Een te kort tongriempje… Het drinken aan de borst gaat niet helemaal je-van-het. Ook al maak ik (meer) dan voldoende melk aan het voeden blijft pijn doen. Mia’s tong komt bij aanhappen niet écht naar buiten en pakt dus niet voldoende van de tepelhof mee. Ook komen tijdens het voeden veel klakgeluidjes.
Vermoedens kraamhulp
De kraamhulp – Eline – heeft in de kraamweek aangegeven dat ze een vermoeden heeft voor een verborgen tongriempje. De voorkant van de tong zit niet vast zoals met een ‘regulier’ te strak tongriempje, dus het valt niet echt op – vandaar de naam ‘verborgen’.
Tijdens haar opleiding en ervaring met een lactatiekundige heeft ze geleerd waar ze nog meer op moet letten. Daarbij is het ook een gevoelskwestie en haar intuïtie zegt dat we het beter kunnen laten checken.
Ze geeft ons de gegevens van een lactatiekundige en we besluiten haar intuïtie te volgen. Baat het niet dan schaadt het niet is onze insteek, dus we maken al snel een afspraak.
Consult lactatiekundige
De lactatiekundige zit in Hengelo en ik kan er al snel terecht. Een mondonderzoek duurt maar vijf tot tien minuutjes. Het eerste wat haar opvalt is het lipbandje van de bovenlip, deze is vrij breed en erg strak. Deze loopt ook door over de kaak, wat kán betekenen dat Mia op latere leeftijd een spleetje krijgt tussen de voortanden. Daarnaast kan ze door het lipbandje haar bovenlip niet om de tepelhof krijgen, omdat er gewoon geen ruimte is.
Foto komt van de website van Tongriem Kliniek Groningen
Tongriempje
Het tongriempje is een stukje weefsel dat de tong aan de bodem van de mond bevestigd. Je hebt 4 verschillende gradaties. Bij klasse 1 zit het tongriempje vast tot aan de punt van de tong en bij klasse 4 zit de tongriem onder de tong en onder het slijmvlies van de mondbodem te strak.
Mia heeft – waarschijnlijk – klasse 4 en kan daardoor de tong niet goed bewegen. Naast dat het nu problemen geeft met de borstvoeding, kan dit op latere leeftijd ook zorgen voor spraakproblemen, moeite bij het likken van bijv. een ijsje of zelfs problemen met tongzoenen. Al moet ik aan de laatste nog lang niet denken haha!
Frenulotomie
Frenulotomie is het klieven of laseren van een tongriem of lipbandje. Een klasse 4 tongriempje is lastiger te klieven (knippen) en de lactatiekundige adviseert ons naar de tongriem kliniek in Groningen te gaan. Daar verhelpen ze het probleem met een laser. Met laseren wordt het sneetje onmiddellijk geseald. Er komt dus vrijwel geen bloed bij vrij en er is geen risico op een infectie.
De doorslag geeft mij dat ze in Groningen niet anders doen en helemaal zijn ingespeeld op het laseren van tongriempjes en lipbandjes. Ze hebben daar écht kennis van en dat is mij veel waard, met name omdat een verborgen tongriempje vrij ver onder de tong zit. Daarnaast krijg ik bij het woord ‘knippen’ een heel naar gevoel…
Wachttijd
Helaas door Corona hebben ze een wachttijd, dus we modderen nog even een paar weken aan. Ik kolf wat voedingen af zodat mijn tepels even ‘rust’ hebben. Als de behandeling gebeurd is zal er zeker een blog over volgen met mijn ervaringen!
Tot die tijd vindt Tess de afgekolfde melk ook erg leuk, omdat ze dan haar baby zusje de fles kan geven 😉
Hoi, is ze al gekliefd? Hoe is het gegaan? Merk je verschil met drinken?
Hallo Anne, ja ze is een aantal maanden geleden gelaserd. De eerste 2 à 3 weken erna was het nog wat aanmodderen, toen wist ze niet zo goed wat ze met haar tong aan moest. Maar sindsdien gaat het echt top, voeden doet geen pijn meer gelukkig! Ik kan het wel aanraden, mocht je er hinder van ondervinden momenteel. Mocht je verdere vragen hebben, stuur me anders even een mailtje; info@minimetkinderen.nl, ik help je graag.