Eerste tandje komt door

Ken je dat? Slapeloze nachten. Een huilbaby. Ontzettend veel was. Zit je erdoor bijna met je handen in het haar? Snap ik! Dit zijn echter allemaal vrij bekende tekenen dat er iets staat te gebeuren. Bijvoorbeeld; het eerste tandje komt door. Of misschien is het toch een van die verschrikkelijke sprongetjes?

Wanneer kwam bij jullie uk het eerste tandje door?

Zowel Tess als Mia zijn laat met tandjes. Het eerste tandje komt bij alle kindjes door op een eigen tempo. Tess was precies één toen ze een vampier werd (haar eerste tandjes waren beide hoektandjes in de bovenkaak). Mia is al ietsje sneller met haar 10 maanden, maar nog altijd aan de latere kant. Niet dat ik het erg vind, de nachten voed ik nog zelf en stiekem is dat zonder tanden helemaal prima. Al staat zo’n mini-tandje onderin ook enorm schattig! Een (leuke) foto daarvan maken is alleen best ingewikkeld XD

eerste tandje

Sprongetje of tanden?

In eerste instantie gaat mijn gedachte naar een sprongetje. Mia is uit haar hum. Madam huilt, wil graag in mijn armen liggen ’s avonds en ze lijkt geen plekje te kunnen vinden. Uiteindelijk valt ze in slaap. De volgende dag zit de poep overal. Nog altijd denk ik niet aan tanden, maar eerder aan een buikgriepje.

Wanneer ze rustig rondkruipt in de kamer en weer een duplo blokje in haar mond stopt besluit ik haar eens te observeren. Naast het blokje grijpt ze ook met haar vingertjes erg veel naar haar mondje. Daarnaast is het haast een zwembad op de plekken waar ze eventjes heeft gezeten, zoveel kwijlt ze.

Daarop besluit ik toch eventjes te voelen in haar mond.  En ja hoor, een ieniemienie scherp randje is te voelen, onderin. Alle puzzelstukjes vallen op de plaats. Dit verklaart namelijk ook gelijk waarom ze de laatste dagen relatief slecht dronk. Het zuigen doet haar gewoon pijn. Gelukkig is er redelijk veel tegen tandenpijn te doen.

Duplo kauwen

Wat te doen tegen tandjes krijgen?

Wij gebruiken vooral Dentinox. Deze druppels breng je met een wattenstaafje op de kaak aan waar de tanden door komen. Dentinox bevat wat lidocaïne en maakt dus de huid en slijmvliezen gevoelloos. Ze zeggen op de bijsluiter maximaal 14 dagen, 4x per dag 3 druppels. Wij gebruiken dit alleen als madam echt huilerig is en dan met name voor een slaapje. De druppeltjes werken vrij snel in gelukkig.

Bij Tess gebruikten we ook Charmodent van VSM. Dit is een homeopathisch middel, maar ik kan je niet vertellen of dit daadwerkelijk geholpen heeft. Ik gebruikte het onder het motto; baat het niet, dan schaadt het niet. Ik moet bekennen dat ik het nu niet nog eens in huis gehaald heb.

Wel een aanrader is alles waar ze op kunnen kauwen. Een bijtring in de koelkast leggen bijvoorbeeld. Mia’s voorkeur gaat echter vooral uit naar duplo poppetjes. Als het maar hard is waardoor de tandjes sneller door het tandvlees komen.

tanden poetsen

Vergeet niet, zo gauw het eerste tandje door is om gelijk te beginnen met tandenpoetsen 😉

Verder nog uit te proberen?

Er zijn online best veel tips te vinden wat je kunt doen tegen tijdpijn bij het eerste tandje komt door. Denk aan een bevroren broodkorst geven of het tandvlees masseren (hier geen succes, plus verse tanden zijn scherp!).

Wil je kindje overigens helemaal niets en heeft het koorts door het krijgen van een tandje? Dan kan je ook nog een zetpil geven.

Welke tip heb jij nog voor ons waar je echt bij zweerde?

2 antwoorden op “Eerste tandje komt door”

  1. Mijn zusje heeft een huilbaby. Ze is nu ook oud genoeg om tandjes te krijgen, dat maakt het nog wat ingewikkelder. Ik zal het artikel naar haar doorsturen, misschien heeft ze nog wat aan de tips bij tandpijn. Mocht het niet beter worden, dan gaan we op zoek naar een professional. Hulp bij een huilbaby is erg belangrijk om te zorgen dat het niet te veel wordt.

    1. Zeker hulp inschakelen! Het gehuil van een baby is erg indringend. Het gevoel van machteloosheid is ook zwaar en daarbij is het moeilijk te bevatten wat slapeloosheid bij je doet. Heel veel succes voor je zusje!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *