Bakkerijmuseum Hattem met kinderen

Het Nederlandse Bakkerijmuseum in Hattem is een hit met kinderen. Alleen al de heerlijke geur van vers brood en speculaas maakt dat de kinderen onwijs veel zin hebben om dit museum te ontdekken.

Het Bakkerijmuseum in Hattem is eenvoudig te bereiken, wij parkeren de auto in parkeergarage Tinneplein. Het voordeel aan deze parkeergarage is dat je de eerste twee uren met je blauwe kaart gratis kan parkeren, al heb je geheid meer tijd nodig in dit prachtige vestingstadje.

Op het moment dat we nét de garage uit willen lopen begint het keihard te hagelen. We wachten even de bui af en wandelen dan in circa vijf minuten naar het museum. Het Bakkerijmuseum in het centrum van Hattem bestaat uit vier monumentale panden, die met elkaar verbonden zijn door een tunnel onder de straat.

koekenbakker

Op onderzoek gaan

Bij de entree betalen we voor de kinderen boven de 3 jaar. Mia en Jorit mogen nog gratis mee het museum ontdekken. We krijgen een quiz mee met vragen over alles wat je tegenkomt in het museum én een speurtocht. In verband met de aankomende sinterklaastijd zijn er nu 9 chocoladeletters verstopt door het hele museum. Deze 9 letters vormen uiteindelijk ook een woord.

Terwijl de kinderen op onderzoek gaan en met name alle chocoladeletters zoeken, hebben wij even de tijd om iets meer te leren over de geschiedenis van het bakken.

chocoladeletter

Speculaaspop maken

We hebben net de eerste chocoladeletter gevonden en de eerste quizvraag beantwoord als er een bakster naar ons toe komt en vraagt of we zin hebben om een speculaaspop te maken. Of we zin hebben? De kinderen staan te springen van enthousiasme en lopen snel mee.

Vlakbij de poffertjessalon is een overkapping met biertafels. Daar krijgen alle kinderen die een speculaaspop gaan maken een stuk deeg die gekneed moet worden en uiteindelijk via een houtenmal de vorm krijgt van een echte pop. Het is leuk om zo interactief bezig te zijn. We schrijven de namen op een papiertje en leggen deze bij de poppen. Over een halfuurtje kunnen we de poppen afgebakken ophalen. Stiekem kunnen we niet wachten, mmmmmm.

speculaaspop maken

Bij kletsen in de poffertjessalon

Na het maken van de speculaaspop gaan we snel terug het museum in. Als we in het eerste pand vier letters hebben gevonden en het antwoord op de vragen wandelen we via de tunnel naar het tweede pand. We kijken allemaal onze ogen uit, met name de geheime trap naar het zolderkamertje is een hit.

Als we het hele museum van top tot teen hebben bewonderd hebben we best wel trek gekregen en besluiten naar de poffertjessalon te gaan. Terwijl de kinderen genieten van poffertjes of een croissant eten de mama’s een heerlijk stukje taart met een heerlijke kop koffie. Eventjes bijkletsen.

Daarna is het tijd om de speculaaspop op te halen en in het bakkerswinkeltje krijg je nog iets lekkers als je de speurtocht inlevert.

museum bekijken

Handige informatie

Let op; reserveren is verplicht. Via de website kan je eenvoudig een tijdsblok kiezen.

Een buggy is niet handig in het museum. Doordat het bakkerijmuseum in monumentale panden bevindt zijn er veel opstapjes, kleine gangetjes en is een (buik)drager eerder aan te raden.

In 2022 betalen volwassenen €9,50 entree en kinderen van 4 tot en met 12 jaar €8,00.

Wanneer ga jij het warme gevoel van de geur van vers brood en koek ervaren bij het Bakkerijmuseum Hattem met kinderen?

Deze locatie is ook ideaal te combineren met een wandeling op de Elspeetse heide; Tijd reizen op de Veluwe – Mini met Kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *