3 jarig consult consultatiebureau

Nu Tess al enkele maanden 3 jaar is, hebben we eindelijk weer eens een contactmoment bij het consultatiebureau; het 3 jarig consult consultatiebureau. Het is altijd lastig voor hen om dit in te plannen, de zomervakantie wordt over het algemeen vrijgehouden voor pasgeborenen en baby’s en daarom worden wij altijd wat later ingepland.

Overigens prima voor ons, want Tess haar ontwikkeling klimt zo hard omhoog dat er eigenlijk geen zorgen zijn wat dat betreft – gelukkig!

Benieuwd wat er zoal gedaan wordt tijdens dit consult?

Tien minuutjes te laat rennen we het consultatiebureau binnen. Ik heb per ongeluk de verkeerde tijd in mijn agenda genoteerd… Uiteraard kom ik daar te laat achter. Door de tijdstress gooit Tess ook nog haar kont tegen de kribbe en kunnen we onze lol op.
Maar goed, we rennen snel naar binnen en gelukkig wordt er niets van gezegd dat we te laat zijn.

Doordat ik boos ben geworden op Tess en er andere kindjes rondlopen is ze plotseling erg verlegen en hangt alleen maar aan mijn been. Met moeite krijg ik haar kleren uit zodat ze in haar onderbroek en hemd op de gele voetjes kan gaan staan om te meten hoe lang ze is.
Ze is de 95 cm voorbij en heeft dus in de zomervakantie een klein groeispurtje gemaakt! Daarna nog even wegen, het gewicht blijft nog nét onder de 15 kg.

Ze mag even spelen totdat we door de jeugdarts worden opgehaald.
Op schoot wachten we op dat moment.

Bij de jeugdarts

We nemen plaats bij de jeugdarts en bekijken samen de groeilijn. Haar postuur is wat smaller geworden – iets minder Hollands welvaart, perfect dus – en ze is iets minder hard in de lengte gegroeid. Niets om ons zorgen over te maken.

Ze vraagt of we onlangs nog doktersbezoeken hebben gehad en vertel haar dat Tess regelmatig oorontsteking heeft gehad, maar dat het de laatste maanden eigenlijk heel goed gaat.

Daarna moeten er wat testjes gedaan worden waarmee de motorische ontwikkeling beoordeeld wordt. Eerst stopt Tess alle vormen in een stoof, zonder enige moeite. Daarna tekent de jeugdarts een verticale lijn, hoewel Tess hem horizontaal nadoet is de lijn wel mooi recht. Als de jeugdarts vraagt of ze ook een cirkel kan natekenen maakt Tess een rondje zonder dat de jeugdarts hem voordoet; een rondje tekenen hoeven ze pas te kunnen bij het vierjarigen consult. Trots!

Ook wordt de spraakontwikkeling getest. De jeugdarts legt een boekje met plaatjes neer en Tess noemt snel alle voorwerpen en dieren op.

De volgende opdracht is het nabouwen van een voorwerp. De jeugdarts bouwt een auto van 5 blokjes, vier naast elkaar en op het laatste blokje komt nog een vijfde blokje. Dan legt de jeugdarts de blokjes voor Tess. Ze denkt even na en bouwt het voorwerp dan goed na.

Ondertussen kletsen de jeugdarts en ik nog even kort. Vragen die aan bod komen zijn onder andere het eetgedrag, zindelijkheid, peuterspeelzaal en eventuele andere zorgen. Ik geef aan dat het gedrag soms wat pittig is. Ze pakt de ingevulde vragenlijst – die je vooraf per post toegestuurd krijgt – en legt er een formulier overheen. Ze telt 5 kruisjes. Als er meer dan 10 kruisjes te tellen valt zou ze er dieper op in gaan, maar nu gaan er geen alarmbellen af.

Oogtest

We eindigen het consult met de ogentest. Tess krijgt een brilletje op waardoor ze maar met één oog kan kijken en noemt braaf alle plaatjes op die de jeugdarts aanwijst. We doen eerst het rechteroog en ze ziet precies alle rijen die ze ‘moet’ kunnen zien. Daarna nog even het linkeroog. Ook nu noemt ze alles op wat aangewezen wordt, totdat we bij de laatste ‘verplichte’ rij komen. Tess wordt wat onrustig en bekend dan; ik zie het niet zo goed. We proberen nog een ander plaatje op dezelfde rij. Tess gokt dat het een boek is, maar zegt gelijk dat ze het niet kan zien.

Het vermoeden voor een lui oog ontstaat. De jeugdarts vraagt of we over twee maanden nog eens weer kunnen komen om het nog eens te proberen.

Tess krijgt een sticker en vol trots lopen we terug naar de kleding. Tess kleed zichzelf aan en mag dan nog een kleurplaat ophalen bij de assistente. Als dochterlief uit zichzelf – dankjewel – zegt als ze de kleurplaat krijgt smelt ik.

Wat een heerlijk kind is het!

2 antwoorden op “3 jarig consult consultatiebureau”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *