Mijn kleuter dochter is bovenmatig angstig

Ik zie mijn dochter veranderen. Van een vrolijk vrij meisje die alles durft, naar een meisje die steeds banger is. Ik maak me zorgen en zoek naar manieren om haar te kunnen helpen. Mijn kleuter dochter is bovenmatig angstig. Komt het door mij? Onze opvoeding? Door school? Of is het haar levendige fantasie?

Iemand bekend met een steeds angstiger kind?

Zo’n twee jaren geleden was Tess een totaal ander meisje. Kon heerlijk spelen, zag (bijna) geen angst. Stapte op mensen af en praatte met iedereen. Ze kon heerlijk rondfietsen. Een meisje die in het leven stond zoals een peuter dat doet.

Klimmende peuter

Onzeker of bang?

Ik weet niet precies meer wanneer de omslag kwam. Maar al zeker meer dan een jaar is madam overal bang voor. Ze durft niet alleen naar boven, bang voor boeven. Ze durft niet alleen te fietsen, doodsbang om te vallen. De straat oversteken? Echt niet! Straks krijgt ze een ongeluk… Het houdt mij steeds meer bezig. Hoe kan ik haar helpen?

De onzekerheid wordt ook op school opgemerkt. Ze heeft meer in haar mars, maar durft niet te praten voor de hele klas. Opdrachten die ze makkelijk kan doet ze niet, uit angst dat ze faalt.

Zandspeelgoed

Ik probeer haar te ondersteunen, maar dat is lastig. Ik zie wat ze kan en weet hoe ze was. Wat is er gebeurd? Waarom is mijn kleuter dochter bovenmatig angstig? Doe ik wat fout? Doen wij wat verkeerd in de opvoeding? Ben ik de oorzaak van deze verandering?

Op zoek naar hulp

Al lange tijd voel ik het. Ik zoek hulp, benoem het op school. Ze zien het, maar niet zo erg als ik het merk. Ze vinden professionele hulp nog niet nodig. Aan de ene kant snap ik het, maar ik weet ook dat ze Tess niet kennen zoals ze was.
Ik zoek door, wil weten wat er mis is. Ik heb het nooit eerder benoemd of hardop uitgesproken, maar ik denk dat mijn meisje een angststoornis ontwikkeld.

zwemles

Tranen wellen op. Voelt ze zich onveilig bij ons? Was ik te beschermend? De nieuwe baby voor haar gevoel te bedreigend?Wat de reden ook is. Ze heeft hulp nodig en in heb daar hulp bij nodig. We gaan de huisarts bellen.

Zijn jullie bekend met een angststoornis bij kleuters?

En mama? Mocht je net als ik wel eens aan jezelf twijfelen, lees dan dit en neem even contact met me op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *