Tijd voor een nieuwe avontuur, het Mini Evenement (IMM, Internationale Mini Meeting) vindt plaats in Portugal, net onder Porto en wij gaan (natuurlijk) de uitdaging aan! Dit verloopt niet helemaal zonder slag of stoot en op de eerste reisdag moeten we al een Mini achterlaten in Frankrijk… Maar we genieten verder volop van de prachtige route naar Portugal met peuter!
Benieuwd naar het hele verhaal? Lees hieronder over onze avonturen tijdens de heenreis!
Bepakt en bezakt met Mini en vouwwagen rijden we met 2 andere stellen naar Zuid-Europa. Via Duitsland en Luxemburg over snelwegen en in Frankrijk pakken we B-wegen. Zo hebben we tijdens de route gelijk wat te kijken én hoeven we geen tol te betalen.
Dag één en we laten een Mini bij de garage achter
Aan het einde van de dag laat één van de Mini’s ons, helaas, al staan. Verwacht wordt dat de koppeling ermee is opgehouden en we worden door de ANWB naar een Peugeot garage in de buurt afgesleept. Al snel blijkt dat de Mini niet binnen vijf dagen gemaakt kan worden en worden er allemaal andere scenario’s bedacht.
Volgens de ANWB hebben ze geen recht op een vervangende auto, doordat ze met pech stonden met een oldtimer.
Zouden ze hier blijven tot de Mini gemaakt is, maar dan het evenement missen? Gaan ze een auto huren? Welke andere opties hebben we?
Gelukkig zijn de zoon (S.) en schoondochter (I.) van het stel bereidt om naar ons toe te racen met twee auto’s. Zo kunnen ze toch het avontuur afmaken, maar dan – helaas – niet in een Mini. Middenin de nacht starten S. en I. de reis vanuit Nederland en tegen het middaguur zijn ze bij ons. We lunchen snel samen en vervolgen de reis, waarna S. en I. de terugreis naar Nederland inzetten.
Vier verschillende routes
We rijden met een omweg door Frankrijk, zo het blijkt. Onze Garmin kiest een bijzondere route zonder tolwegen en rijden dus minstens twee uren om. Hadden we dit maar eerder geweten! Tijdens de rest van de vakantie houden we Google Maps en de Garmin naast elkaar om dit te voorkomen. Grappig weetje is dat ieder navigatiesysteem, en we hebben er onderweg vier (incl. Google Maps), een andere route aangeeft. Een uitdaging om bij elkaar te blijven dus!
In Frankrijk slapen we op Municipal (gemeente) campings. Deze zijn spotgoedkoop en hebben prima voorzieningen. Helaas hebben we het weer niet helemaal mee en hebben we veel regen onderweg. Ook Fien, onze Mini, besluit niet helemaal mee te werken en op één van de campings moet nog even gesleuteld worden. Zo’n lange tocht eist toch wel z’n tol van de Mini’s, maar de uitdaging is geweldig!
Tess houdt zich top! We maken vrij lange dagen in de auto, maar bij de pauzes kruipt madam het liefst weer in de auto, achter het stuur. Een fijn teken dat aangeeft dat Tess zich toch ook prima vermaakt nog.
Langs de prachtige Noord-Westkust van Spanje
Vanaf Zuid-Frankrijk (Bordeaux) kiezen we voor een helemaal toeristische route, via de Spaanse kust. We gaan bij Hondaribbia de grens over. De route is adembenemend; aan de ene kant het groene berglandschap van Baskenland en de andere kant rotsen en strandjes van de Cantabrische zee. We rijden zoveel mogelijk langs de kust en komen langs mooie vissersdorpjes. Bij Zarautz houden we even stilstand en besluiten hier in een restaurantje te lunchen. Na de lunch en het genieten van het schitterende plaatsje en het uitzicht over zee en de kustlijn, rijden we door richting Santander om daar kampement op te slaan.
De volgende dag rijden we over en langs de bergketen van Los Picos, Picos de Europa, wat een indrukwekkende bergen! Ik had niet verwacht dat ze hier, in Noord-West Spanje, zulke hoge bergen hadden. De Mini met vouwwagen kwam maar moeizaam de berg op, maar de omgeving is echt prachtig. In dit gebied, zowel in de bergen als langs de kust, kun je makkelijk twee weken vertoeven. Zeker de moeite waard om in gedachten te houden voor een, langere, vakantie.
Als bedevaartgangers naar Santiago de Compostella
Tegen het einde van de middag komen we aan in Santiago de Compostella, we zoeken een camping vlakbij omdat we deze stad graag wat langer willen bezichtigen. De camping is een beetje vervallen. Het restaurant wordt afgebroken of opnieuw opgebouwd. De toiletgebouwen zien eruit alsof ze al in geen eeuwen zijn onderhouden en het veld is ook al een tijdje niet gemaaid. Gelukkig zijn we met een grotere groep en omdat we de stad graag willen zien verblijven we hier toch één nacht.
We halen snel wat boodschappen en eten op de camping, zodat we vroeg het bed in kunnen om de dag erna de stad in te gaan. Santiago de Compostella is een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Pelgrims eindigen hier een wandeltocht, genaamd ‘Camino de Santiago’. De route is bewegwijzerd met een sint-jakobsschelp op een blauwe ondergrond. Voor de, prachtige, kathedraal, op het meest bekende plein ‘Praça de Obradoiro’ vliegen wandelaars vol trots, vermoeidheid en emotie in de armen van hun familieleden die hier op ze wachten. Dit plein is het hart van de stad, maar ook het exacte eindpunt van de pelgrimstocht. Hier staat ook het Palacio de Rajoy, het gemeentehuis;
Naast de kathedraal heeft Santiago de Compostella nog meer bezienswaardigheden, allen op wandelafstand vanaf de kathedraal. We slenteren heerlijk door de smalle en autovrije straatjes op zoek naar souvenirs en genieten een kopje koffie in een van de gezellige restaurantjes. Het Casco Historico – oude centrum van de stad – bevat veel prachtige gebouwen. Één van de aanraders om te bekijken is Monasterio de San Martin Pinario, een groot benedictijns kloostercomplex.
De eerste, spannende, ervaring met Portugal
In de middag vervolgen we onze route naar Portugal. We vinden via internet een mooie camping net op de grens, bereikbaar over een kleine 2,5 uren rijden. De route ernaartoe is geweldig, heerlijke kronkelweggetjes die je het gevoel geven dat je echt naar de middel-of-nowhere rijdt.
Op het laatste stuk, op een smal bergweggetje ervaren we wat stress. We rijden recht op een rookwolk van een bosbrand af! Ook via de radio horen we het nieuwsbericht over de bosbrand en twijfelen of we wel door moeten rijden. Gelukkig, op het laatste moment, wijkt de weg af en rijden we de andere kant op.
Niet lang daarna bereiken we de camping en deze is echt helemaal top! We nemen nog even een sprong in het buitenzwembad en boeken een vijf-gangen-diner in het restaurant. Bijzondere, traditionele, gerechten worden ons voorgezet en wat genieten we hiervan. De eigenaren van het restaurant verzorgen ons op en top en het eten hier is een echte belevenis. We tafelen lang, brengen Tess tussentijds even naar bed en tafelen nog wat langer. In de vroege uurtjes rollen we ons bed in om de volgende dag wat langzamer dan anders op te starten, maar wat een top avond hebben we gehad!
We hebben het gehaald! Aankomst op het festival
Uiteindelijk zakken we, toch niet al te laat, af naar het IMM terrein; Praia de Mira. We rijden door Vinho Verde, een fantastische regio welke bekend groene wijn. In deze schitterende regio ligt ook Ponte de Lima; één van de oudste stadjes van Portugal. Het meest kenmerkend voor Ponte de Lima is de Romeinse brug over de rivier de Lima. Aan deze rivier dankt de stad ook zijn naam. We willen graag redelijk op tijd bij het festivalterrein aankomen, dus rijden we hier alleen maar doorheen. Maar mocht je de tijd hebben raad ik aan om hier even heerlijk doorheen te stappen.
Na een tocht van circa 4 uren sluiten we aan in de ‘Mini’ file naar het evenement terrein. De Internationale Mini Meeting begint; we hebben de reis overleefd en kunnen nu nagenieten van dit eerste deel van de reis!
Over het IMM en de reis erna; richting Porto, het magnifieke Serra da Cabreira gebied met een uitstap naar de Douro regio en de terugreis via de Pyreneeën volgt zeer spoedig! Benieuwd naar het vervolg? Klik dan door naar Porto en Serra da Cabreira, buitengewoon mooi Noord-Portugal
2 antwoorden op “Prachtige route naar Portugal met peuter”