Grossglockner Oostenrijk met kinderen

De Grossglockner Oostenrijk met kinderen. Deze tolweg kent prachtige uitzichten en is echt een must-visit in Oostenrijk! Zeker als je, net als ons, autoliefhebber bent. De Großglockner Hochalpenstrasse is een 48 kilometer lange route welke je leidt tot aan een enorme gletsjer. Onderweg meerdere stopmogelijkheden voor (korte) wandelingen en speeltuinen. Alles bij elkaar een fantastische belevenis.

De Grossglockner Hochalpenstrasse loopt door het hart van Nationaal Park Hohe Tauern. De autoroute is bestempeld als ‘mooiste autoroute van Europa’. We zijn met onze mini in Oostenrijk, dan móeten we deze route toch rijden, vind je niet?

immense uitzichten

Op naar het hoogste punt

Rond 9 uur rijden we door het poortje met onze online aangeschafte toegangskaart (à €37,50 per auto). We zijn hier nog helemaal alleen en besluiten eerst de volledige route te rijden. Via 36 haarspeldbochten rijden we naar de top van de berg (3.798m).

keerbochten

Wat onwijs gaaf! Elke kilometer, nee wat zeg ik?! Iedere meter is top. We genieten van een geweldig uitzicht na iedere bocht. Vanuit onze ooghoeken zien we een marmot wegschieten. We stoppen, in de hoop dat hij nog weer terug komt, maar helaas de auto maakte teveel lawaai.

Na een heerlijke klim komen we aan op de top van de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Hier heerst een arctisch klimaat en bevindt zich de langste gletsjer van de oostelijke Alpen! We wandelen even rond en bestellen een kop koffie met kuchen.

Pasterzengletsjer

Eeuwig sneeuw

Speeltuinen op de autoroute

Wanneer we weer in de auto stappen merken we dat de kinderen liever even willen bewegen. Op de ontvangen kaart bekijken we waar de eerste speeltuin is en besluiten daar gelijk te stoppen.

Schöneck speeltuin

Op de route zijn verschillende speelplekken gecreëerd. De thema speeltuin bij Schöneck (op 1.953m hoogte) is geliefd. Niet alleen bij Tess, maar ook bij ons en Mia. Hier bevinden zich leuke speeltoestellen en is een kleine wandeling gemaakt die je leidt naar een huisje met kunstige bloemen, bijen en vlinders. Het uitzicht wederom fantastisch.

themaspeeltuin

Onze volgende stop is Fuscher Lacke. De speeltuin hier is gesloten (en vervallen). Wel is er een wandeling langs het meer. Door de sneeuw niet helemaal begaanbaar, maar wel even fijn om de benen te strekken. De brug over het meer is voor Tess een hele belevenis. Hoe je hier komt? Loop dan even achter het authentieke wegwerkershuisje langs. Via het paadje kom je vanzelf bij de brug;

wegwerkerskarretje

Fuscher Lacke

Handige informatie over de route

Een aanrader – bij helder weer – is de Edelweiss-Spitze (Bikers-point). Vanaf daar heb je een adembenemend uitzicht op de weg, de bochten, de bergen.

Bikers point

Bij Piffkar, vlak bij het begin, heb je nog een laatste speeltuin, tentoonstelling en natuurleerpad. Hier kun je ook spelen met water, altijd een succes.

Piffkar

Al met al waren we hier bijna 8 uren. We hebben ons ontzettend vermaakt. Er is naast de autoroute zoveel meer te beleven. Neem dus zeker rustig de tijd voor deze hele belevenis!

Waar is de route? De start is in het dorpje Bruck, maar de weg wordt al vroegtijdig op borden aangegeven. Het einde is in Heiligenblut. Wij reden de route lekker heen en weer; zo kun je ultiem genieten van alle haarspeldbochten en de terugweg rustig aan doen en lekker vaak stoppen.

Prachtige uitzichten

Houd er rekening mee dat de route in de winter gesloten is en pas vanaf mei weer open gaat en open blijft tot november. De tijden waarop je de weg kunt nemen varieert wel. In de maanden juni, juli en augustus zijn de openingstijden het langst (van ca. zonsopgang tot -ondergang).

Via de officiële website van de Grossglockner kun je online een ticket kopen, maar je kan ook gewoon achteraan in de rij aansluiten.

Onderweg naar Italië of Slovenië? Kijk zeker even of deze route in te passen is! Een omweg om deze tolweg mee te pakken is zeker de moeite waard.

3 antwoorden op “Grossglockner Oostenrijk met kinderen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *