De afwisselende natuur van Cornwall

Al enige tijd staat dit pareltje op mijn reis-verlanglijstje. Voor Nederlanders een niet heel bekende vakantiebestemming. Cornwall heeft een mild en warm klimaat en is onder de Engelsen bekend als de ‘Engelse Rivièra’. Kijk bijvoorbeeld niet raar op als je bijna tegen een groepje palmbomen aan rijdt. Lees snel verder over de afwisselende natuur van Cornwall en tips om te doen met kinderen!

Oja, let bij het boeken wel op dat je de boot goed boekt, dus van Frankrijk naar Engeland als heenreis in plaats van andersom…

Veel Engelse series spelen ook af in dit veelzijdige landschap, geef ze eens ongelijk? Cornwall is met recht een prachtig decor voor een romantische en/of historische serie.

De noord- en zuidkust hebben allebei hun charme; de noordkust is geliefd onder surfers. De statige, ruige kale kliffen, schilderachtige vissersdorpen en uitgestrekte witte zandstranden doen het ook goed bij strandliefhebbers. Voor aantrekkelijke uitzichten op beboste valleien, ruige natuur en mysterieuze slingerweggetjes die vaak niet breder zijn dan één auto moet je bij de Zuidkust van Cornwall zijn. De dichtbegroeide bossen afgewisseld met rustieke boerendorpjes zijn een perfecte omgeving voor een stevige wandeltocht of avontuurlijke autoroute.

De afwisselende natuur en het prettige klimaat zijn perfect voor een vakantie niet te ver weg van huis. De mensen zijn erg vriendelijk en er is altijd wel een pub in de buurt.

 Het eerste blonde momentje

Het vertrek begon al goed. Na alles in de vouwwagen en Mini te hebben gepropt – gepropt ja, want ruimte te kort dat is altijd het geval – rijden we naar het tankstation; we zijn klaar om te gaan. Terwijl J. tankt wil ik de navigatie instellen. Ik pak de boottickets erbij en kijk… En kijk nog eens beter. Ik slik. Oeps!

We hebben de boot verkeerd om geboekt (Dover > Duinkerke). Ai, wat dom! Snel bel ik het nummer op de papieren. We kunnen het gelukkig nog omboeken! De terugweg is alleen geen plek meer op het gewenste tijdstip. Dan maar een boot eerder…

Door dit hele geneuzel zijn we het dubbele kwijt voor de boot, dat is een pijnlijke start van de vakantie. Nou ja, op naar Engeland!

De weg verloopt erg voorspoedig en 5,5 uren later rijden we de parkeerplaats van de vakantie op. Tess speelt nog even in de hoogslaper, dat is ze niet gewend en heeft de wildste fantasie. Niet veel later is het tijd om te slapen, morgenvroeg pakken we de boot!

Hebben we alles?

Om 6.15 uur gaat de wekker; opstaan! Tijd om naar Engeland te gaan. Zo’n 15 minuten later zijn we onderweg naar de haven van Duinkerke. Na vijf minuten vraag ik J.; heb jij je zonnebril wel gepakt? Al rijdend zoeken we naar de zonnebril, eentje van Ray-Ban, maar we kunnen hem niet vinden. J. baalt, hij zal nog wel op bed liggen.

Bij de douane moeten we het zeil van de vouwwagen eraf halen en ze kijken in de kofferbak, ik denk om verstekelingen te onderscheppen. Alsof dat zou passen in een Mini, hihi!

Eenmaal in de rij voor de boot toch maar even goed de Mini nakijken voor de zonnebril en tóch nog gevonden. Hij lag bij de toilettassen… Een bijzondere locatie om een zonnebril neer te leggen, toch?

Op de boot gaan we bij de speelhoek zitten en genieten we van een ontbijtje. Nog even buiten kijken waarna de boot aanmeert en we naar de Mini terug kunnen. Hallo Engeland!

Imposante kustroute Zuid-Engeland

Als één van de eersten kunnen we de boot verlaten; op naar Cornwall. We worden gelijk in het diepe gegooid en moeten even drie keer nadenken bij de eerste rotonde. Naast dat je hier aan de ‘verkeerde’ kant van de weg rijdt moet je ook de rotondes de andere kant om nemen en dat is best gek de eerste keren.

We besluiten snelwegen te mijden en zoveel mogelijk via de kust naar Cornwall te rijden. Tess valt al snel in slaap en wij rijden een toeristische route door Folkestone en Hastings, Deze laatste heeft een leuke boulevard en een prachtige houten pier.

De volgende stop die je kunt maken is Seven Sisters, gigantische krijtrotsen op de kustlijn die tegen elkaar aan staan. Het is erg indrukwekkend om te zien en een mooi punt voor wat fotootjes. Tess is lekker in slaap gesukkeld, dus wij stoppen hier nu niet en rijden door. Omdat we nog een hele tocht naar Cornwall voor ons hebben liggen en Tess toch lekker slaapt pakken we nu wat grotere wegen. Over de M27 rijden we door New Forest National Park. Het is dat we met vouwwagen rijden anders hadden we zeker wat kleinere wegen door dit prachtige natuurpark gepakt. Dit beboste landschap afgewisseld met uitgestrekte heidevelden staat bekend om de loslopende ‘New Forest’ pony’s. Rijdt hier over de slingerende landweggetjes tussen de grazende paarden en geniet van het vrijheidsgevoel.

Niet veel verder krijgen we allemaal wat trek. Tijd om te lunchen! We stoppen bij een tankstatino met een Subway. Er staat een erg vriendelijke man achter de balie. We bestellen driemaal een 6 ft belegd stokbroodje en hij geeft ons een vierde stokbroodje geheel belegd er gratis bij. Hmmm!! Als we alles lekker opgegeten hebben rijden we weer door. We hebben nog een behoorlijk stuk te gaan.

Jurassic Coast kliffen

Net na Bournemouth begint de Jurassic Coast, de kustlijn bestaat uit immense kliffen. Langs de kust zie je duidelijke voorbeelden van kusterosie, één van de meest bekende is Durdle Door – een natuurlijke brug.

We blijven niet lang hangen, we willen graag voor het donker in Cornwall zijn. Tess vermaakt zich super op de achterbank. Ze is druk in de weer met haar pop, speelgoed cavia’s, boekjes en tekenbord (deze laatste is echt een aanrader! Onderweg wordt er ontzettend veel op getekend).

Voor het avondeten rijden we even langs Domino’s in Bodmin. We eten de stukken pizza in de Mini op om maar weer door te kunnen rijden. Als een volleerd multitasker geef ik J. en Tess stukken pizza en drinken én prop ik zelf ook wat te eten en drinken bij mezelf naar binnen.

Het weer waar Engeland bekend om staat

Als we nog een half uur van de camping verwijderd zijn slaat het weer om. De wind trekt aan, de zon verdwijnt en de regen komt met bakken uit de lucht! Hopelijk is dit geen voorteken van de vakantie…

Al snel komen we aan bij de camping. We kiezen een mooi plekje aan de bomenrand met een fantastische uitzicht op zee! Door het slechte weer besluiten we alleen even snel het slaapgedeelte op te zetten. Terwijl ik Tess in bed stop slaat J. de haringen vast. We drinken samen nog een biertje en gaan dan zelf ook op één oor.

Ik slaap vrij onrustig door de harde wind en ben blij als het ochtend is en de wind wat is gaan liggen. Het miezert nog wat, maar zetten toch snel de voortent en luifel op. Daarna rijden we naar de ASDA superstore. De ASDA lijkt op een Tesco of Carrefour, het is een gigantische winkel. Naast food hebben ze hier ook een (zeer) grote non-food afdeling. Eerst daar ontbijten en dan boodschappen inslaan. De vakantie in Cornwall is begonnen!

Natuurlijk hebben we niet alleen op de camping gezeten en ook vele uitstapjes gemaakt. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste dag in Cornwall onze auto al kapot ging?
Klik snel door naar volgende posten om meer te weten te komen over onze ervaringen en welke bezienswaardigheden en activiteiten wij in deze prachtige omgeving van Zuid-Engeland hebben gehad;

Verder aan te raden zijn de verschillende tuinen in deze omgeving:

  • The lost gardens of Heligan
  • Trebah garden
  • Glendurgans garden; inclusief een leuk doolhof voor kinderen

Mocht je het leuk vinden kun je ook winkelen in de hoofdstad van Cornwall; Truro. Bezoek dan ook overdekt winkelcentrum ‘Lemon Street Market’. Deze geeft huis aan allemaal kleine bijzondere winkeltjes.

Helaas is onze vakantie alweer ten einde. Op de terugweg rijden we door Dartmoor National Park in Devon. We pakken de route op vanaf Tavistock en rijden naar Moretonhampstead. Eventueel kun je de route nog verlengen via Sheepstor en Poundsgate.

Engeland kent vele nationale parken en ze hebben allemaal hun eigen charme, zo ook dit park. We passeren meerdere wildroosters en spotten al snel de eerste schapen, koeien, paarden en kippen. De dieren zo over de weg zien lopen geeft het ultieme vakantie vrijheidsgevoel. De vergezichten, de ruige rotsen afgewisseld met dichte dennenbossen verrassen je na iedere bocht. Een mooie afsluiter van een heerlijke vakantie.

Cornwall in steekwoorden: smalle landweggetjes, adembenemende kuststroken, witgekalkte klifdorpen en heerlijke thee met scones. Wat ons betreft de juiste ingrediënten om op en top te genieten!

2 antwoorden op “De afwisselende natuur van Cornwall”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *