Ervaring huttentocht met kinderen in Oostenrijk

Een droom die uitkomt; een meerdaagse huttentocht met kinderen aan de voet van de Hochkönig in Oostenrijk. Mij leken het de perfecte ingrediënten om te genieten van de prachtige bergen en elkaar. Daarnaast is wandelen dé manier om op plekken te komen waar niet alle toeristen komen. Benieuwd of het echt is bevallen en voor herhaling vatbaar is? Check dan snel de volledige blog met mijn ervaring huttentocht met kinderen in Oostenrijk;

De overnachtingen zijn geboekt, de wandelschoenen ingelopen en de rugtassen op maat afgesteld. Nog even inpakken en dan kan het avontuur beginnen!

Inpakken voor de huttentocht

Ik heb wat gezonde spanning. Wat nemen we nou precies mee? We hebben maar één rugzak; Tess draagt alleen wat snacks en haar drinkfles en J. draagt Mia… Ik kijk wanhopig naar de stapel, alleen al de luiers nemen best wat ruimte in beslag.

meerdaagse wandeling

Wat je niet mag vergeten? Zorg in ieder geval dat je regenkleding, een muts,  extra shirt en dik vest bij je hebt. De weersveranderingen zijn niet te voorspellen op de berg en wat hogerop kan het best fris zijn. Daarnaast heb je sowieso een lakenzak -geen slaapzak dus, scheelt gewicht- en toiletartikelen nodig in de Alm.

airtrampoline met uitzicht

Tijd om te vertrekken!

We beginnen bij Karbachalm en gaan eerst een stuk met de gondel omhoog. Vandaaruit volgen we de bordjes ‘Schneebergkreuz’. De eerste meters zijn gelijk al behoorlijk steil omhoog. Tess begint al snel te mopperen ‘mijn benen doen zeer… Ik heb het warm…’. Dat beloofd wat! We besluiten een korte de-tour te maken langs een kabelbaan en luchtkussen met een waanzinnig uitzicht! Even spelen om de zinnen te verzetten en daarna wandelen we weer door.

Vanuit het luchtkussen heb je een klein olifanten paatje omhoog, een pittig stukje klimmen, maar zoveel korter dan omlopen.

what a view!

Het klimmen valt Tess nog steeds zwaar, we merken dat ze met wat eten in haar hand beter doorstapt. Zo wandelen we verder met eerst een appel, daarna een liga en aansluitend een druivensuikerlolly. We raken steeds hoger en hoger. Bij een kunstmatig aangelegd meertje houden we een korte pauze en drinken we ook even wat. Dit eerste stuk is minder mooi dan ik me had voorgesteld, je loopt bijvoorbeeld ook over een stuk brede piste.

steile klim naar de top

Het kruis bereikt.

Het laatste stuk naar het kruis is enorm zwaar, een steile klim omhoog op handen en voeten. Als een berggeit wandelen we door, vlak langs de randen. Ik neem Tess haar tas over en aan de hand loopt ze dapper mee, het mopperen en zeuren is overigens wel gestopt. De paden zijn ook smaller, mooier, uitdagender. De jongste zit heerlijk op de rug en kijkt rustig om zich heen.

Niet veel later -na in totaal ca. 2 uren- stappen we boven op de berg! We hebben het gehaald. Maar brrr, wat is het koud bovenaan. Snel trekken we ons vest én jas aan, alleen helpt dat slechts weinig. Rechts van ons ligt nog wat sneeuw, dus onze zomerjas kunnen we eigenlijk beter verruilen voor een winterjas. De wind is verschrikkelijk guur en met de tas/rugdrager op de rug hebben we wel een beetje gezweet, de natte rug is nu extra koud.

Schneebergkreuz

Aan het kruis zitten bakjes, eentje bevat een stempel. We hebben niet veel papier bij ons, dus madam zet de stempel vol trots in haar paspoort. Niet veel vierjarigen die wij kennen kunnen zeggen dat ze een berg hebben beklommen tot bovenaan. Een prestatie waar je trots op mag zijn. Met haar tong uit de mond schrijft ze met opperste concentratie haar naam in het boekje, iedereen mag weten dat zij dit punt heeft bereikt!

neem pauzes onderweg

Overnachten in een Alm

Daarna wandelen we snel verder. Vanuit de graat (bergkam) hebben we een prachtig uitzicht over de Hochkönig. Op deze kleinere paadjes met minder verschil in hoogtemeters houden we het allemaal goed uit en genieten met volle teugen van de natuur. Zeker 2 uren later, op rustig tempo, komen we aan bij de Alm voor de eerste overnachting. In totaal hebben we zo’n 6 km gewandeld. We laten de bergschoenen achter bij de deur en stappen met onze sloffen naar binnen.

Oostenrijkse alm

Een alm is een groot stuk alpenweide waar in de zomer dieren (meestal koeien) staan te grazen. In de hut die op de alm staat (almhut) worden de dieren gemolken. Van die melk worden verse producten gemaakt, zoals boter, room en kaas. Om jam te maken plukken de boeren fruit uit de buurt, bijvoorbeeld bosbessen. Tip; het almleven begint vroeg, dus ga lekker op tijd slapen! De koeienbellen klinken al vroeg als het melken begint.

Slapen doe je op een slaapzaaltje. Deze alm heeft twee kamers met in totaal 15 bedden. Er is geen douche aanwezig, maar gelukkig wel een normaal toilet en een wasbakje om je tanden te poetsen.

Het is eten wat de pot schaft en je kunt vaak wel een plank brood met almproducten bestellen, denk aan zelfgemaakte sappen, verse melk, etc.

Relaxen

Prangende vragen?

Voor deze 3-daagse huttentocht waren wij ca. 20€ per persoon kwijt per overnachting inclusief eenvoudig ontbijt. Daarbovenop komt nog ca. 50€ voor het avondeten inclusief drinken voor ons gezin (2 volwassenen, een kleuter en baby). Je kunt ook lunchpakketten bestellen, kosten hiervoor verschillen per alm/berghut. Wij waren iets meer dan 300 euro in totaal kwijt. Let op! Je kan niet pinnen, dus neem zeker 400 euro mee voor de overnachtingen, avondeten en drankjes.

Voor extra evenwicht is het aan te raden om wandelstokken mee te nemen. Wij hadden deze zelf niet, maar zagen eigenlijk verder iedereen met stokken. Je kan wat uit balans zijn met de zware backpack, dan zijn de stokken wel prettig.

Let op! Je moet je eigen afval mee nemen, dus vergeet niet kleine vuilniszakjes mee te nemen in je tas. Dit is eigenlijk ook de bedoeling voor luiers, maar dat ging mij een beetje ver. Deze hebben we bij de overnachtingslocaties in het prullenbakje bij het toilet gepropt.

Meer weten? Bestel dan een E-book via huttentocht met kinderen. Wij hebben ze allemaal en hebben er veel informatie uit gehaald.

inpakken rugtas

Ervaring huttentocht met kinderen in Oostenrijk

Waarom je deze blog leest is natuurlijk onze ervaring, hoe vonden wij het?

Laten we vooral stellen dat de natuur echt om van te genieten is. Het slapen in een alm en berghut is gezellig en ook prima te doen met kids. Het wandelen an sich heb ik me wel iets op verkeken. Op een graat is het prima te doen, maar het verschil in hoogtemeters is pittig. De klimstukken doe je met je tong op de enkels (en een mopperend kind). De dalende stukken doe je met je kaken op elkaar, want iedere stap voel je in je knieën.

Is het voor herhaling vatbaar? ZEKER! Doe vooral lekker rustig aan, je hebt de hele dag om bij de volgende slaapplek te komen. AFSTANDEN? Houdt ook factor 2 in gedachten op de afstanden in verband met kinderen en bepakking. Kies voor een eerste keer misschien een iets simpelere route met minder hoogtemeters. VEILIGHEID? De paden die wij gelopen hebben zijn veilig, het stukje naar het kruis was eventjes wat aan de rand – maar niet hoog. De wegen zijn echt prima te bewandelen.

Oh laatste tip! Er is soms geen bereik met je telefoon in de alm, neem dus ook een pakje kaarten of Uno mee!

Laat je weten hoe het jullie afgaat? Of heb je al ervaring huttentocht met kinderen in Oostenrijk?

Liever niet veel wandelen, maar wel genieten van vergezichten? Rijdt dan de Grossglockner Hochalpenstrasse!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *