Pseudokroep aanval hoe handel je?

Ik weet nog goed de allereerste pseudokroep aanval die ik meemaakte in mijn leven. Ikzelf was een jaar of 20 denk ik. Mijn oppaskindje kreeg een aanval. Ik wist niet hoe snel ik de ouders moest bellen. Totale paniek. Het leek wel of het kindje doodging met die enge hoest en piepende ademhaling.

Op het moment dat de ouders eenmaal thuis waren was het kindje al wat gekalmeerd en daardoor de ademhaling rustiger. Zij hebben mij nooit meer gevraagd op te passen.

Het is geen gegeven dat alle kinderen in het leven een pseudokroep aanval krijgen. Wij zijn -gezegend…- met twee dames die er erg gevoelig voor zijn. Tess heeft tot vorig jaar bij iedere verkoudheid pseudokroep gekregen. Afgelopen week had ook Mia haar eerste aanval.

Wat schrikken!

Ik weet niet meer precies hoeveel maanden oud Tess was, ik gok ook iets van 5 of 6 maanden. Ik werd wakker van het paniekerige gehuil met daartussen steeds een piepende snak naar adem. Ik snelde naar haar toe en wist even niet wat ik moest doen. Ook J. was wakker geworden en kwam eraan. Snel Googelde ik; zeehondenhoest en benauwd en kwam al snel uit op pseudokroep. Dat móest het zijn.

Ik knuffelde Tess en ging met haar in de badkamer zitten met de douche heet aan. Naarmate ikzelf rustiger werd voelde ik Tess ook meer en meer ontspannen. Ze viel op mijn arm in slaap.

Pseudokroep?

Een virusinfectie van de bovenste luchtwegen. Doordat het virus ook bij de stembanden komt krijg je het hese geluid en een typerende blafhoest. Het klinkt een beetje als een zeehond.
Pseudokroep (ook wel valse kroep) komt vooral voor bij jonge kinderen tot ongeveer 5 jaar. Een aanval ontkiemt zich vrijwel altijd in de nacht.

De eerste twee keren was ik totaal verrast door de aanval. Daarna was ik er verdacht op. Sindsdien zag ik de aanval redelijk goed aankomen. Overdag werd Tess vaak al wat benauwder en de hoest wat indringender.  Je kon rond 23.00 uur de klok er bijna gelijk mee zetten.

Aanval

Bij Mia zag ik het niet aankomen. Ook al was Mia al wel een beetje verkouden. Toen ik naar bed ging en de piepende ademhaling hoorde wist ik gelijk; dit is pseudokroep.
Mia wist zelf niet wat haar overkwam, de paniek stond in haar ogen. Ik legde haar op mijn borst en ze ontspande gelijk. Het huilen stopte en de ademhaling werd wat normaler. Toen ongeveer een uur later het hese geluid bij de ademhaling minderde heb ik haar voorzichtig terug in bed gelegd zodat ik zelf ook nog wat kon slapen.

Eerste hulp?

Twijfel je of ben je zelf in paniek? Altijd de huisartsenpost bellen! Ze staan je graag te woord. Via de telefoon kan je ook laten horen hoe je kindje klinkt. Zo kan er eventueel een afspraak ingepland worden om toch langs te komen.

Let wel; ben je zelf in paniek dan voelt je kindje dat ook! Hoe moeilijk het ook is, zelf rustig blijven komt zeker ten goede in die situatie.

Hoe handelde jij bij Pseudokroep?

*p.s. de inhalator was overigens van Tess, doordat ze wel erg vaak -heftige- aanvallen kreeg als baby.

Wel sneu als je ook hier nog last van hebt, vind je niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *