Beklim de bostoren op Landgoed Schovenhorst

Zijn jullie ook zo fan van uitkijktorens? Beklim de bostoren op Landgoed Schovenhorst dan eens! Deze toren nabij Putten is niet zomaar een toren, tijdens je tocht naar boven is er van alles te beleven!

De autoroute naar Landgoed Schovenhorst is niet vervelend, aan weerszijden zien we de prachtige natuur van de Veluwe. In en om Garderen is er trouwens ook genoeg te doen om een heel weekend (of midweek) mee te vullen; een gaaf klimbos, beeldentuin, zandsculpturenfestijn en natuurlijk de prachtige Veluwe met haar wandel- en fietsroutes.

Parkeren op Landgoed Schovenhorst

We parkeren de auto op de parkeerplaats van Landgoed Schovenhorst [Nieuwe Prinsenweg 3881, 3881 NC Putten]. Voorheen was de parkeerplaats afgesloten met slagbomen zo het lijkt, maar nu is het gewoon vrij toegankelijk.

Bij de ingang van het Arboretum vind je een beschrijving welke kleur je moet volgen voor wat (de groene pijlen leiden naar de bostoren). Het is vanaf de parkeerplaats ongeveer 500 meter naar de toren.

Parkeerplaats landgoed Schovenhorst

Om bij de ingang van het Arboretum te komen loop je vanaf de parkeerplaats onder de poort door. Bij de fietsenstalling rechts af en op het zandpad weer links.

Dwars door het Arboretum

Vanaf de parkeerplaats naar de bostoren kom je dwars door het Arboretum. De kinderen vinden het niet zo interessant en rennen er snel doorheen. Zo komen we bij Brasserie Schovenhorst. Een mooie locatie voor een kopje koffie, midden in het bos maar toch ook niet, het ligt namelijk ook vlak aan de grote straat. Helaas is deze nu met de Lockdown natuurlijk gesloten.

Arboretum Putten

Vlak voor de Brasserie wijst een groene pijl linksaf. We komen bij een hek die ervoor zorgt dat de kinderen niet gelijk de drukke weg oprennen, gelukkig. Gezamenlijk steken we voorzichtig de grote weg over en dan zien we de contouren van de toren.

Beklim de bostoren op Landgoed Schovenhorst

De eerste aanblik van de toren is indrukwekkend; wat een imposante toren! De kinderen worden plotseling nog drukker dan dat ze normaliter zijn. Ze kunnen niet wachten om de toren te beklimmen.

Toegangsdeur Bostoren

De toegang tot de toren kost €4,- p.p. en gaat volledig contactloos. Bij de ingang van de toren hangt een betaalkastje. Ga eerst in de deuropening staan en houd je pinpas bij het kastje. Wanneer deze akkoord piept gaat de deur verder en sta je binnen. Het is overigens slim om je tas van je rug te halen en op je buik te doen.

De bostoren belevenis

Het is een hele klim naar de top (235 treden), maar beslist de moeite waard! Onderweg beleef je namelijk van alles. De trappen zijn al een feestje, maar de wand met nestkasten is een hit bij Tess. Het liefste wilde ze door alle gaatjes kijken. Kijk vanaf deze locatie eens naar beneden, het is al best hoog ook al ben je hier nog maar op de helft.

Verder omhoog vind je het ijzingwekkende klimnet. Vanaf hier heb je een prachtig zicht naar de grond. Ga liggen op het net en kijk rustig je ogen uit naar beneden. Durf jij het ook?

Klimnet Putten

Tess wilde eerst even weten of het wel te vertrouwen was, maar het moment dat we samen op het touw staan gaat er een knop om. Ze is er niet meer af te slaan en klimt helemaal naar het einde. Via een gat in het plafond kun je een verdieping omhoog klimmen. Je kunt overigens ook ‘gewoon’ met de trap omhoog, maar dit is natuurlijk veel leuker!

Klimmen Bostoren

Natuurtuin op 38 meter hoogte

Bovenop de toren is een heus parkje aangelegd inclusief bomen. Het uitzicht vanaf deze 38 meter hoogte is ook enorm! Met het bos onder je kijk je uit over Amersfoort, de Veluwe en de windmolens in de polder. 

Uitzicht bostoren

We bezoeken ook nog het speelbos op Landgoed Schovenhorst! Hier volgt later een blog over, stay tuned 😉

3 antwoorden op “Beklim de bostoren op Landgoed Schovenhorst”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *