Bezoek met kleuter aan het verscholen dorp

Onlangs vroeg ik op Instagram wat je nou precies aan je dochter/zoon vertelt over ‘heftige’ kost, bijvoorbeeld over de tweede wereldoorlog. Ik wil graag eerlijk zijn, maar ook geen nachtmerries veroorzaken.
Dit dilemma ontstond tijdens een bezoek met kleuter aan het verscholen dorp, want wát vertel je nou precies aan een 4-jarige?

Circa 15 jaren geleden ben ik hier al eens geweest met scouting. Ik was het alweer deels vergeten, tot ik het op Google terugvond. En wanneer is het een mooiere bestemming dan rond 4 mei?

het verscholen dorp informatie

Het verscholen Dorp

De informatieborden leren ons dat er 9 hutten waren in het kamp. Sommige half-ondergronds, anderen geheel boven de grond. Door de jonge dennen vielen deze hutten niet tot nauwelijks op. In totaal vonden 80 tot 100 mensen hier een veilige plaats, dat waren niet alleen joden, maar ook verzetsmensen, geallieerden, een Rus en een Duitse deserteur.

Verscholen hutten

We hebben Tess verteld dat hier mensen woonden toen er oorlog was. Dat in een oorlog mensen tegen elkaar vechten en dat er hier mensen zich verborgen hielden, waarbij ze proberen te overleven.

​De ontdekking van het onderduikerskamp

Tess wilde nog een paar dingen weten, welke we in Jip en Janneke taal hebben verduidelijkt. Daarna is het voor haar duidelijk genoeg. Ze kijkt met interesse rond en speelt dat ze hier gaat slapen.

Slapen verscholen Dorp

Ondertussen lees ik verder over de geschiedenis en het verhaal bij het verscholen Dorp. De ontdekking is een verhaal op zich. Deze is hier te vinden. Helaas hebben niet alle inwoners het er levend af gebracht.

Hoe kom je er?

Niet geheel onbelangrijk; waar is het dorp precies te vinden? Er is een parkeerplaats op zo’n 500 meter van de verborgen hutten. Deze parkeerplaats is alleen te bereiken via Vierhouten. Vanuit het dorp ga je naar de Tongerenseweg. Deze gaat over in een zandpad welke je geheel volgt. Hierbij kom je ook nog langs het monument wat de omgeving markeert waar 8 Joden uit het onderduikerskamp zijn gefusilleerd.

Een heel stuk verder kom je ineens op een asfaltweg, deze sla je rechtsaf. Blijf de weg volgen tot je uiteindelijk aan de linkerkant een parkeerplaats vindt. De hutten bevinden zich aan de rechterkant van de weg.

het geheime dorp

Na deze interessante, ja zelfs (vooral!) voor onze kleuter, bestemming nog wat luchtigs bezoeken? Beklim dan eens de bostoren, met een ijzingwekkend net!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *