Al enige tijd staat het klauterwoud bij Hof Espelo op mijn ‘nog-te-bezoeken-lijst’! Ik las er eens een post over op de website van Vettt en wilde het met Tess ontdekken.
Bij het bezoekerscentrum Hof Espelo vind je het Klauterwoud. Deze is het meest geschikt voor kinderen vanaf vier jaar, maar ook Tess vermaakt zich hier al prima. Ze kan nog niet alles zelf, maar dat is natuurlijk een goed excuus om zelf mee te klimmen! De speelobjecten, gemaakt van onderdelen in het bos en stimuleren de fantasie en creativiteit. Een aanrader om eens te bezoeken.
Als de navigatie is ingesteld op het koetshuis Hof Espelo stappen we in de auto; we zijn klaar voor een leuke middag! Vanaf een N-weg net buiten Enschede rijden we een prachtige bomenlaan in. Gelijk aan de linkerkant is een parkeerplaats en ik besluit hier gelijk de auto maar te droppen en verder te voet te gaan.
De informatieborden bevatten veel wandel- en fietsroutes, de afstanden variëren van 4 tot en met 40 (en misschien nog wel meer) kilometers en zijn dus voor ieder wat wils.
De rode pijltjes zouden ons naar het bezoekerscentrum moeten brengen. Samen lopen we de lange laan af en komen al snel bij het centrum uit, dit is vanaf de parkeerplaats ongeveer 500 meter lopen. Achter het bezoekerscentrum vind je het Klauterwoud.
Voorzichtig loopt Tess ernaartoe. Het eerste object trekt gelijk haar interesse en ze klautert al snel over de boomstammen heen. De fantasie wordt inderdaad goed geprikkeld, want al snel is het speeltoestel haar kasteel…
Als ze op alle mogelijk manieren over de stammen geklommen is opper ik voorzichtig of we even verder zullen kijken. Ze kijkt op en ziet de bomenmikado. Ze begint te klimmen, maar deze is nog iets te moeilijk. Ik help haar een stukje op de bomen. Maar ze wil er snel weer af, deze vindt ze nog te griezelig.
Via de picknicktafels – het is erg leuk om hiervan af te springen – lopen we naar de boomstoelen. Het ziet er ontzettend leuk uit en ik help Tess op één van de lagere boomstoelen. Zelf klim ik op een hoge boomstoel (toch wel bijna 3 meter hoog). Dit zijn gave klimobjecten voor de wat oudere kinderen!
Eigenlijk is het een vrij uitgebreid speelbos en we testen alles uit. In de boomhut hebben we een prachtig uitzicht over het weiland. We picknicken even om vervolgens via het slingertouw naar het bos theater te lopen. Onderweg ernaartoe vindt Tess een tak in de vorm van een vishengel. Op de bankjes bij het theater vangen we de ene vis na de andere.
We eindigen bij de metallofoon en maken wat muziek – een aanrader om te doen met je kids!
Het kabouterpad van Enschede
Als we genoeg hebben gespeeld besluiten we terug te lopen naar de auto door de rode pijltjes te volgen. We stuitten op een erg leuk pad! Tess spot al snel de ene kabouter na de andere; we zijn op het kabouterpad gekomen.
De route is mooi afwisselend. We lopen eerst door het bos, daarna langs een stuk grond wat gebruikt wordt als natuurlijke begrazingsoplossing. Niet veel later lopen we op een grindpad tussen grote bomen in en eindigen de route op een verharde weg langs weilanden. Het kabouterpad is ongeveer 1 kilometer lang. Let wel goed op! Wij houden de kabouters niet goed in het oog en volgen nog de rode pijltjes en al snel lopen we een route van 4 kilometer. Kan je peuter dat nog niet aan, volg dan zeker niet de rode pijltjes, maar de kabouters!
Ongeveer halverwege de route heeft Tess eigenlijk ook wel genoeg van het wandelen. Ik besluit er een verhaaltje in te gooien. Ik vertel Tess dat ik de auto kwijt ben; we zijn verdwaald. Vol trots zegt Tess: ‘ik weet wel waar de auto is, volg mij’. Als volleerd speurneus gaat ze op zoek naar de rode pijltjes.
Niet lang daarna wordt ze moe en vraagt of ik haar wil tillen. Als compromis stel ik voor dat ik haar naar het volgende pijltje til en ze daarna weer een stukje moet lopen. Tess maakt er een spelletje van, van pijl naar pijl loopt ze óf wordt ze getild. Gelukkig komen we niet veel later op bekend terrein.
We lopen langs het bezoekerscentrum, over de prachtige lange laan en plots verschijnt daar onze auto weer! Ze glundert van trots.
Trotseren jullie ook de boomstoelen?
Eén antwoord op “Het Klauterwoud bij Hof Espelo”