Plankenpad Drenthe met kinderen

Het bekende plankenpad Drenthe met kinderen, is dat te doen? Wij testen het uit! Deze route van 5,5 km start in Spier. Ben je benieuwd waar je precies kan parkeren, of er horeca in de buurt is en misschien een speeltuin? Bekijk hier dan alle informatie!

Een studiedag van school, een perfecte dag voor een uitje. Normaliter zou ik aanraden om dan bijvoorbeeld naar een dierentuin of pretpark te gaan, maar de temperaturen vanmiddag schieten omhoog. Dat is niet prettig in een pretpark. We kijken naar alternatieven en komen al snel op het plankenpad. Deze staat al ruime tijd op ons lijstje, de keuze is vrij snel gemaakt dus.

Startlocatie plankenpad

Na het ontbijt stappen we in de auto. Het is voor ons ongeveer een uur rijden en we willen graag de warmte voor blijven. Waar het plankenpad te vinden is? Stel dan even je navigatie in op ‘Oude Postweg’ in Spier. Wanneer je de A28 verlaat richting Spier sla dan niet rechtsaf richting Spier, maar linksaf. Volg hierbij de bordjes ‘boslounge’. Bij de boslounge bevindt zich een grote (gratis) parkeerplaats.

Voor het plankenpad volg je de witte bordjes;

plankenpad spier bordjes

Verloop route

Eerst wandelen we een stuk door het bos. Als we langs een modderplas komen gaat de fantasie van Tess alweer aan het werk. Het is namelijk geen modder, maar olifantenpoep. Pas dus vooral goed op waar je loopt hier 😉

Na een tijdje in een bosrijke omgeving komen we op een breed zandpad. Het gele zand is al mul en dit stuk is eerlijk gezegd wat saai. Tess begint het ook wat moeilijk te krijgen; ‘wanneer komen we nu bij de planken, mamaaaa!?’

heide dwingeloo

Wanneer we over de helft zijn bevindt zich links van ons een kikkerpoel, de kikkers brullen. We zien er zelfs een paar over de weg springen. Ben je hier aangekomen? Goed nieuws! Het is nog maar een klein stukje naar het plankenpad nu!

Over de planken lopen

Nog één bocht en dan krijgen we een klaphek in het vizier. Tess begint bijna te stuiteren van enthousiasme. Ze heeft helemaal naar dit moment toegeleefd. In looppas gaat ze door de hekken, op naar de planken. Ze glundert.

We zijn positief verrast. De wandeling leidt ons over meerdere stukken planken, over moerasachtige ondergrond, maar ook door het bos.

Als we denken dat we nu alle stukken gehad hebben, komen we toch nóg een deel tegen. Prachtig! De moeite waard. En Tess? Die heeft hernieuwde energie gekregen.

Het start- en eindpunt

Als het plankenpad ten einde is en we via een bospaadje met leuke bruggetjes weer uitkomen bij de boslounge nemen we plaats aan één van de picknicktafels hier op het terras. Bij het afhaalloket bestellen we een lekkere softijs. Tess speelt ondertussen nog even met de waterpomp en de houten dieren. Een top ochtend!

boslounge spelen

Andere routes hier?

Benieuwd welke andere routes hier starten en wil je een langere route? 6 kilometer is de langste route (rood), maar je kunt ook routes combineren. Wandel bijvoorbeeld eerst naar het uitkijkpunt de Schapenkop (1,3 km – geel) en daarna het plankenpad.
Liever een korte route? Ze hebben ook een familiepad van bijna 2,5 km!

wandelroutes boslounge

Wil je meer doen in deze omgeving? Rijdt dan ook even door naar Bezoekerscentrum Dwingelderveld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *