36 weken zwanger en vele kilo’s erbij

Iets wat ik, met name in het begin, toch regelmatig tijdens de zwangerschap via Google op zoek is; ‘hoeveel is normaal om aan te komen tijdens een zwangerschap?’ Nu ben ik 36 weken zwanger en vele kilo’s erbij…
 
Uiteraard ben ik mij er volledig van op de hoogte dat het per persoon en postuur verschilt, maar toch – voor mijn gemoedsrust – is het fijn als ik bij het gemiddelde pas.
Nu het einde nadert, de zwangerschapsgym niet doorgaat en de zwembaden gesloten zijn, is beweging krijgen lastiger. En dat merk je…

Laten we voorop stellen dat ik geniet van het zwanger zijn. Het trappelen in mijn buik (oké, tot dat ik het gevoel heb dat mijn rib breekt) en de liefdevolle aanrakingen aan mijn buik van J. en Tess, daar krijg ik geen genoeg van.

Genieten van het verlof

Het verlof is ook erg prettig, niet tijdsgebonden zijn om op tijd op het werk te zijn. Overdag wat rustiger aan doen en wat extra tijd met Tess.

Nu het einde vlakbij is en we bijna de kleine wurm in onze armen mogen houden is het ook wel erg prettig dat de peuterspeelzaal en opvang weer open zijn. Eventjes helemaal rust, een dutje doen, boekje lezen of filmpje kijken is geen overbodige luxe.

Goed nieuws tijdens de laatste controle!!

Tijdens de 36 weken controle hebben we super nieuws gehad; de baby is verder doorgedraaid en ligt nu met het hoofdje beneden. Een thuisbevalling is nu zeker mogelijk! Je zult begrijpen dat we hier wel een klein feestje voor hebben gevierd.

Niet veel later kwamen dan ook de menstruatie-achtige pijntjes… Hallo indalingsweeën. Een goed teken natuurlijk, maar het is een naar gevoel.

Aankomen tijdens de zwangerschap

Goed resumé, terug naar het originele onderwerp van dit stuk.

Het totale gewicht om aan te komen, bij een gezond BMI, is 12,5 tot 18 kg. Tijdens de zwangerschap van Tess ben ik iets meer dan 20 kg aangekomen. Mede door vocht vasthouden tijdens de laatste loodjes. Door het geven van o.a. de borstvoeding was ik het meeste ‘overtallige’ gewicht binnen twee weken na de bevalling -gelukkig- al kwijt.

Ik weet dat dat niet altijd het geval is, dus ik houd graag in de gaten dat ik niet buitensporig veel aan kom. Eten voor twee doe ik dan ook niet, al heb ik wel de hele dag door trek of gewoon zin aan eten.

Teveel aankomen tijdens de zwangerschap geeft een verhoogd risico op complicaties, zoals zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk of een groot kind. Dat grote kind moet er ook nog weer uit… Des te meer reden voor mij om op te letten dus 🙂

Gewichtstoename eerste weken in de zwangerschap

De eerste twaalf weken voelde ik mij erg goed, ik hoefde helemaal niet te spugen (hoera!). Bij Tess wel, toen kwam ik de eerste weken helemaal niet aan. Nu bleven de eerste 2 à 3 kilo’s al aan mijn lijf hangen. Dat is dan wel weer een nadeel van weinig tot geen zwangerschapsmisselijkheid.

Het tweede trimester

Vanaf week 14 naar week 16 kwam er nog eens 2 kilo bij. Tot aan de medische 20 weken echo kleefden er plots al 6 extra kilo’s aan mijn lichaam. Waar komen die kilo’s zo snel vandaan? Vooral omdat ik eigenlijk nog helemaal geen buik heb is het raadsel groot.

Het derde trimester

Tijdens het nét ingaan van het derde trimester stond de teller op +10 kg.
Nou is het gelukkig normaal om het meeste aan te komen in het tweede trimester. Maar ik kan je vertellen dat ik veel duimen heb gedraaid dat de toename stabiliseert of zelfs stopt. Ik moet bekennen dat ik er niet al teveel moeite voordoe. Ik eet gewoon waar ik zin in heb, tot zover mijn goede voornemens haha!

Bij 32 weken is mijn gewicht al verhoogd met bijna 12 kg. Ik schrok hier wel even van. Ik hoor regelmatig dat mijn buik erg ‘beschaafd’ is. Waar zitten dan die extra kilo’s?
Ik merk wel dat alles wat ik eet gelijk aanzet en laat ik nou net trek hebben in allerlei ongezonde dingen (lees: chocolade!).

As we speak weeg ik al 16 kg meer dan aan het begin van de zwangerschap. Vooral het gewicht dat op mijn bovenbenen en heupen lijkt te zitten hoop ik toch wel het komende jaar te kunnen verliezen… Mijn duimen draaien nog steeds overuren 😉

Verdeling van het aantal kilo’s

Wist je eigenlijk dat die extra kilo’s – voor je gevoel – overal gaan zitten? Als ik de betreffende zoekmachine mag geloven moet je rekenen op de volgende verdeling;

  • Baby; ca. 3,5 kg
  • Baarmoeder; ca. 1 kg
  • Placenta; ca. 0,65 kg
  • Vetreserves; ca. 4 kg
  • Vruchtwater; bijna 1 kg
  • Bloed; ± 1 kg
  • Borsten; bijna 1 kg
  • Lichaamsvocht; ca. 1,5 kg

Hoewel ik (ver) daaroverheen ben gegaan ga ik tóch nog even van mijn bodemdrift genieten met de reep chocolade die ik net opengetrokken heb…

Hopelijk zijn de sportscholen in augustus weer open, dan ga ik vol goede moed de strijd tegen de kilo’s aan. Wish me luck!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *