De Orchideeën Hoeve met peuter

Op het moment dat ik mijn omgeving vertel dat ik naar de Orchideeënhoeve ga komen er bijzondere reacties. “Waarom ga je daarheen?” en “Dat is toch voor bejaarden?”

Nou, ik kan je vertellen dat het écht super leuk is met kinderen. Peuters en kleuters kunnen zich hier volop vermaken met ‘geheime’ paadjes, vissen voeren en natuurlijk de gave speeltuin.

Wanneer ga jij?

Hoewel de naam deze belevenis wat saai laat klinken, is dit echt onterecht! Dochterlief is lekker op ontdekking geweest in het tropische regenwoud, vlinders bekeken in de vlindertuin en natte voeten gekregen in het mangrove speelbos. Ook een perfect uitje in de herfst en winter, het is namelijk geheel overdekt!

Vissen voeren in de tropische tuin

Na de kassa kom je gelijk in de tropische tuin. Tess en Emma (4 jr) zijn gelijk enthousiast bij het zien van de vele vissen in de vijver. We hebben een aantal muntjes gekregen om vissenvoer uit de automaten die her en der staan te halen. De karpers zijn dol op dit voer en eten bijna uit de hand. Iets verderop spotten we ook schildpadden, beide dames kijken hun ogen uit!

Aapjes spotten in het regenwoud

Aan de rechterkant kun je een deur door en stap je het regenwoud binnen. Tussen het bamboe leven ook witoorpenseelaapjes. Ze zijn heel klein en maken een hoog piepend geluid. Spot jij de aapjes ook?

De tuin beschikt over ‘geheime’ junglepaden, zo kunnen kinderen van het verharde pad af en op avontuur. Emma is helemaal fan van de hangbrug waar je overheen kunt lopen. Deze hangbrug gaat onder de grote brug door en is echt een aanrader.

Achterin kom je bij een bassin met gigantische meervallen. Tess probeert ze te voeren. In het bassin zwemmen ook veel kleine vissen – de ‘mierenvissen’ zoals Tess ze noemt – eten steeds het vissenvoer op.

Aan het einde kom je een grot in. De wortels groeien hier naar beneden en je loopt onder de waterval door. Heel gaaf gemaakt.

Aangevallen door vogels in de Lorituin

We volgende de wandelroute en komen zo bij de Lorituin. Lori’s zijn kleine papegaaien en hebben prachtige kleuren. Bewapend met een klein bakje nectar lopen we de kas binnen. De vogels weten natuurlijk heel goed wat er in de bakjes zitten en komen met velen tegelijk op je af.

Emma schrikt hier erg van en laat haar bakje per ongeluk vallen. De vogels gaan zitten op je hoofd en armen en proberen zoveel mogelijk uit het bakje te eten. Het is ontzettend leuk om de vogels te voeren, maar bereid je kinderen wel even voor dat de vogels erg opdringerig zijn en gelijk op je af komen vliegen. Het kan nogal beangstigend over komen.

Aan het einde van de Lorituin heb je een kraan om even je handen te wassen en eventuele poepjes te verwijderen.

Prachtige vlinders in de vlindertuin

Via een grote schuifdeur komen we aan in de vlindertuin. Peuterlief heeft zich hier nog het meeste op verheugd. We staren naar een prachtige jungle met allerlei trappetjes, smalle paadjes en een grote vijver in het midden.

De vlindertuin van de Orchideeën Hoeve is de grootste vlindertuin van Europa met wel meer dan 2.000 vlinders.

Beide dames rennen al snel weg over de vele weggetjes hier te vinden. Ze zien niet eens de vlinders, ze hebben alleen maar oog om te spelen. Verstoppertje, vissen voeren en gewoon klimmen en klauteren.

Een restaurant vol spiegels

Als we allemaal wat trek krijgen lopen we naar het restaurant. We komen in een zaal met allemaal spiegels aan de wand. Het lijkt daardoor een enorme ruimte. Het plafond is bedekt met hangplanten en doet daardoor erg romantisch aan. In het midden van de zaal kun je terecht voor een hapje/drankje. We hebben kaartjes voor een non-alcoholisch drankje en een Aalsmeer turfje.

Het is er niet druk en we kunnen kiezen waar we willen zitten. Peuter en kleuter willen graag spelen in de koets van de kerstman, dus we gaan daar vlakbij zitten. Ondertussen genieten we van het kopje koffie.

Buiten langs naar het Mangrove speelbos

Na het restaurant kom je op een gedeelte buiten. Het pad is wel overdekt. Boven de vijver is een groot net. Mocht het buiten koud zijn is een jas zeker aan te raden! In de stal vind je miniatuur ezels en alpaca’s. Ze zijn vrij tam en je kunt ze aaien. In de vijver zijn flamingo’s te vinden en kun je eenden voeren. Het ‘buiten’gedeelte is niet zo heel groot, waarna je bij de stokstaartjes uitkomt.

We besluiten de dag in het mangrovebos. Er is een grote speeltuin aangelegd, met een rivier incl. stepping stones, glijbanen en klimtoestellen. Er is voldoende zand en water om modder te maken. Verstandig is om kinderen oude schoenen aan te doen.
Laat ze bijvoorbeeld slingeren met een liaan over de ‘rivier’ of loop op hoogte over de touwbrug.

Na veel speelplezier gaan de schoenen uit en lopen de dames door het koude water. Wat een plezier!

Gelukkig is er een kleine zithoek voor de ouders, voorzien van een koffiezetapparaat (werkt met kleingeld > je kunt ook via een binnen-door-weg naar het restaurant om wat te eten/drinken met pinpas te halen). Zo kun je hier prima vertoeven en de kinderen kunnen lekker uitrazen.

Verdere informatie

Het parkeren is gratis. Koop je vooraf een kaartje met voer dan krijg je bij de kassa muntjes voor in de voerautomaten. Neem anders voldoende 50 cent muntjes mee.

Het is sowieso aan te raden om online je kaartje te bestellen. Dat scheelt zo €1,50 per kaartje. Peuters mogen gratis mee, kinderen vanaf 4 jaar betalen €8,- en vanaf 13 jaar is de entreeprijs €14,-.

Meer informatie is te vinden op de site van de Orchideeën Hoeve.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *