Openluchtmuseum Arnhem

Aan het begin van de zomervakantie ben ik hier tijdens een scoutingkamp met kinderen tussen de 10 en 15 jaar geweest. Het museum bevalt zo goed dat ik tijdens dat bezoek besluit J. en Tess hiermee naartoe te nemen. Nu – zes weken later – is het zover, de weersvoorspellingen zijn oké en we hebben geen andere plannen die dag.

De weg ernaartoe is erg goed te doen, het museum ligt verrassend dicht bij de snelweg.  We rijden door de slagbomen en proberen zo dicht mogelijk bij de ingang te parkeren; dat lukt! Eigenlijk zijn alle parkeerplaatsen binnen 500 meter van de ingang, erg prettig.

Terug in de tijd met een ouderwetse tram

Wij stappen de poortjes door en het winkeltje komen we op een groot plein. Op dit plein is ook een tramhalte, we stappen gelijk in en gaan bij de eerstvolgende halte er weer uit. Zo proberen we de drukte een beetje vooruit te zijn. Tess vindt het geweldig in de ‘bus’ – een goed begin van een leuke dag dus.

Bij ‘Landgoed’ stappen we uit en bekijken onder andere het Indische achtererf; een prachtige tuin, eigenlijk meer een oase met geuren uit Azië. We struinen verder en lopen door een soort ziekenhuis. Tess vindt de poppen in het ziekenhuis erg griezelig. Ze lijken echt en een bandje speelt af dat je ze ook hoort praten, maar ze bewegen niet. Tess snapt dat nog niet zo goed en we lopen dan ook snel verder.

De arbeiderswoningen zijn leuk om te zien, de eerste die we doorlopen herkennen we deels nog van onze opa’s en oma’s van vroeger. Het vele oranje, de stenen met planken ertussen en de meubels. Bij de volgende huisjes loop je steeds verder terug in de tijd; erg interessant en leerzaam voor kinderen. Je kunt zo goed zien wat er in de tijd veranderd is.

Kinderlijk genieten op het kindererf

Niet veel later komen we bij het kindererf, natuurlijk blijven we hier even om te spelen. Tess mag eerst de boerin helpen, de vlaamse reuzen worden geaaid en ze mag water halen om de geitjes drinken te geven. Ze voelt ze een erg grote meid, fantastisch om te zien!

 

 

 

 

 

Daarna gaan we naar Raksha Bandhan, een Hindoestaans feest. We maken een Laddu; een bolletje van kokos met gecondenseerde melk en wat kleurstof. Ook kun je hier dansen, tafel dekken en nog veel meer beleven; zeker meenemen in je bezoek met kinderen.

Op het erf liggen ook allemaal andere activiteiten, je kunt er op stelten lopen, hoepelen en met een stokpaard rondjes rennen. Daarnaast kun je koeien melken, op een tractor zitten en ouderwets de was doen. Heel leuk opgezet en we vermaken hier zo goed dat we hier haast willen blijven.

Ontspannen bij de Herberg

Niet veel later is het lunchtijd en we beginnen allemaal trek te krijgen. We lopen door naar de Herberg. Fijne bijkomstigheid; er is hier een leuke speeltuin bij. Wij gaan op het terras zitten. Tess eet snel een boterhammetje en rent naar de glijbanen en andere toestellen. Ontspannen drinken wij ons kopje koffie en genieten we van een heerlijke lunch.

Tess wil ons graag laten zien wat er allemaal in de speeltuin is, we gaan nog even samen door de speeltuin en lopen dan verder.

Zoveel te zien, zoveel te doen

Via het platteland, waar we onder andere de kaasfabriek bekijken, gaan we naar de tramhalte. Het is een klein stukje naar het dorp, Tess geniet van de tram dus we besluiten een rondje te doen en daarna bij het dorp uit te stappen. We kijken onze ogen uit, het park is ruim opgezet en er is zoveel te beleven dat je aan één dag niet genoeg hebt.

Even later stappen we uit bij het dorp. Bij de tramremise krijgen kinderen ’tramles’ en je kunt zelfs onder een tram doorlopen; hoe gaaf!

Op het dorpsplein liggen oud-Hollandse spelletjes, zoals een hoge bi en ‘vliegende hollander’ skelters.

Vanaf het plein kun je met een pontje over het water naar de molen, er hangen reddingsvesten voor kinderen zonder zwemdiploma; aan alles is gedacht!

We kijken nog even binnen bij de boerderijen op ‘erven’ en breien er een einde aan. Tess is erg moe geworden van alle indrukken. Voldaan lopen we naar de auto; wat een ontzettend leuke dag!

Nog lang niet hebben we alles gezien en komen zeker nog eens terug. Wat een interactief, schoon en gezellig park. Ook de medewerkers en vrijwilligers van dit park zijn uiterst vriendelijk en helpen je graag en vertellen graag over wat zij weten. Super!

We zijn net in de auto en Tess valt al in slaap, wat is een uitstapje met het gezin toch genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *