Legoland Denemarken met jonge kinderen

Kinderen fan van LEGO? Of misschien jijzelf wel? Deze locatie flitste onlangs door mijn hoofd sinds onze dreumes erg geïnteresseerd is naar Duplo. Wist je dat het maar 8 uurtjes rijden is naar Denemarken vanuit Nederland? Zeker overwegen voor een weekendje Legoland Denemarken met jonge kinderen! Benieuwd wat onze ervaring was, in de winter?

Denemarken is eigenlijk best goed (en snel) te bereiken vanuit Nederland. Na ca. 8 uren rijden met de auto en maar één spuug-ongelukje zijn we nog redelijks bijtijds in het vakantiehuisje in de omgeving van Kollerup dat we via AirBNB geboekt hebben.

Omdat we niet wisten hoe de reis zou verlopen zijn we voorbereid vertrokken en hebben zelf avondeten meegenomen vanuit huis. Zo voorkomen we dat we voor een dichte-supermarkt-deur komen te staan én kunnen we rustig in het huisje blijven. Achteraf gelukkig, want wat file om Hamburg heeft ervoor gezorgd dat we rond 17.30 uur bij het huisje zijn. J. legt de spullen op de plek terwijl ik de snelle maaltijd bereid. Eigenlijk kunnen we niet wachten om de omgeving te verkennen. Gezamenlijk eten we snel de maaltijd op en stappen dan naar buiten. Het is erg fris buiten, maar de natuur om dit vakantiepark is prachtig!

Legoland Billund, bijna alles van LEGO

Na een goede nachtrust vertrekken we de volgende dag naar Legoland, dat is vanaf het huisje een kleine 30 minuten rijden. We kijken onze ogen uit! Gelijk na de entree kom je in een soort Madurodam. Het enige verschil? Hier is écht alles gemaakt van legosteentjes. Ontzettend gaaf om te zien wat er allemaal gemaakt kan worden met die kleine steentjes. Met technisch LEGO is er ook een werkende sluis, veerboot, booreiland en nog veel meer! We struinen hier even rond, maar moeten al snel een binnenlocatie opzoeken om even op te warmen. Het vriest buiten dus een warme kop koffie gaat er wel in.

Omdat het bijna slaap-tijd is voor Tess besluiten we eerst naar ‘Duplo-land’ te gaan. Een speeltuin met glijbaan en bakken met Duplo waar je lekker mee kan spelen. Ook handig! Hier vlakbij is ook een babyroom met een (peuter)bed, heerlijke stoelen (voor o.a. borstvoeding geven), een verschoonruimte met kindertoilet en alle voorzieningen. Ze hebben er luiers liggen en billendoekjes, zelf hoef je niets mee te nemen. Ontzettend goed voor elkaar.

Na eventjes gespeeld te hebben wandelen we verder. Het park is opgedeeld in themagebieden. We wandelen via het autocircuit, waar kinderen met elektrische autootjes een LEGO-rijbewijs kunnen halen (vanaf 7 jaar, kosten ca. €11 per kind), naar Atlantis. We moeten even wachten voor we naar binnen kunnen. Op gezette tijden kun je een kijkje in het gebouw van Atlantis nemen. Het is wel het wachten waard. In het aquarium zwemmen verschillende vissen en zelfs haaien met daartussen LEGO. Een onderzeeër van legoblokjes, een duiker en nog veel meer! Voor jonge kinderen is Atlantis een aanrader. Tess keek haar ogen uit, en wij ook.

Legoland is niet alleen maar lego, het is ook een attractiepark. Het heeft verschillende achtbanen en waterattracties. Uiteraard wel allemaal aangekleed met attributen van LEGO. Veel waterattracties zijn zo vroeg in het seizoen nog gesloten, maar het is toch te koud om met water te spelen.
Wel gaan we de uitdaging aan in een aantal achtbanen. We vermaken ons op en top! We zijn met familie dus kunnen mooi afwisselen bij de attracties waar Tess nog te jong voor is.

Tess haar favoriet is de safari auto. Alle dieren die we tegen komen zijn natuurlijk gemaakt van LEGO. Het plezier spat er tijdens het ritje vanaf. Het liefste wil ze zelf sturen en als echte coureur racet ze over het terrein. Het liefst wil ze nog wel een rondje!

We kunnen haar overtuigen mee te gaan, door te beloven dat we een ritje in een trein maken. Dit treintje rijdt over het hele terrein en is een leuk ritje. De tijd vliegt voorbij. Met oudere kids zou je hier wellicht zelfs nog wel een dag kunnen vermaken. Aan het einde van de dag stappen we de LEGO-winkel nog even in voor wat souvenirs. Hier hoef je niet perse heel vroeg te zijn. Als het park sluit is de winkel nog een uurtje open. Leuk weetje; er is ook LEGO te koop dat in Nederland niet te koop is.

Moe maar voldaan halen we wat eten af en rijden we terug naar het huisje.

Jutland, een heuvelachtig gebied

We zijn een lang weekend in Denemarken en gaan dus ook nog op ontdekkingstocht in de omgeving en besluiten de zee te bezoeken. Het landschap is heuvelachtig met bossen en we zien een aantal prachtige routes om te wandelen! We hebben niet echt uitgestippeld wat we willen doen vandaag en spreken af eerst naar Juelsminde te rijden, het uiteinde van het schiereiland. De stad is een gezellig kuststadje met vele restaurants en een mooie jachthaven.

Het zandstrand is er zeker geschikt voor zwemmen en zandkastelen bouwen, mits de temperatuur hoger is natuurlijk. Eentje om te onthouden voor een zomervakantie. We wandelen hier verder wat rond en kijken in wat winkeltjes.

Rond lunchtijd stappen we binnen bij een pannenkoekenrestaurant en gaan voor een heerlijke belegde pannenkoek, op z’n Deens. Dat is echt anders dan wij kennen, a la calzone, maar hier wil ik niet veel meer over verklappen; zien en ervaren is hierin vele malen leuker (en lekkerder 😉 )!

Na de lunch rijden we nog even door naar Snaptunen en stuiten op een veerboot. Even twijfelen we of we deze zullen nemen, maar na wat verder onderzoek blijkt dat we dan nog een uur moeten wachten en Tess is net lekker in slaap gevallen. We zoeken even online wat er nog meer te doen is en rijden door naar Horsens, een stad uit de Viking tijd. Het centrum is er prachtig. Vele gebouwen stammen uit de Middeleeuwen. Na een korte rondwandeling, want het is nog altijd koud, besluiten we een verwarmd terras op te zoeken en genieten we van een Deens pilsje.

Op de terugweg naar ons huisje rijden we langs de supermarkt zodat we onze eigen avondmaaltijd kunnen klaarmaken. De laatste avond hier sluiten we af met het spelen van verschillende bordspelletjes, een heerlijk ontspannen avond.

Toch nog even wandelen!

Voordat we aan de terugreis naar Nederland beginnen willen we toch nog wat van de directe omgeving van het huisje zien en kiezen voor een bewegwijzerde wandelroute van circa 9 kilometer. Al snel komen we een aantal prachtige Schotse Hooglanders tegen. De beesten zijn erg nieuwsgierig en komen zelfs even op aai-afstand.

De route is niet helemaal begaanbaar met een buggy, dus Tess moet een aantal stukken zelf lopen of wordt met buggy en al getild. Maar het is zeker de moeite waard! Een schitterende route door een prachtig natuurgebied met verschillende hoogtes waardoor je ook prachtige uitzichten hebt. Het ene moment lopen we door een bosrijk gebied, het andere moment steken we een weiland over of komen we langs meertjes. Ik houd wel van die veelzijdigheid.

De volgende keer naar Denemarken pakken we toch maar de rugdrager in. Ik had niet verwacht dat de omgeving hier zo de moeite waard was.

We zullen hier zeker voor een langere tijd terugkeren, we hebben nog lang niet alles gezien en willen nog meer wandelroutes verkennen om van de prachtige omgeving te genieten!

Geen zin om een stuk met de auto te rijden, maar wel toe aan een weekendje weg met jonge kinderen? Oriënteer je eens op Marokko, een prachtig land ook geschikt voor een stedentrip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *