Alkmaar met kinderen bezoeken

Doe jij dat wel eens met je gezin? Een stad ontdekken? In Noord-Holland vind je Alkmaar; een prachtige authentieke stad met mooie grachten en historische panden. Deze locatie is ook uitermate geschikt met kids. Benieuwd hoe wij Alkmaar met kinderen bezoeken? 

Ook al houden wij persoonlijk meer van struinen in de natuur, bekijken we zo nu en dan dus ook een grote stad. Daar kijken we wel vaak onze ogen uit en genieten we van die schattige kleine boetiekjes.

We parkeren onze auto vlakbij het ziekenhuis aan de harddraverslaan. Eigenlijk zochten we de parkeergarage, maar wanneer we richting het oude centrum lopen zien we dat deze gesloten is. Dat verklaard. Vanaf hier ben je binnen een paar tellen in het oude centrum via een prachtige brug over de eerste gracht.

Per boot Alkmaar bekijken

Natuurlijk kun je Alkmaar heel goed al wandelen ontdekken, maar kinderbenen kunnen een hele dag struinen nog niet heel goed volhouden. Een bootje is een leuk alternatief! We wandelen gelijk naar de bootverhuur. Tess kan eigenlijk niet meer wachten en wil graag zelf kapitein zijn.

Bootje varen Alkmaar

Wanneer we de kinderen in hun zwemvest hebben gehesen stappen we in het bootje. We krijgen geen route mee, maar nog wel de tip om gelijk de eerste links in te varen, dan vaar je het oude centrum binnen. Kriskras varen we door het centrum, soms een keer links, dan weer eens rechts. Via Google Maps bepalen we onze locatie en kijken we waar we nog meer heen willen varen.

Stilzitten is er overigens niet bij, ook al zitten we op een boot. Het centrum van Alkmaar is voorzien van een heel aantal lage bruggetjes waar de boot nog maar net onderdoor past. Regelmatig bukken dus! Een aantal keren moeten we zelfs helemaal plat in de boot gaan liggen. Extra leuk met kids kan ik je vertellen.

Varen in Alkmaar

Weet je niet zo goed waar je langs moet varen? Navigeer dan in ieder geval langs;

  • De Waag. Vanuit het water als je naar het Waagplein vaart heb je er een prachtig zicht op. Tegenwoordig is in het gebouw het kaasmuseum en de VVV gevestigd. Je herkent het gebouw aan haar toren met beroemde ruitertjes en een fraai carillon.
  • Havengebouw. Ook wel Accijnstoren. Deze bevindt zich op de hoek van de Bierkade en het Verdronkenoord en is een erg karakteristiek bouwwerk. In 1622 gebouwd. Ingevoerde goederen moesten hier worden aangegeven. De accijnzen die dat opleverden waren een belangrijke inkomstenbron voor de stad.

Havengebouw Alkmaar

Aan de turfmarkt kun je ook je vaartuig aanmeren en even afstappen voor een lekker ijsje of misschien zelfs wel een verrukkelijke lunch – afhankelijk van hoe lang je je boot hebt gehuurd.

Vraag je je af hoelang je het beste kan huren? In principe kun je in een uur al veel van Alkmaar zien vanuit het water. Wij hebben in twee uur tijd heerlijk rond kunnen varen.

Alternatieven over het water

Zie je het niet zitten om zelf met een bootje door Alkmaar te varen? Je kunt ook een rondvaart boeken. De schipper vertelt dan gelijk wat meer over het centrum, wanneer je moet bukken en tussendoor kan je heerlijk genieten van de mooie grachtenpanden en pakhuizen.

Ook leuk met oudere kinderen: ga met een SUP – staand peddelend op een board – of per kano door de grachten van Alkmaar.

kaasmuseum alkmaar

Elfendeurtjesroute

Ben je na het varen nog niet uitgekeken? Doe dan ook de Elfendeurtjesroute! In 25 etalages en andere bijzondere plekjes vind je deze deurtjes. De route kan je ophalen bij VVV Alkmaar (in de Waag dus!).

Ben ik nog tips vergeten over (varen in) Alkmaar? Laat het me graag weten!

Vanuit Alkmaar ben je ook zo op het strand, bezoek dan eens het strand bij Camperduin. Een aanrader met kids.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *