Goed nieuws! Zwangerschapsupdate 32 weken

De eerste afspraak tijdens de strengere maatregelen tegen het Coronavirus is een feit. Een enigszins bijzondere gebeurtenis, daar het gelijk een echo was!

Normaliter wordt de liggingsecho bij 31 à 32 weken zwangerschap afgezegd, tenzij het een medische echo betreft. Een gelukje bij een ongeluk dus dat de placenta deels voor de uitgang lag bij de 20 weken echo.

Het is gek, om de auto uit te stappen zonder Tess en J. Zij mogen niet mee naar binnen en wachten op de parkeerplaats. Mocht er toch iets zijn, dan zijn ze gelukkig in de buurt.

De deur staat open en ik loop naar de wachtkamer en neem plaats op een plastic stoel. Het ruikt er naar ontsmettingsmiddel. Er staat een potje op tafel en ik maak mijn handen ermee schoon.

Tijd voor de afspraak
Een kleine vijf minuten later mag ik naar binnen. De bloeddrukmeter is nog wat vochtig van het alcohol. Aan alles merk je dat er extra hygiëne maatregelen genomen wordt. We kletsen wat over koetjes en kalfjes om het ongemakkelijke te overbruggen.
Voorafgaand aan de afspraak wordt er een telefonisch consult ingepland voor als er vragen zijn, zodat de face-to-face afspraak zo kort mogelijk gehouden kan worden.

Mijn bloeddruk is gelukkig nog perfect! Tijd om het kindje (of nou eigenlijk de placenta) te bewonderen.

De liggingsecho
Het blijkt een vrij uitgebreide echo te zijn. Het hoofdje, buikomtrek en beentjes worden nog eens opgemeten. Net als Tess heeft deze wurm ook kleine beentjes en blijft een paar daagjes achter in groei. Niets om me zorgen over te maken. In mijn hoofd is er zelfs opluchting, hoe kleiner hoe beter, zolang het binnen de perken valt natuurlijk!

De draai is ook in gezet, de baby ligt nu over dwars met het hoofd in mijn linkerzij en de billen in de rechterzij. Niet geheel prettig met de knie tegen mijn ribben, maar een goed teken. Hopelijk draait wurm snel verder met het hoofd naar beneden.

Locatie placenta
Dan het moment van de waarheid. Waar bevindt zich de placenta? Het wordt even stil en de verloskundige kijkt nog eens extra naar het scherm. Een inwendige echo is zelfs niet nodig, ze is lichtelijk verbaasd dat de placenta tijdens de 20-weken-echo deels over de uitgang lag, want nu is deze zeker ver genoeg weggetrokken.

Yes! Goed nieuws, als de baby nog even verder draait staat niets een thuisbevalling tegen 🙂

Verder verloop
Verder mag ik niet klagen hoor. Alles verloopt eigenlijk voorspoedig. Mijn bekken beginnen wel steeds meer tegen te stribbelen, maar met wat juiste houdingen nog te overzien. Het is ook niet gek dat alles wat zwaarder wordt en het aftellen naar het verlof begonnen is.

Tijd om thuis alles in orde te maken, lekker toe te geven aan de nesteldrang en nog een stapje rustiger aan te doen. Dit alles is eigenlijk niet zo heel moeilijk, met het éxtra veel thuis blijven!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *