Hunebedden bezoeken met kids

Wat is een vakantie in Drenthe nou zonder een bezoek aan één van de 52 hunebedden in deze provincie? De bekendste en grootste is het hunebed in Borger, daar heb je ook het hunebedcentrum. Een onwijs leuk centrum om eens te bezoeken – leuk voor jong en oud! Maar hoe is dat nou? Hunebedden bezoeken met kids?

Door de warmte besluiten wij een monument vlakbij het vakantiehuisje te bezoeken; hunebed D53 en D54 tussen Darp en Havelte. Ideaal, naast de parkeerplaats voor deze hunebedden vind je een theehuis mét grote speeltuin!

Weet je eigenlijk precies wat het is, een hunebed? Ik moest hiervoor toch eigenlijk even de bordjes weer lezen. Ooit wel geleerd, maar ik heb deze informatie niet opgeslagen (of vervangen voor nieuwe informatie, haha!). Misschien interesseerde het mij enige jaren geleden niet, maar nu wilde ik graag Tess uitleggen wat deze grote stapel zwerfkeien nou eigenlijk zijn.

Wat is een hunebed?

Kort gezegd zijn het grafmonumenten. Deze reusachtige steenformaties zijn ca. 5.000 jaren geleden door mensenhanden op elkaar gestapeld en dienen dus – naar alle waarschijnlijkheid – als begraafplaats. Ook al zijn er bij opgravingen nooit skeletten gevonden, door de in de hunebedden gevonden potten, sieraden en wapens wordt ervan uitgegaan dat ze gediend hebben als begraafplaats en dat hun botten zijn vergaan.

Voor meer informatie kun je het beste hunebedcentrum in Borger bezoeken. Hier kun je ook te weten komen hoe ze die tonnenzware stenen op elkaar kregen!

Wij besluiten het na deze informatie te houden bij klimmen en klauteren over deze enorme zwerfkeien.

Klimmen en klauteren

Tess vindt de achtergrond informatie van de hunebedden nog niet heel interessant, ze ziet eigenlijk alleen een groot speelobject voor zich. Ze trekt aan mijn arm begint te springen. Ik weet precies wat ze wil; klimmen!

Hoe aantrekkelijk zijn die enorme keien voor jonge kinderen om heerlijk over heen te klimmen en eronder te spelen.

Het is aan de ene kant wel gek om je kind op dit monument te laten spelen, maar aan de andere kant geeft het lopen over die gigantische stenen een kind juist het idee van de grootsheid. Hoe knap is het dat ze dergelijke formaties konden maken in de prehistorie!

Als Tess eroverheen is geklauterd, kruipt ze eronder. De begraafplaats heeft plaats gemaakt voor een huis. Met het zand eronder maakt ze eten in een zelfbedachte keuken.

Theehuis ’t Hunebed

Bij de parkeerplaats aan de N353 is ook een theehuis met een grote speeltuin. Neem plaats op het terras bij het paviljoen met uitzicht over de speeltuin. De geheel omheinde speeltuin is voorzien van een aantal bomen (heerlijk voor wat schaduw). Er is een springkussen, meerdere schommels, wipwap, klimtoestellen, graafmachines en een quadbaan, je kunt het zo gek niet bedenken. Een speelwalhalla voor alle leeftijden.

Bij warm weer hebben ze ook wat verkoeling door middel van spuitfonteinen. Een bezoekje waard na wat geschiedenislessen bij de hunebedden!

Wil je Drenthe graag bezoeken? Kijk dan hier voor een heerlijke overnachtingslocatie inclusief meer tips voor deze provincie!

2 antwoorden op “Hunebedden bezoeken met kids”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *