Onlangs las ik een interview met de populaire Amerikaans-Belgische therapeut Esther Perel. Zij adviseerde om gezinsvakanties af te schaffen. Volgens deze therapeute vindt niemand deze vakanties leuk. Hoewel ik het daar helemaal niet mee eens ben kan ik me wel vinden in een aantal punten die zij omschreef. Op vakantie met een dreumes/peuter is best hard werken.
Neem bijvoorbeeld de reis naar de bestemming. Zet een onvermoeibare peuter voor meerdere uren vast in een autostoel en je kunt je lol op. Gelukkig vindt Tess het rijden in de Mini erg leuk en zolang we haar uitdagen met verschillende spelen onderweg is het goed vol te houden.
Speelgoed voor in de auto
Een peuter kan niet lang stilzitten en de spanningsboog om lang met één speeltje te spelen is nog niet goed ontwikkeld. Zorg dus dat je verschillende kinderspullen mee hebt om de peuter bezig te houden zodat je zelf tijd hebt om te ontspannen.
De onderstaande artikelen zijn voor ons echt een uitkomst en liggen bijna standaard in de auto;
- Magnetisch tekenbord, uren kan Tess zich hiermee vermaken met telkens weer een andere tekening. Ze kan de tekening zelf uitwissen en de pen zit met een touwtje aan het bord, zodat deze niet op de grond kan vallen.
- Boeken, Tess is een echte boekenwurm en kan hier niet genoeg van krijgen. Tip: kies boekjes die ze praktisch uit hun hoofd kennen zodat ze zelf de verhaaltjes kunnen ‘lezen’.
- Pop met accessoires, Tess is uren zoet met het aan- en uitkleden, flesje geven, toetje voeren, luier verschonen, in slaap wiegen, etc. We nemen dan ook een verzorgingstas mee voor de pop, zodat ze hiermee naar hartenlust de tijd kan verdrijven.
- Koptelefoon (en spotify). Als dochterlief even is uitgespeeld en geen zin heeft om wat anders te doen (lees: loom door al het rijden) is een koptelefoon een uitkomst. Plug in je telefoon, kies de favoriete playlist – voor Tess is dat Juf Roos – en ontspan.
De uitdaging van ‘gezinsvakantie’
Eén van de hoofdredenen dat een vakantie hard werken is, zijn de vele driftbuien die een peuter heeft op vakantie. Niet zo gek ook als je je een beetje probeert in te leven in je peuter. Neem bijvoorbeeld dochter Tess; zij heeft er niet voor gekozen om meegenomen te worden naar Engeland, een vreemd land, met ander voedsel en mensen (en kinderen) die een rare taal spreken waar ze niets van verstaat.
Daarnaast doen we iedere dag vermoeiende activiteiten, bezoeken we locaties met toeristen en spelen in een ‘nieuwe’ speeltuin. Iedere dag doen we vele nieuwe indrukken op. En laten nou net al deze nieuwe indrukken een perfecte combinatie zijn voor het creëren van een error in het peuterbrein; hallo recalcitrante peuter.
Het leed dat naar bed gaan heet
Daarnaast zie je vaak op een veel te laat tijdstip nog kinderen rondhuppelen. Ouders praten het goed met “ah ze zijn nog zo lief aan het spelen, laat ze nog maar even.” Mijn advies: niet doen! Houdt zoveel mogelijk het ‘normale’ ritme aan, er zijn al genoeg veranderingen en je kleintje is tijdens driftbuien alleen maar op zoek naar houvast en begrenzing.
Je maakt de vakantie niet leuker voor jezelf als je alles maar toe laat. Onze peuter naar bed toe krijgen was dan ook (soms – gelukkig niet iedere avond) een behoorlijke uitdaging. Helaas vaak onze schuld; net te laat merkten we op dat ze oververmoeid was en om haar oververmoeid het bed in te manoeuvreren heeft wat voeten in aarde. Een gevecht vol woest gekrijs en gestampvoet volgt, want ‘nee, ik ben niet moe!’
Geniet van date nights
Geniet van elkaar. Dan bedoel ik niet; regel oppas en ga er samen tussen uit. Nee, dit kan ook gewoon plaatsvinden op de camping terwijl de kinderen slapen. Maak de tent gezellig, leg de telefoon weg en maak tijd voor elkaar.
Tijdens vakanties passen we het programma aan, aan Tess. Spelen we met Tess, bezoeken we kinderattracties en knuffelen we met Tess. Ook letten we constant op, waarschuwen we Tess en zeggen we nee. Alle aandacht, nieuwsgierigheid en speelsheid gaat naar Tess en slurpt daarmee alle energie op.
Het is juist daarom belangrijk om ook tijd aan elkaar te besteden, zonder kind.
Ook al zijn we alweer twaalf jaar samen; een relatie werkt niet vanzelf, je moet blijven werken aan je relatie.
Je gaat niet met kleine kinderen op vakantie met het idee dat je helemaal oplaadt en heerlijk ontspannen weer terug komt. Een gezinsvakantie is niet om uit te rusten. Een vakantie is juist om dichterbij elkaar te komen, nieuwe dingen samen te ondernemen en misschien wel het belangrijkste; even uit de ‘sleur’ raken.
Eén van de clichés die helemaal klopt tijdens een vakantie is dan ook: ‘als de kinderen het leuk hebben, genieten papa en mama ook’. Maar in de avond nemen we een andere rol aan. Even geen papa of mama zijn en genieten van elkaars aandacht terwijl de kinderen op bed liggen te slapen.
Menig avond besteden we met bordspellen en diepgaande gesprekken. En soms is het lastig, door een lage energiepeil, maar het heeft ons uiteindelijk wel veel gebracht!
24/7 moeder zijn – niet aan mij besteed
Ook al geniet ik volop van onze vakanties. Op vakantie zijn vind ik zwaar en ik moet dan ook altijd eventjes bijkomen thuis. Echt, ik vind een vakantie heerlijk, maar terug in de regelmaat thuis vind ik dan weer net zo prettig.
Ik ben er ook nog steeds niet aan gewend dat ik 24/7 moeder ben en ik vraag me af of dat ooit zal komen.
Op een normale werkdag heeft een moeder – zoals Esther Perel goed omschrijft – meerdere rollen; moeder, werk, partner, minnares. Ik denk ook dat ik het daarom pittig vindt op vakanties. Op het werk denk je even niet aan dochterlief, omdat je weet dat ze op een veilige, goede plek is.
Doe wat voor jezelf
Deze vakantie heb ik dan ook voor het eerst mijn sportkleding meegenomen. Halverwege onze tijd in Engeland heb ik alleen een rondje hardgelopen. Dit was precies wat ik nodig had. Ik wist dat Tess het goed had bij papa, lekker in de speeltuin op de camping en zo kon ik met een gerust hart weg. Ik voelde me op dat moment leeggezogen, was chagrijnig en kon slecht in slaap komen. Het hardlopen gaf mij hernieuwde energie. Daardoor kon ik nog meer genieten van mijn vakantie. Ik ga dan ook nooit meer op vakantie zonder mijn sportkleding.
Een gezinsvakantie is zwaar, met name met jonge kinderen is het hard werken op vakantie. Niet voor niets worden de meeste echtscheidingen aangevraagd na de vakantieperiode.
Zorg dat je frustraties niet op elkaar afreageert en wees niet constant bij elkaar op de lip. Gun jezelf wat me-time en doe wat afzonderlijk van elkaar. Zo houd je een gezinsvakantie voor iedereen leuk en kun je er weer een jaar tegenaan.