Huwelijksreis Cyprus op de bonnefooi

Als echte newly weds gingen we na onze bruiloft op huwelijksreis! Onze dreumes verbleef deze dagen bij mijn schoonouders. Natuurlijk besloot Tess in deze week gelijk van alles te leren, dat was wel even slikken toen we 4 uren vliegen verderop zaten!

Sightseeing Brussel, de stad vanwaar we vliegen
We vlogen vanaf vliegveld Brussel en besloten dus een dagje eerder hiernaartoe te gaan om ook het centrum te bekijken, beiden waren we hier nog niet eerder geweest dus nu was onze kans. Zo bezochten we onder andere Manneken Pis, het standbeeld van een plassend jongetje en de Grote Markt. Vooral deze laatste is zeker een bezoekje waard, aan de grote markt staan een aantal fraaie gebouwen zoals het Stadhuis, Broodhuis en diverse gildehuizen. We sloten de dag af met een bezoekje aan het Jubelpark, hier was het een drukste van jewelste, er was net een Games Festival gaande. Erg leuk om even tussen te neuzen op dit prachtige decor!

Toen de avond viel gingen we naar het hotel om daar nog even rustig te dineren om vervolgens vroeg het bed in te duiken. Onze vlucht ging al vrij vroeg in de ochtend. Gelukkig was er een transfer vanuit het hotel, zodat de auto bij het hotel kon blijven staan. Een ideale optie.

Rond het middaguur landden we op Larnaca en na het ophalen van onze huurauto reden we eerst naar de hoofdstad; Nicosia. De grens naar het Turkse gedeelte loopt hier doorheen, dat is wel grappig om gezien te hebben. We bleven zelf aan de Griekse kant, omdat we niet heel veel goede verhalen hebben gehoord over de andere kant. Speculatie of niet, sinds we een kleine hebben ben je onbewust toch wat voorzichtiger in bepaalde dingen.

De saaie bedoeling van Nicosia, de hoofdstad van Cyprus
Voor een relatief korte periode slenterden we door het centrum van Nicosia, de temperatuur bereikte een redelijk onaangename warmte dus we besloten terug te gaan naar de auto en verder te rijden. Er was ook geen sprake van een bruisend centrum, maar mogelijk kwam dat doordat we er op een maandag waren.

Schitterende veelzijdigheid in het Troodosgebergte
Doordat we verder op de bonnefooi over het eiland reisden zaten we nergens aan vast en konden we dus zelf de route bepalen; op naar de bergen van Cyprus, het Troodosgebergte.

Kakopetria is het noemen waard, een prachtig oud dorpje in de vallei van de Kargotisrivier. Het dorpje ligt op ongeveer 600 meter hoogte en je hebt er dan ook een prachtig uitzicht! De weg vanuit hier naar Pano Platres is adembenemend met leuke bochtige wegen. Eenmaal aangekomen in Pano Platres boekten we snel via Booking.com een hotel in de omgeving om er de eerste nacht door te brengen. Gedurende de hele week keken we op Booking.com voor hotels in de omgeving van waar we op dat moment waren om deze te bespreken voor één nacht. Een erg leuke manier van reizen, omdat je zo erg vrij bent om te gaan en staan waar je wilt.

Vlakbij het hotel waren mooie wandelroutes en we besloten, voordat de warmte ons bereikt, een wandeling te maken naar Caledonia Waterval. De route leidt slingerend over een bergstroompje en was vrij ruig. Het pad is slecht te zien en het was wat geklauter over grote rotsen, maar dat is juist helemaal aan ons besteed.

Caledonia waterval is de hoogste waterval van Cyprus, er staan bankjes zodat je op je gemak kunt bijkomen van de tocht ernaartoe. Tegen de middag waren we weer terug bij de auto en vervolgende we onze route naar Cedar Valley, bekend van de cederbomen. Onderweg kom je langs het Kykkosklooster. Het klooster ligt op 1318 meter hoogte en is via een heerlijk bochtige weg bereikbaar, duimen dat je niet achter een bus rijdt, want toeristisch is het klooster zeker! We besloten niet naar binnen te gaan, daar was het voor ons iets te toeristisch voor, maar het is ook van de buitenkant gaaf om te zien. Het is een immens groot klooster en de omgeving ernaartoe en eromheen zijn zeker aan te raden.

We bleven nog even in het Troodosgebergte en rijden naar Pano Panagia, wederom is de route prachtig. Het Troodosgebergte is zeker een must-see! Pano Panagia is het geboortedorp van aardsbisschop Makarios de derde, de eerste president van Cyprus. Bovenop de rotsen van de berg is een bijzonder klooster opgericht, hier is veel bladgoud gebruikt en wordt ook een begraven icoon 24/7 bewaakt. Het panoramische uitzicht is spectaculair, hier had ik wel willen blijven, maar helaas is er weinig bescherming tegen de zon en dreef de warmte ons de auto weer in.

Stappen in een badplaats
Op naar het strand, tijd voor verkoeling! Al snel kwamen we aan in badplaats Paphos. De benedenstad heeft een prachtige ligging aan het water en het kasteel van Paphos iets verder op heeft een mooi uitzicht over de haven. Ook bij nacht zijn de clubs langs het water erg sfeervol, misschien nog wel sfeervoller dan overdag. We zijn dan ook tot in de late uurtjes nog in verschillende clubs en bars geweest.

Om bij te komen van de relatief zware nacht besloten we naar Latchi te rijden en een speedboot te huren. Op Cyprus kun je kleine speedboten huren met je rijbewijs en hoef je dus geen vaarbewijs te hebben. Vanaf de boot heb je een geweldig uitzicht op het schiereiland Akamas. Dit schiereiland is alleen begaanbaar met een 4×4 of quad, maar door de temperaturen hier kunnen we iedereen aanbevelen een boot te huren in plaats van een 4×4 of quad. We hebben heerlijk gesnorkeld en gezwommen op verschillende locaties. Aanrader zijn Blue Lagoon en Cape Arnaoutis, helder blauw water, mooie visjes en lekker rustig!

Aan het einde van de dag reden we weer naar Paphos, ditmaal naar de oude stad, deze moet je tijdens je bezoek zeker niet overslaan. Een stad van historische schoonheid, heerlijk eten en een uitzicht over Paphos Beneden!

Cultuur snuiven langs de kust
De volgende dag besloten we door te rijden naar Limassol via de kustweg, een prachtige route met vergezichten over de Middellandse zee! Per toeval kwamen we hier langs een imposante historische opgraving op een klif direct aan zee. Een prachtig theater met tribunes richting zee. Ook zijn hier indrukwekkende overblijfselen uit de Romeinse tijd bewaard gebleven, zoals diverse mozaïeken.

Vol ongeloof kwamen we de een na laatste dag van deze prachtige reis alweer aan in Limassol. Er wordt hier nog volop gebouwd aan onder andere hotels. Limassol bestaat veel uit torenhoge hotels en heeft minder charme dan Paphos, dus mocht je twijfelen naar welke badplaats je afreist op Cyprus, kies dan zeker voor Paphos! Desalniettemin is het water hier heerlijk, de haven is mooi en het eten lekker. Zeker een goede afsluiter van onze huwelijksreis.

Een top verrassing bij aankomst in Brussel
Hoe erg ik ook genoten heb van onze huwelijksreis samen, ik denk dat er weinig momenten waren dat ik niet aan Tess dacht. Het was dan ook een erg leuke verrassing dat mijn schoonouders met Tess naar Brussel waren afgereisd om ons op te wachten bij de aankomsthal! Toen pas voelde ik hoeveel ik haar eigenlijk had gemist en wilde haar niet meer loslaten. Madam had natuurlijk weinig gemist aan haar ouders, ze was net iets te jong om wat door te hebben.

De eerste stapjes gemist…
Het was ook toen dat we te horen kregen dat ze de eerste stapjes los had gezet en ik was zo ontzettend trots!
Aan de andere kant brak ik van binnen een beetje, zo’n belangrijke ontwikkeling en ik heb hem gewoon gemist, omdat ik per se op huwelijksreis wilde…
Gelukkig, met behulp van J., kon ik het snel relativeren. Het had ook zo kunnen gebeuren tijdens werktijd of op het moment dat ik aan het sporten was of wat dan ook. Ze wilde het gewoon niet onder de vleugels van moederlief doen en daar moet ik maar mee leven!

Toch, ook al heb ik zo’n belangrijke stap in het leven van Tess gemist, zou ik een reis zonder haar zo weer doen. Misschien niet zo lang als deze, maar een weekendje weg zonder kids is heerlijk om even op te laden!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *