echt aanraden! Qua weer is het ons reuze mee gevallen, natuurlijk hebben we wel regen gehad en kan het wat frisser zijn omdat er niet altijd zon is, maar de omgeving maakt zo ontzettend veel goed!

Ik zeg: doen en veel plezier! Of ga je liever voor een stedentrip met kinderen?

2 antwoorden op “Roadtrip Ierland met baby”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *