Ervaring Campina Open Boerderijdag

Enige tijd geleden had ik me ingeschreven voor de Campina boerderijdag. Boerderijen zijn altijd gaaf om te zien. Een leuk uitje met kids dus! Natuurlijk was ik het totaal vergeten en plots kwam de mail dat de volgende dag de Open Boerderijdag is met wat laatste informatie.

Aangezien J. druk bezig is met de restauratie van onze Mini besluit ik te gaan met een vriendin en haar dochter Q. (5 jaar). De Open Boerderijdag is erg leuk opgezet en er is van alles te zien en beleven voor jong en oud! Benieuwd naar meer informatie over deze middag? Lees dan snel verder.

Campina Open Boerderijdagen

Tijdens de Campina Open Boerderijdagen stellen 69 melkveehouders verdeeld over het hele land, hun boerderij open voor een kijkje achter de schermen.
In de mailing adviseert Campina met de fiets te komen, maar voor ons is dat niet helemaal haalbaar want de dichtstbijzijnde open boerderij is nog dik 15 km verder op. We stappen dan ook met z’n vieren in één auto om nog wat aan de parkeerplaatsen en het milieu te denken.

Bij aankomst worden we door twee verkeersregelaars naar een parkeerplaats in het weiland gestuurt. Het is vrij druk met auto’s en concluderen dat het dan vast een leuke open dag is.

Boerderijquiz

Bij de entree staat een standje waar de kinderen een quiz krijgen, met die quiz kunnen ze aan het einde een medaille ophalen en krijgen ze een diploma; super motiverend voor de dames, of nou ja eigenlijk vooral voor de mama’s! Ik denk dat wij vele malen enthousiaster waren voor de quiz dan onze dames, maar als je gaat met oudere kinderen is dit zeker een leuke toevoeging.

Vlak na de entree staat een Boeren photobooth en kan er in een leuke setting een foto geschoten worden van de kids; een leuk aandenken voor de dag.

Een kijkje in de stallen

Snel lopen we door naar ‘ontmoet de koe’ en mogen we in de stal de koeien bekijken. Tess vindt die grote beesten toch een beetje griezelig en blijft op gepaste afstand. Aan het einde van de stal is een koe onlangs bevallen van een kalfje en dat moet wel van wat dichterbij bekeken worden;

De dames hebben zoveel activiteiten gezien dat ze hier niet lang willen blijven. We kijken nog snel even op de poster met weetjes voor de quiz en gaan door naar ‘voer de koe’.

Hier staan er grote borden van een koe waar je een pittenzak in de bek moet gooien. Erg leuk! Voor Tess nog net iets te moeilijk, maar daar bedenkt ze zelf wat op en gaat lekker dichtbij staan. Ook op de borden staan wat weetjes die gebruikt kunnen worden in de quiz; dus ondertussen zijn de mama’s de antwoorden aan het invullen.

Leuke spelletjes verdeeld over het erf

In de schuur achter ‘voer de koe’ zijn er workshops om kaas te maken, we spieken even snel, maar de dames vinden het niet zo leuk dus lopen niet lang daarna ook verder. In dezelfde schuur kun je ook kleuren en schminken, maar de rij hiervoor is ons te lang en wachten hier niet op.

We lopen de route verder en komen bij het melkpak vissen. Aan de melkpakken zit een plastic oor en de hengels hebben een haak. Q. was hier uiterst geconcentreerd mee bezig en na meerdere pogingen heeft ze toch een melkpak te pakken!
Ook Tess wil het even proberen. Helaas is al snel haar spanningsboog op en heb ik zelf nog even het melkpak te voorschijn gevist, zodat ze ook trots als een pauw kon vertellen dat het haar ook was gelukt… Je moet er wat voor over hebben toch!

De volgende activiteit volgens de route is de melkweg race. Bij deze activiteit leer je hoe melk van de grazende koeien in de wei terecht komt in het glas thuis op tafel. Er is een hindernis wat staat voor boerderij, fabriek, winkel en thuis.

Het begint met zaklopen, dan over twee strobalen klimmen, zigzaggen tussen de pilonnen door om vervolgens de stro-trap op te klimmen en van de glijbaan te glijden. Aan het einde kunnen ze zo door naar het springkussen, wat volgens mij het toppunt is voor Tess.

Inclusief -Campina- vla proeverij

We sluiten de middag bij de proeverij. Hier is ranja, koffie, thee en kan er verschillende Campina vla soorten geproefd worden. Tess is een chocolademonster, dus uiteraard wil ze dubbelvla met chocolade proeven en smikkelt het lekker naar binnen.

Nog even snel op de skippy koe een rondje om moe maar voldaan terug te lopen naar de auto. Bij de uitgang krijgen de beide dames nog een mooie medaille en een boerderijhulp diploma! Hun dag kan niet meer stuk.

Ook benieuwd naar het echte boerenleven of naar waar melk precies vandaan komt? De Campina Open Boerderijdagen zijn dan zeker een aanrader; de volgende is op 10 juni 2019. Bekijk de deelnemende boerderijen!

Ben je benieuwd naar een boerderij waar je altijd terecht kunt? Neem dan eens een kijkje bij de ijsboerderij! Je mag daar ook rondneuzen in de stallen, té leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *