Met kinderen in de diepste kloof van Duitsland

In de Duitse deelstaat Beieren vind je de Breitachklamm. Deze plek valt onder één van de diepste kloven in Midden-Europa! Natuurlijk zijn we benieuwd, dus een bezoekje met kinderen aan de diepste kloof van Duitsland kan niet achterblijven. De kloof is ruim 150 meter diep en 2,5 kilometer lang. Wanneer we er aankomen wacht ons echter nog een verrassing.

We stellen de navigatie in en stappen vol goede moed in de auto. Wanneer we er bijna zijn lezen we een enorm bord waarop staat dat P1 vol is. We worden naar een tweede parkeerplaats geleidt op de grens met Oostenrijk.

Hoe komen we nu bij de ingang?

Na een kaartje te hebben gekocht voor het parkeren gaan we op zoek hoe we dan bij de ingang kunnen komen. Na verschillende borden te hebben bekeken zijn we nog geen steek verder. Er stopt een bus bij de bushalte en we besluiten de chauffeur te vragen.

We moeten aan de andere kant van de weg zijn (rechterkant) en eerst Lijn 1 en daarna overstappen naar Lijn 14. In de hoop dat we nog voldoende kleingeld (je kan niet pinnen in de bus!) hebben, wachten we op de bus. Houdt rekening met ong. 10 euro per persoon, dan zit je voor de rit naar de entree goed.

Toegang breitachklamm

Een bijzondere onderbreking

Het entreekaartje hebben we online al aangeschaft dus we kunnen gelijk doorlopen en hoeven niet in de rij te wachten. We komen uit bij een stroompje als we de eerste donders in de verte horen. Houden we het wel droog?

Vlak bij de grotdoorgang begint het te gieten, het onweert er ook nog bij. Zouden ze de klamm afsluiten met dit weer? Is het wel veilig?

We schuilen een beetje onder één van de overhangende rotsblokken en wachten tot het onweer voorbij trekt. Na de laatste donders wandelen we in de lichte regen verder, het was even spannend of we door mochten lopen maar gelukkig is het maar een klein buitje geweest.

kolkend water

Immens grote kloof

Door de regenbui worden we wel getrakteerd op een prachtig kolkende waterstroom beneden ons. Wat een natuurgeweld en wat een lawaai!

Via de houten bruggetjes met stalen leuning wandelen we door de hele kloof. Tess vliegt er door heen, J. probeert haar bij te houden. Mia is ondertussen lekker in slaap gevallen op mijn buik. Voorzichtig loop ik de kloof door.

Eigenlijk hebben we enorm geluk gehad met deze regenbui. Het is helemaal niet druk in de kloof zelf. Natuurlijk zijn er nog wel mensen, maar het is geen file lopen.

Breitachklamm

Terug naar de parkeerplaats

Na een mooie wandeling klimmen we een trap op. Daar is ook een bergkassa. Voorheen kon je vanaf beide kanten door de kloof heen lopen, tegenwoordig -om bekende redenen- is het eenrichtingsverkeer. Vanuit de bergkassa kun je links de route naar beneden nemen en terug wandelen naar P1. Je kan ook verder de kloof door wandelen om vervolgens bij P2 uit te komen. Wij besluiten dat laatste te doen, dat bespaard ons nog pinnen en een busritje.

Juist dit stukje extra meepakken door de kloof is een aanrader! We lopen hier helemaal alleen. Ik vind dit gedeelte zelfs het mooiste van de route, door onder andere het beeld van het pad met dakje erboven. Uiteindelijk klimmen we via traptreden verder omhoog. De route naar de parkeerplaats wijst zich vanzelf, gewoon het pad door het bos volgen. Het is wel een pittige klim!

diepste kloof van Duitsland

Handig om te weten over wandelen met kinderen in de diepste kloof van Duitsland

De ingang van de Breitachklamm bevindt zich aan de -hoe kan het ook anders- Klammstrasse in Tiefenbach. De openingstijden in de zomer zijn van 09.00 tot 18.00 uur, in de winter sluit het om 16.00 uur.  Volwassenen betalen 6,50 euro toegang en kinderen vanaf 5 jaar kosten 2,50 euro. Via de website kun je online toegangskaarten komen.

Door de trappen en vele mensen die hier rondlopen is een buggy niet handig. Kunnen je kinderen nog geen 4 km lopen? Neem dan even een rug- of buikdrager mee.

Verblijf je in Zuid-Duitsland, zie hieronder meer inspiratie om te doen:

Eén antwoord op “Met kinderen in de diepste kloof van Duitsland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *