Verstopping. Iets wat bij veel (jonge) kinderen voorkomt. Eerst moeten ze wennen aan de borst- en/of kunstvoeding. Als ze daar goed en wel aan gewend zijn start je ineens met bijvoeding. De darmen moeten weer opnieuw wennen, dit resulteert vaak in een baby met obstipatie.
Het wennen kan op twee manieren gaan. A) Je krijgt last van overheerlijke spuitluiers (ja, dan loopt het er écht aan alle kanten langs). Of B) het tegenovergestelde. Er komt niets meer uit.
Schreeuwen van de pijn
Mia valt onder de tweede categorie (B). Ze drukt en drukt, ze krijst, gilt, huilt, wiebelt, beweegt, maar er komt niets. Noppes. Nada.
Ik kan je vertellen dat je op zulke momenten wenst dat dit bij jezelf overkomt. Als je baby huilend, overstuur, met pijn in je armen ligt dan voel je je zo machteloos.
Samen slapen, het moment dat Mia nog iets rust pakte…
Darmwerking stimuleren
Van alles hebben we geprobeerd. Buikmassage (met de klok mee om de navel!), fietsen met de beentjes, temperaturen, tot aan anusmassage aan toe. Alles tevergeefs.
De bijvoeding hebben we erop aangepast. We gingen over naar pruimenhapjes, koolsoorten (bv. bloemkool), tomaten en wortels. Alles wat maar iets bekend staat als ‘laxerend’. Maar ook dat hielp niet.
Daarnaast at ikzelf veel tomaten en kiwi’s, zodat deze doorgegeven werden in de borstvoeding. Ook deden we 10 cc meer vocht in de kunstvoedingsflessen. Maar je raadt het vast al, ook dat hielp niet afdoende.
Huisartsbezoek
Na 5 dagen geen ontlasting en een baby die er zichtbaar erg last van had, zat ik met m’n handen in het haar. Wachten we nog af of gaan we door pakken? Vanaf dat moment begon ze ook meer mondjes melk terug te geven. Ze zat gewoon zo vol dat er geen voeding meer bij in kon. Tijd om de huisarts te bellen.
We kunnen er dezelfde dag nog terecht. Een rare gewaarwording in deze tijden naar de huisarts, je komt in een geheel lege wachtruimte. Het positieve hieraan is dat je niet >30 minuten hoeft te wachten. Al snel worden we binnen geroepen.
Uiteraard is Mia juist nu reuze vrolijk – zal je altijd zien. Gelukkig nam de huisarts het wel serieus. Na eventjes aan de buik te hebben gevoeld constateerde ze dat die nog wel soepel was. Ze geeft aan dat dat een goed teken is.
Medicijnen
Doordat Mia op dat moment nog geen 6 maanden is en nog een ukkie qua gewicht (en lengte) krijgen we Lactulose stroop. We kunnen het gelijk bij de apotheek ophalen. De huisarts geeft wel aan dat het nog wel 1 à 2 dagen kan duren voordat deze baby met obstipatie verlichting krijgt. Ze adviseert dat ik het beste gelijk al kan geven en dan morgenochtend en morgenavond nog een keertje.
Ik rijd gelijk door naar de apotheek, graai een mondkapje uit het dashboardkastje en loop naar binnen. Natuurlijk moet je nét voor dit recept zelf betalen en heb ik geen portemonnee mee. Gelukkig mag ik het via mijn telefoon overmaken. Daarna vlug naar huis om de stroop toe te dienen.
Starten met Lactulose
In Lactulose zitten suikers die een baby nog niet kan verwerken, daardoor trekt de dikke darm vocht aan en worden de darmen geprikkeld om harder te werken. Deze suikers zitten ook in heldere appelsap, dat zou je dus eventueel als alternatief kunnen geven.
Door middel van een spuitje krijgt Mia 4 ml van het ‘laxerende’ middel. De apotheek heeft berekend hoeveel ml we mogen geven op basis van het gewicht.
Effect
Na nog 2 horrornachten, waarbij madam alleen maar bij mij en op mijn borst wilde slapen, is het dan zover. Een poepluier! 8 dagen na de vorige ontlasting. Van binnen doe ik een klein dansje.
Helaas blijkt het hierna niet over te zijn. Jammer genoeg lijkt het erop dat Mia mijn darmstelsel geërfd heeft. De dagen erna komen er nog vingerhoedjes stevige massa uit. Maar ze slaapt wel weer in haar eigen bed, al ging dat de eerste 2 uren ook niet van harte… Iets met gewenning.
We blijven letten op de bijvoeding die we geven en bieden geen ‘verstoppende’ producten aan. Ze blijft echter moeite hebben met de ontlasting. Als ze één dag niet gepoept heeft -maar wel drukt- geef ik haar weer wat Lactulose. In mijn hoofd hoor ik de huisarts praten; ‘uiteindelijk zou ze het wel zonder Lactulose moeten kunnen’.
Natuurlijk ben ik mij daarvan bewust, maar zolang het niet gaat en we het nog in huis hebben geef ik haar soms nog een beetje medicijnen om het te stimuleren en de pijn voor te zijn…
Wat is jou ervaring?
Iemand dé tip om Lactulose achter ons te laten? Ervaringen met bijvoorbeeld een osteopaat zijn bijvoorbeeld ook van harte welkom!
Ben jij bekend met een kindje die last heeft van verstopping? Wat heb jij gedaan om het te verhelpen of verlichten?
Je kunt graag een reactie achterlaten in de comments hieronder of op Facebook!
Hoe bevalt het starten met de bijvoeding bij jullie?
Eén antwoord op “Baby met obstipatie”